• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
KingLin - майстор
Това с дребния шрифт ми избоде очите :lol:
За първоначалната инвестиция не съм съгласен че за 10 стаи ще ти трябват 10 климатика. До колкото съм запознат има едни VRV системи при които имаш няколко вътрешни с едно външно тяло. Съответно излизат по-малка цифра от колкото отделни климатици. Да не говорим че с отделни климатици едната стена на къщата отиде за външните тела :lol:
За бойлерите съм съгласен че лапат много и поради тази причина се триумя между ток, колектори и волтаици за тях. Времето и най-вече капитала ще решат вместо мене :) При мен нещата изцяло се ръководят от мързела. Да кажа че съм прочел целия форум по темата с отоплението икономията и автоматизацията ще е меко казано. Но всяко нещо си има предимства и недостатъци и те така. Поживем увидем.
svetliopi44 - Чирак...
st8nme написа:
svetliopi44,интересува ме твоя метод на отопление.С колко броя машини ги постигаш тези 3000 градуса(лева) :)
С 4 ферми по 4 карти 7970, и една пак с четири карти 7850.
Общо като изчислителна мощ, 12 600Kh, още съм далеч от баш миньорите.Но гледам полека -лека да увеличавам фермите.
Искам само да отбележа ,че не съм давал готови(сухи)пари за машините. Всичко което инвестирам е само и единствено от печалбите. Тези дни ще сглобя още една ферма с 4 карти R9 280x OC.
infomar
unicata написа:
За парно никой не говори, става дума за къща.
А за дърва и въглища имах предвид че всеки ден трябва да чистиш пепелак, за това казвам, че е мръсно. Явно не съм се изразил много правилно.
Найстина ли са фреоновите машини са най-изгодни, дори по-згодни от твърдо гориво?
Ако е така това което чета за тях то инвестицията си заслужава, като гледам комфорт и разправии.

Много ви мързи. :?

Имам поставена печка на дърва - камина. Чистенето сутрин е около 4-5 минути. Пепелта е паднала в чекмеджето... и остава само да обера останалото за 2-3 минути и да хвърля чекмеджето в градината. Мога да го правя и с бели ръкавици.
Единственото неудобство което се получава при мен е прекалената горещина която се получава при отопление на една-две стаи, та трябва да топля всичките. За ден разхода е 4 кофи дърва.

В къща съм с 4 климатика - всяка стая с отделен. Според мен няма смисъл да отоплявам цялата къща а само в стаята в която живея и кухнята/банята. Камината я ползвам в особено големи студове или в аварийни ситуации... когато ми дойдат гости и трябва да стопля всички стаи едновременно.
dundurma - специалист
09.10.-09.12-ток за цяло домакинство(всичко е на ток) 3 клими работещи нон стоп и отопляващи 240 куб.м.=220 лв.
Svezar - специалист
Единственото предимство на климатиците пред примерно един котел с пелетна горелка /минимално обслужване/ е че лятото ако живееш на по-горещо място ще те разхладят,от там нататък всичко е минус ! Живея в къща и имам 3 климатика на етажа напълно достатъчни да се топля с тях, но ги ползвам само лятото а за зимата си имам ИСТИНСКО отопление от котел на твърдо гориво ! Естествено климатиците са фаворити на всички живеещи в блокове понеже там вариантите с твърдо гориво са доста неудобни за ползване !
dundurma - специалист
имам изба под етажа,в къща съм.....................повярвай ми ПО-ЕВТИНО Е,НО.......................моите клими са САМУРАИ
lov - майстор
Хайде нека и да уточним някои подробности за да бъдем точни и конкретни. За някой 16-18 градуса са конфортни и идеални. Имам едни комшии дето ми разправят че им е много евтино на газ ама като им идеш на гости ти трябва ушанка и балтон. Аз в къщи потдържам 21-23 и ходя по къс ръкав. В спалнята и те са ми много та съм сложил термоглава. Иначе ако питаш жената и 30 да има как ще държим и пак ще са им малко. И вообще нека се споменават и други подробности. Топлят ли се бани тоалетни и коридори или само каквото мине през отворените врати.
А относно климатиците като гледам какво става на запад от нас положението не е съвсем розово в тяхна полза. Почна се масово отказване от тях заради различните гъбички и плесени които разнасят. И съответните белодробни и респираторни заболявания. По болниците и обществени сгради климатици само където без тях не може. Та тая икономия в един момент да не ни излезе през носа заради лекарства. От личен опит дето ми се е налагало да се оправям с такава техника като се присетя каква гняс съм виждал по питата не ми се мисли какво дишам.
fbr - майстор
lov написа:
Иначе ако питаш жената и 30 да има как ще държим и пак ще са им малко.
И аз имам усещането, че като не съм в къщи се поддържат убийствени температури, ама засега нямам доказателства. :lol:
unicata - специалист
Колеги нека се придържаме към темата
кой, какво, как отоплява и колко му струва.
Мисля, че ако обощим резултатите ще е полезно за другите съфорумци които се чудят на къде да се ориентират.
lov - майстор
Тая вечер си направих гимнастиката да кача последните дърва oт клетката в която бяха точно 6 m³. Според прогнозата ще ми стигнат някъде до към събота и ще начена от другата.
Както казах топля 150 квадрата включая баня и кухня. В коридорите нямам положено отопление но практически всички врати са постоянно отворени така че нямам аномални разлики. Загрявам и един 120 литров бойлер. Най много съм стигал преди 2 зими 10 но тогава в най големия студ топлех и зимната градина защото се лепяха плочките там. То не че сега към нея не стои открехнат един прозорец за да има от къде да взима чист въздух камината. Като там температурата не пада под 10m³ и в най големия студ. Като тя е 16 m² която не слагам към квадратурата на апартамента но имам повече от 20 m² стъкла на нея. Вярно стъклопакет е но профила е студен алуминий и сега по краищата при -10 от вънка е заскрежен от вътре на места.
А и на последно място височината на стаите е 2.75m така че и кубатурата ми е по голяма от стандартното строителство.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Най-изгодното отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: