Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolovvd - майстор
stefan_doc написа:
За начало взех два конвектора, единият втора употреба - общо 4.500 кв., което при селското напрежение се равнява на горе-долу 4 кв. ...
А за селото ток остана ли? :-D
Ако намериш някой останал жив калорифер с 9 реотана по 900W ще е най-добре. Имат голям и мощен вентилатор и само един проблем, че са трифазни. Можеш обаче да му преработиш схемата за една фаза и ще затопляш помещението за нула време.
stefan_doc - напреднал
nikolovvd написа:
Ако намериш някой останал жив калорифер с 9 реотана по 900W ще е най-добре. Имат голям и мощен вентилатор и само един проблем, че са трифазни. Можеш обаче да му преработиш схемата за една фаза и ще затопляш помещението за нула време.
Проблемите май са повече от един: шуми яко и ако се включи в само един контакт, той и инсталацията до кутията няма как да издържи 37 ампера... :lol:
VLADO66 - майстор
nikolovvd написа:
stefan_doc написа:
За начало взех два конвектора, единият втора употреба - общо 4.500 кв., което при селското напрежение се равнява на горе-долу 4 кв. ...
На такъв калорифер съм му слагал стаен термостат отзад на решетката на входящия въздух вързан за оперативната верига на контактора.
galin56 - специалист
http://www.adax-ceni.com/adax-ceni-varna.php
Взимай един такъв 2квт или 2,5квт за около 200лв. и си свиркай. Гаранция, че спалнята ще ти е отоплена поне на 21-22гр докато спиш. Познавам 2-3 колеги с такива и нямат проблеми със стоплянето на стаите. Тая спалня сигурно не е повече от 15 кв.м. и колкото и да е проветлива (лошо изолирана) за една вечер с такъв конвектор ще ти е перфектно и по-удобно от печката.
vrangelov - специалист
galin56 написа:
Взимай един такъв 2квт или 2,5квт за около 200лв. и си свиркай. Гаранция, че спалнята ще ти е отоплена поне на 21-22гр докато спиш. Познавам 2-3 колеги с такива и нямат проблеми със стоплянето на стаите. Тая спалня сигурно не е повече от 15 кв.м. и колкото и да е проветлива (лошо изолирана) за една вечер с такъв конвектор ще ти е перфектно и по-удобно от печката.

Туй червеното не става ли?
VLADO66 написа:
nikolovvd написа:
stefan_doc написа:
На такъв калорифер съм му слагал стаен термостат отзад на решетката на входящия въздух вързан за оперативната верига на контактора.
С много голяма лекота даваш гаранция! Ще му върнеш ли парите на колегата, ако препоръчаната от теб печка не му върши работа?
Човекът ако искаше да влага много пари, нямаше да споменава, че климатик ще му дойде скъпо.
galin56 - специалист
vrangelov написа:
galin56 написа:
С много голяма лекота даваш гаранция! Ще му върнеш ли парите на колегата, ако препоръчаната от теб печка не му върши работа?
Човекът ако искаше да влага много пари, нямаше да споменава, че климатик ще му дойде скъпо.
Ще му ги върна двойно, едната част на него, другата на тебе - сега доволен ли си?
И от конвектор до конвектор си има разлика, както и от духалка и климатик. За това има печки по 25лв. има и по 300-400лв конвектори. То мощността им е еднаква, но топлят различно. И на мен за много неща ми се не дават пари, ама за съжаление още не е измислен начин да се живее нормално и добре без пари.
stefan_doc - напреднал
Да се включа и аз като автор на темата. С два конвектора по 2 кв., верно не Адакс, но с алуминиеви ребрени нагреватели, /не тия евтините с иглените нагреватели/, за 12 часа непрекъсната работа температурата в помещението от 4 става 16 градуса. Та не знам Адакса дали ще ги замести и двата...
Друг съсед е с Адакс отпреди 11 години, с електронен терморегулатор, мноого дълъг, не му се правеха експерименти заради мене, но казваше че бързо се отказал от употребата му - при денонощна работа не успявал да вдигне над 20 градуса у тях.
vrangelov - специалист
galin56 написа:
Ще му ги върна двойно, едната част на него, другата на тебе - сега доволен ли си?
И от конвектор до конвектор си има разлика, както и от духалка и климатик. За това има печки по 25лв. има и по 300-400лв конвектори. То мощността им е еднаква, но топлят различно. И на мен за много неща ми се не дават пари, ама за съжаление още не е измислен начин да се живее нормално и добре без пари.
Здравей, galin56
Не, не съм доволен! Когато на два конвектора мощността е еднаква, то тогава те топлят еднакво. Има печки по 25 лв. и такива по 400лв., които са с еднаква мощност, т.е. топлят еднакво. Цената се определя и влияе от различни фактори, но тази тема не е мястото да ги обсъждаме, но ще изтъкна един от тях. Ще го нарека с общото название реклама, но в този случай е проста лъжа.
Когато ти и други като теб внушават някому, че измежду две печки по 2500W по-скъпата топли повече, то тогава той с цел бъдеща икономия би могъл да избере по-скъпата. При теб обаче е още по-зле. Стефан пише, че за да се стопли е сложил две печки с обща мощност от 4500W, а ти го караш да ги замени с печка от 2000 или 2500W струваща 200лв. Защо?
galin56 - специалист
Ох, защо в този форум все трябва да се намира по някой, да се прави на интересен, вместо просто да даде съвет по темата ако има такъв. Както и да е Стрефан каза че е запознат със марката, това ми беше целта на поста, защото съм чул от колеги и приятели, които имат Адакс, че топлели много повече от обикновени конвектори. За икономия изобщо не става на въпрос, дори Стефан каза, че е без значение защото ще ползва стаята 2-3 пъти макс в месеца. И последно има разлика в топленето със сигурност между различите уреди. Има и маслени радиатори и печки Лъч и Елва и какво ли не, всичките на 2000W и като ги включиш в една и съща стая за еднакво време и темперетурата ще е все различна за всяка печка. Разликата идва в способността да топлоотдават и да успеят да превъртят всичкия студен въздух в стаята и да го стоплят, а не само да си светят нагревателите и да лапат ток. И те така, че стана много дълго..
Със здраве на всички от мен.
djshomi - напреднал
Бих предложил газов калорифер киловати по избор това за 2 , 3 часа и после конверторите да подържат .При наи малкия 10 квата ми се струва че ще направят бързо сауна в една стая .Другият варян ако се ходи събота неделя програмируем часовник примерно в петък пуска конвекторите на ношната и до събота сутринта ще е приятно а вечерта нормална т .Може и малко автоматизация ако се ходи инцидентно ГСМ даилер да се управлява пускането на конвекторите .Най-евтино а и ще има контрол ключ на някои комшия да ви ги пусне и наблудава къщата за пламаци.

Тема "Инцидентно отопление на стая на вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: