Най - вълнуващия въпрос зимно време.
4ove4e - помощник
Много се карате :) честно казано с тоя чугун загряването става много по-бавно от изстиването, а те си изстиват, хич не е толкова бавно изстиването, да не говорим на 60-70 градуса температура на водата колко топлина отдават радиаторите и съм твърдо решен да ги сменя, в крайна сметка тези радиатори не са предназначени за водна риза. Та, имам предложение - който смята, че чугунените са по-ефективни - разменям за панелки :D но в добро състояние.
joro18 - помощник
VLADO66 написа:
Разбира се че панелния радиатор ще се загрее по-бързо от чугунения,но и ще истине по-бързо-въпрос на комфорт пак казвам.Ако искаш да ти загрее системата за половин час и да ти тракат зъбите в 4-5 сутринта,задължително си слагаш панелни радиатори.
И дали ще са нужни повече дърва от колкото на затопляне на система с такива радиатори
за целия зимен сезон
alsted - майстор
Колко пъти ти писаха - радиаторите нито произвеждат топлина, нито я ядат. Едните имат известна инерционност и това е всичко. Едно 4ove4e ти мъти главата ... Аз лично в едната стая съм с чугунен радиатор (20 глидера), в другата - панелен. Казвам ти, че няма някаква фрапираща разлика. Все пак да уточня, че имам термоизолация и дограмата е PVC. Разхода и на дърва зависи основно от последните две неща и не зависи от вида на радиаторите и системата (затворена/отворена) :!: Все пак трябва да е оразмерена правилно :idea:
drm - специалист
Някой може ли да каже ,за колко време се загряват и изтиват чугунките!?- а също така и алуминиевите радиатори?
4ove4e - помощник
drm написа:
Някой може ли да каже ,за колко време се загряват и изтиват чугунките!?- а също така и алуминиевите радиатори?
Вкъщи са руски, 72 ребра, след около 2 часа и половина силно поддържане на печицата, се загряват хубаво, имайки предвид че държа температурата на поне 75-80 градуса през този период докато се загреят, после гледам да не пада под 65, че като изстинат пак трябва да загрявам, за целта трябва да има постоянно някой да наглежда да гори хубаво. :D Поне така е при мен (големият радиатор в хола, който е 22 ребра, му се налага още повече време). Изстиването - когато печката спре да гори, за около час и чугунените вече не са горещи, добави още около час където са само топли, т.е. мит е, че цяла нощ ще са ти топли радиаторите, като са чугунени и в 4-5 сутринта няма да мръзнеш :) както е споменато по-горе... Наистина най-големият фактор е изолацията и дограмите, от тях зависи дали ще мръзнеш в 4-5. :D
fbr - майстор
Чугунените радиатори загряват много бързо, ако ги увиеш с шуби.
VLADO66 - майстор
Сигурно не се изразявам правилно :? Ето нещо за четене viewtopic.php?f=10&t=1404&start=20
idunno - специалист
Тук май никой не е свалял и разглобявал и повторно сглобявал чугунен радиатор. :-D Това е една пълна отживелица.Изстиването на стаята означава, че има топлинни загуби, ако е бързо- значи големи топлинни загуби.И ще припомня, от определен момент нататък поради малкия темперетурен градиент ( топлинната разлика между топлото тяло и обкръжаващия го въздух-по-просто казанао) чугуненият радиатор топпли ...предимно себе си.Това че са се позвали чугунени радиатори в миналото е въпрос на технологии, евтини суровини и тям подобни.Но ако някой продължава да си пада по чугунени радиатори, горещо му препоръчвам да си вземе крик тип " крокодил", че не се знае дали ще го закачи на стената, освен ако няма няколко приятели и бутилка ракия, тогава невъзможни неща няма. :)
VLADO66 - майстор
Въобще не фаворизирам чугуна.Опитвам се да кажа това че е добре система като камината която е с кратък цикъл на горене е да се направи системята по инертна,ако ще и буфер да се сложи.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тук не съм видял да се говори за препоръки и за монтаж на чугунени радиатори, а просто че замяната им няма да доведе до икономиии. Моля да се чете наред, а не избирателно :wink:

Тема "Инсталация водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: