Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Антон е голяма работа, браво! Пламене, ако помпата беше на малкия кръг на котела нямаше да го има този проблем :wink:
filmatoplo - майстор
Аз му казах да я монтира -на входа на котела .
plamen_peev - специалист
Колеги, далеч съм от мисълта, че вашите предложения са грешни и т.н.
Филмче, схемата е малко по-нагоре. Има помпа за БГВ и точно там бе проблема, а помпата за отопление ми е на студената вода, което няма голямо значение в момента. Въпроса беше, че системата си РАБОТЕШЕ така както си е 4 години без никакъв проблем.
Развих холендрите на стария котел, удължих тръбите с 80-90 см и сложих новия котел. И не се топли БГВ. :?
Целта бе не да се пренарежда цялата арматура наново, на първо място щото почти всичко е с ППР тръби (той Лазар ги знае) и работата е огромна. Още повече зад котела където остана арматурата си доста тесничко.
Абе важното е, че се намери решение благодарение на Антон.
Просто го споделих за информация, щото случая бе интересен. Нали целта е да си помагаме с опит и знания.
Е аз знания нямам, там сте вие, ама ето - придобих опит по трудния начин. :-D
Айде със здраве на всички и мека зима!
LazarGanev - "Велик майстор"
Ще ти кажа защо се е получило така - причините са следните:
1. Четирипътния вентил и котела са вървани в паралел
2. Старият котел (Виадрус е с присъединителни отвори 2" и малко вътрешно съпротивление, което прави циркулацията през него по-лесна, отколкото през четирипътния вентил, а новия котел е май с изводи 1" и явно по-голямо вътрешно съпротивление и водата избутвана от помпата на бойлера минава по-лесно пред вентила
3. Естествената циркулация през новия котел е обратна на тази на помпата на бойлера и тя също помага водата да превърти по-лесно през вентила. Освен възвратен клапан, същата работа би свършил и един вентил за ограничаване на дебита през четирипътния вентил
При стария котел можеше да се разчита на някаква естествена циркулация в самия котел (малкия кръг) а сега това не е възможно и в котела може да се получат зони на прегряване при по-високи температури. Затова ти казах, че е по-добре помпата на бойлера да се премести на малкия кръг - тя ще уеднаквява температурата в котела
filmatoplo - майстор
Точно затова ти дадох приятелски съвет как да се направи , повечето ми котли напоследък са с 4пътни вентили монтирани :wink: .Сега както си го направил -не е правилно , или не е гарантиран малкия кръг .
filmatoplo - майстор
Пламене ти да не се сърдиш, аз ти казах да се монтира помпата преди котела , на схемата се пада на малкия вертикал преди котела, помпата за бгв се маха , а тази за радиаторите се монтира на топлата вода и си ок :) .
plamen_peev - специалист
Абе Филмче, как може да се сърдим на някой от вас :-D
Нали вие помагате и то напълно про-боно!!! Само за едното черпане ако стане :partyman:
Не пиша щото сметнах, че темата е изчерпана. Изобщо не коментирам, че твоите съвети са добри, по-добри или най.
Просто пренареждане на арматурата не подлежеше на обсъждане по гореспоменати причини. И второ ме изби на на инат да намеря защо аджеба се появи проблема при работеща три години система. Е, аз не успях, но бате Антон се справи. Честно сега ми е два пъти по-така :supz: като го "накарах" да работи по моя начин. Отивам долу и му правя така :butthead: на котела. няма да е по неговата я!!!
Живот и здраве като дойде време за ремонт ще се пренарежда арматурата. Сега няма време. Другата седмица ме зове морето и неговите трудови хора.
filmatoplo - майстор
:) Нали сме за това ,сега само нямаш реална циркулация през малкия кръг , разчиташ само на това да се включи бойлерната помпа , естествена циркулация също нямаш понеже през възвратния клапан не минава на гравитация -особено при теб наопъки .Някога ще се оправи след промяна. :)

Тема "Котел PPROPEL-25" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: