• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 39
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
feikot - специалист
Е чак толкова пари не ми се дават,аз знам варианта със скъпите,ама ще ми легне на 7 хиляди.Котела е по-удачен вариант :)

Не съм купил абсолютно нищо до сега,тази седмица или другата ще се пазари и ще се монтира.За това и питам
nasko_nerva - специалист
Котела с горелката ще ти е максимум 1000 лв по евтин ноще ти създава проблеми на такава малка мощност... пък и ще е с някоя от българските горелки/гарантирани проблеми/. А камината ще ти внесе уют, топлина. Заслужават си тия 800-1200лв отгоре. :)
tokbatak - специалист
filmatoplo написа:
За сега Ерато 4 поколение е по добра горелка от Ватерланд :wink: .
Това пък как го установи!?! Това че Ерато са заключили софтуера и тук във форума няма въпроси от рода: Кажете настройките на ГП20, Проблем с ГП20, какво да променя и т. н. не означава че при тях всичко е наред. :? Просто гордите им собственици нямат друго решение освен да викат настройчиците от Ерато за по 100лв. на сеанс. :lol:
Аз където и да съм ходил, навсякъде ми казват: "Не взимай ерато щото ще имаш проблеми при лоши пелети."
А български пелети хубави няма!
LazarGanev - "Велик майстор"
tokbatak, не знам защо те ядосват горелките на Ерато, само предполагам. Виждам, че не си монтирал нито една и си нямаш понятие за какво иде реч, щом говориш за заключване на менюто на GP20 :wink: . Менюто е заключено на GP4, ама за тебе това са едни и същи горелки. От дузина монтирани GP4, що пък една не се запъна на български пелети. И въобще само една GP20+ е дала проблеми, но с шуменски пелети с пепелно съдържание 6 пъти над стандарта! Ами няма как бензинов автомобил да го караш с битова нафта, че е по-евтино. Като си купиш кола зареждаш това гориво и масло, каквото предписва производителя. С горелките е същото - като спазваш стандарта нямаш проблеми. Живея и работя в район, където няма производители на пелети и се разчита на доставки от други райони и то основно се горят български пелети, но освен шуменските, проблеми с други е нямало. Говоря за горелките на Ерато, за Пелетерма шуменските не са проблем. Досега не съм срещал нужда от промяна в настройките на GP4.
tokbatak - специалист
Никъде не съм твърдял, че горелките на Ерато ме ядосват. По въпроса дали е ГП20, ГП20+ или ГП4 смятам че е дребнавост да спорим. На всички им е ясно за какво става въпрос.
Живея в район в който се произвеждат мн голяма част от пелетите. Не съм монтирал горелки на Ерато. Споделям мнението на хора който ползват подобни горелки те не са особено доволни. В нашия регион като най добра горелка си е спечелила името Биотеч. Аз обаче не съм с такава и не ходя да плюя по горелките Биотеч или Ерато. Вашата особа обаче и тази на Филма постоянно плюят по горелката Ватерланд. Ако не си забелязал горното мнение е в резултат на последната изцепка на Филма а не на ядосване от моя страна.
След като не монтирате горелки Ватерланд, не е редно да бъдете на всяка манджа меродията. А както се вижда вие двамата по въпроси касаещи горелките Ватерланд сте първи китки. На всичкото отгоре изказванията не са ви и коректни. Единия търси възможност да извлече информация за лошите горелки според него, а другия се изказва с присмехулно-високомерен тон.

P.S. По темата: подкрепям мнението за камина на пелети. Имам познат с такава и е мн доволен. Ако имаш възможност си вземи камина.
Ето и вариянти: http://lakal-bg.com/product/id/364
http://lakal-bg.com/product/id/365
http://www.basclima.com/index.php?optio ... &Itemid=85
Аха, явно си с Ватерланд :) . Всъщност аз не си спомням да съм се изказвал против тази горелка - просто се бях удивил на факта, че потребителите трябва да се допитват до интернет форуми за да получат някаква информация и да могат що-годе да си настроят горелките сами. Това за мене изобщо не е нормално, но щом ти си на мнение, че потребителят трябва да се човърка - нямам нищо против. Освен това съм изразявал учудване, как 40кВт горелка може да се монтира на 100м2 жилище и да се смята за нормално да работи на 10% от номинала. Всеки, който малко разбира от топлотехника знае, че под 30% КПД пада вече главоломно. Колкото до това дали съм монтирал - не, не съм и не смятам за нужно да я предлагам на клиента, дори материалната изгода да е по-голяма. Това не означава, че я плюя, не искам да бъда разбиран погрешно :)
tokbatak - специалист
Аха, явно си с Ватерланд .

Да, с Ватерланд съм. Не твърдя че е най добрата горелка на пелети. Все пак е българска. Но мен ме устройва щото ми излезе 2000лв. Не съм плащал за комплекти за преобразуване и това ме изправи пред този избор. Все пак 350-400 лв отгоре са много за мен. Ако разполагах с излишни пари може би щях да избера нещо друго - но не гарантирам.

Затова казвам и на човека пуснал темата ако има възможност да си вземе италиянска камина -ще остане доволен.

P.S. И след като всичко е настроено от производителя перфектно при ГП IV, защо взимате пари за настройка на горелката?
Последна промяна от tokbatak на вт сеп 17, 2013 10:31 pm, променено общо 1 път.
feikot - специалист
Пичове,моля ви не превръщайте тази тема,в милионите подобни по всички форуми с мерене на средства за размножаване и кой какво или пък каква.

Като казах,че не са проблем парите,имах предвид,че не са проблем +/- 5-600 лв. за радиаторите,заради сбърканото изчисление,не че не ме бъркат 3-4000 лв. над предвидените.Ако беше така,котела щеше да е на газ.

На 99% съм се спрял на комплекта котел и горелка Waterland,като другия вариант е Ерато,но от вече 3-4 места чувам,че камините им са ок,но котлите и горелките не били добри.Но аз не съм такъв тип,който вярва на всеки на словоизлиянията.Аз вярвам на мнения базирани на опит и пряк контакт...такива балконски тиради или докато плющят белот на пейката и там са завързали лафа-не.

Та,котела им и горелката,кои са им слаби места и освен,че глупавата горелка искала настройка,има ли други съществени проблеми с нея.Не сме такива индианци,да не можем да си я настроим или поне да се достигне до добра настройка (отделно,че в цената влиза монтаж и настройка).
Ако имаш вариант за газ изобщо не се замисляй - който и пелетен котел да избереш за 120м2, все ще ти е голям и ще си в преразход. С пелетна камина ще е по-добре, но са цифра. За газов котел и инвестицията ти е по-малка и главоболията, а сметките няма да са по-високи, защото котелът ти ще е по мярка. Имам достатъчно опит и с двете горива, за да ти говоря така. Ти за 3000лв ще вземеш перфектен кондензен котел, а иначе можеш да минеш и с котел за 1000лв. В момента тече промоция на Овергаз без такса включване, няма нужда и от разрешение от Общината, така че процедурата е много облекчена
nasko_nerva - специалист
feikot написа:
Като казах,че не са проблем парите,имах предвид,че не са проблем +/- 5-600 лв. за радиаторите,заради сбърканото изчисление,не че не ме бъркат 3-4000 лв. над предвидените.Ако беше така,котела щеше да е на газ.
Мисля, че не съм бил разбран правилно. Не говоря за 3-4000 лв. в повече а за около 1000 лв
В момента: ДаконЕра 18 + GP IV промо цена 3030лв.
Waterland + горелка IVG - 3800лв.
Италиянските пелетни камини са на цена от 3800 - 5000 лв, като до 4200лв има 3-4 модела. При това управлението им е напълно автоматизирано и няма нужда от настроики при смяна на пелетите.
Къде я видяхте тази разлика от 3-4000лв в повече. И то тези 1000 лева в повече са спрямо ДаконЕра с GP IV, спрямо Waterland може и да са 200-300 лв.
За този мощност не се лъжи да взимаш котел. Единствено ако имаш помещение което става за котелно а нямаш място за камина тогава вземи котел. неудобство при камината е че ще носиш пелетите в стаята където ще е камината, но това ще се компенсира от уюта който ще ти внесе.

P.S. И аз бях надъхан да се стимулира българското производство като се купуват български продукти, но вече не мисля така. Няма нещо българско което да съм взел в областа на отоплението и вентилацията и да не е направило проблем. По голямата част от нещата или частите им се поръчват в Китай и то при условие ниска цена - смятай в кви гаражи се правят щом са почти без пари. Производителите в БГ са мошенници който искат да трупат милиони с дни. При положение че в горелката има един елементарен контролер от 300лв, един вентилатор, един обикновен дисплеи плюс купчина ламарина и това на цена 2000лв. при тези ниски заплати. И дори с години чакаме да вкарат елементарни подобрения в горелките си като механично почистване, управление на БГВ и др. Да не ти говоря за български бойлери и български термостати за слънчеви панели.
Последна промяна от nasko_nerva на пон сеп 16, 2013 9:26 am, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 39

Тема "Мнение и съвет за котел + горелка (пелети)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: