marto_tkd написа:Как очакваш да се държи без слънце?
Системата ми е китайска, от emde солар....

Интересно ми стана, защо ще изолираш допълнително тръбите, като реално се чудиш какво да правиш добитата топлина?

marto_tkd написа:Как очакваш да се държи без слънце?
Системата ми е китайска, от emde солар....
Чаро написа:Ще ги изолирам, за да не замръзват зимата. Не мисля да източвам системата през зимния сезон.marto_tkd написа:Как очакваш да се държи без слънце?
Системата ми е китайска, от emde солар....![]()
Интересно ми стана, защо ще изолираш допълнително тръбите, като реално се чудиш какво да правиш добитата топлина?
emko написа:Аз имам термосифон 160 лт сьс сухи трьби от две години.Решавам проблема с повече топла вода,като завесвам с брезент направен на принципа на старите щори трьстикови.Махал сьм и по две трьби,пак става само за летните сльнчеви дни.Щом ти е на плочата отгоре порьчай си щора с дистанционно.Има логика и в ьгьла на трьбите,но спрет мен е малка разлика.Тези трьби са толкова ефективни,че трябва да се мисли в посока намаляване на КПД-то, само в дните на неползването на топла вода.Това е моят практичен начин за справянето с проблема-сега ще има сто мнения защо така- не си добре,за това избягвам да пиша.Благодаря за идеята. Би ли споделил как се държи през зимата твоята система? Какво успяваш да получиш от нея, как го използваш?
emko написа:Аз го точа- като почне да падат температурите.Сложил сьм специална трьбна изолация,но сьм резервиран от самия съд.Тьрговеца е категоричен.че не маже да замрьзне зимата,само да изолирам трьбния пьт- студена и топла.Един познат каза,че тече като му е пуснал водата тази пролет,вьпреки че е источил водата.Казвам му че някой кран не е добре и е пропуснал вода в сьда.Мога да го заваря с СО2 и тел нераждавейка,но да си свали сьда от кьщата.Имам колега, който от 3 години ползва такава система. Зимата не източва и казва, че под 20 градуса не е падалата температурата в бойлера. Това - като няма слънце. Като има - и 60-70 стигала. Намира се на няколко км. западно от София.
emko написа:Аз имам термосифон 160 лт сьс сухи трьби от две години.Решавам проблема с повече топла вода,като завесвам с брезент направен на принципа на старите щори трьстикови.Махал сьм и по две трьби,пак става само за летните сльнчеви дни.Щом ти е на плочата отгоре порьчай си щора с дистанционно.Има логика и в ьгьла на трьбите,но спрет мен е малка разлика.Тези трьби са толкова ефективни,че трябва да се мисли в посока намаляване на КПД-то, само в дните на неползването на топла вода.Това е моят практичен начин за справянето с проблема-сега ще има сто мнения защо така- не си добре,за това избягвам да пиша.Скромното ми мнение също е, че решението със щори е най-доброто! Щорите е добре да са ролетни, а не жалузийни, като могат да се направят самоделно. Жалузийните щори, при "отворено" положение правят сянка, когато има косо осветяване. За самоделката се прави дълга, "П"-образна стойка, в двата края на която се заваряват две къси, съосни тръбички. Всъщност стойката е "Г"-образна с допълнителна подвижна стена, тъй като в противен случай няма как да се монтира впоследствие въртящата се тръба с навития върху нея екран. На тръбичките се набиват лагери (вътрешните им пръстени), а те от своя страна се поставят в ПВЦ тръба (дебелостенна и с по-голям диаметър - примерно до ф63мм). Вътре в тръбата се поставя сноп от леко опънати ластици (четен брой), крайщата на които излизат от двата края през тръбичките и се фиксират неподвижно към стойката. В средата на тръбата ластиците също са фиксирани и обхождат двустранно радиален щифт, който е залепен (и набит) към тръбата с помощтта на предварително монтирана в единия му край ПВЦ тапа ( липсата на тапа, прави нерешима задачата за едновременно фиксиране на ластиците към щифта и неговото набиване в тръбата!
marto_tkd написа:...Разбрахме ,че си водиш добре сметките.дали някой ме разбра какво имам предвид?
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: