Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Кранът не ограничава налягането, а само дебита
Andri01 - майстор
Ако системата е изпълнена правилно,няма нужда от никакво ограничаване на дебита.При мене крановете са отворени напълно,няма задвижки,няма ел.магнитни кранове! И даже да спре тока-тя просто се изпразва!Нали и това е същноста на DB системата я! За протокола :) : изпълнена е с тръби ППР 20мм и гофра неръждавейка / към серпентините/.Няма логика да се слага в системата нещо,зависещо от наличието на захранването,освен помпата,разбира се.
fbr - майстор
Andri01 написа:
Не виждам смисъл от този клапан,с ел.задвижка? DB системата не трябва да има никакви клапани /само спирателни кранове пред/зад помпата/Аз съм сложил и на серпентините/моите са 3бр,на 2 бойлера/,но са постоянно отворени.Е,в зависимост кой бойлер работи и дали кам камината или към СК.
И какво обуславя условието да няма клапан в дрейн бег системата. На моята даже няма никакви спирателни кранове. Този клапан е нормално отворен, и помпата работи като напорна само във времето до затваряне на клапана, след това работи като циркулационна. Добре е когато казвате, защо еди какво си трябва да има в системата, или да го няма, да се обосновавате изчерпателно, а не само, това трябва да е така, защото моето е така. Отворена не трябва да е системата, защото влиза кислород и корозират елементите.
Andri01 - майстор
В DB системата не се монтира клапан,защото самият принцип на действие го обуславя! Няма UPS и ако клапана /монтиран където е да е/ е електрически ,при спиране на тока ,системата увисва! Ако е невъзвратен-то тогава става чисто отворена система,а не DB. За повече инфо-виж принципа на действие на DB!А колкото до влизане на въздух в нея-по горе съм обяснил лично аз как съм го предотвратил. Кранове се слагат/ръчни,спирателни/ преди и след помпата с филтъра-за да може да се отсече при необходимост от почистване.
saraneron - специалист
Малките ДБ системи е силно препоръчително да са затворени и да няма никакъв достъп на външен въздъх в системата освен необходимото количество в ДС за да се прекъсне потока,всички други изпълнения са неефективни и не носят ползи дори обратно,ръжди и други проблеми!
Andri01 - майстор
Прав си. Но просто затворени ,но не под налагане. Но: от горния край на доп. съд е добре да има изход с шлангче ,което в другия си край е в съд с вода. Ако по някаква причина се вдигне налягането в системата / запушване и СК заври/ да има от къде да се разтовари .
kalin72 - майстор
Благодаря на всички за съветите :) Почти притворих крана между изхода на колекторите и дрейнбек съда, като допълних вода почти до горе. Сега работата е доста по-плавна, помпата не се тормози, макар и да издава леко странен за мен звук...В това облачно време успява да поддържа бойлера долу на 30-35 градуса :)
Andri01 - майстор
Калине в кой край на татковината ни си? :)
kalin72 - майстор
В западния край, Брезник :)
Andri01 - майстор
Далече си от Варна:( Иначе бих ти показал моята система как е изградена.

Тема "Въздух в помпата на слънчевата инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: