Защо ще го комбинирате подовото с радиатори,цял живот да се съобразявате с тях. Аз бих сложил водно подово,котле или камина на пелети,и евтини климатик за лятото.Но всеки сам си решава.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
60 мнения в "Проект 'Топло' - Обект Еднофамина къща"
LazarGanev
- "Велик майстор"
- На линия
Изобщо не можеш да сравняваш ТП с пелетен котел/камина по инвестиция, а само по месечни сметки. За да ти върши работа през зимата (без помощ от котел) ти трябва маркова ТП за 10-15 К. Ако вземеш китайче за 4-5-6К ти трябва и котел, а само оборудването около него е 1000-1500лв, котела отделно. С пелетна камина или котел можеш да решиш въпроса с 3-4К, като в някои варианти можеш да гориш и дърва
StanZ
- специалист
Нещо не могат да ме впечатлят пелетите все още. 3-4 дори и 5к за качествен котел. Пак има допълнителни разходи по инсталацията. +комин(1000лв) +буфер(700-800лв) +поне 3 климатика(около 3500-4000лв) +изграждане на склад за горивто( около 1000лв). При такава инвестиция получавам система с доста неизвестни от към разход. Система с ТП е малко по скъпо удоволствие, но за сметка на по малък разход ... за това ги слагам на кантар. Въздух - вода ги изключвам заради климата ни. Никой не може да ми гарантира, че ще 'харча' до 200лв пелети на месец ... при това условие наистина ще е супер на пелети. Не разбирам и нямам база за сравнения и за това ми е трудно да реша. Май нещата се накланят към твърдо гориво.
kalin72
- майстор
От сметките ти спокойно намаляваш разхода за склад - затворен навес с размери 6 на 3 метра се прави с по-малко от 500 лева. Буфер смятам е ненужен, при правилно оразмерена и изградена инсталация. Климатици...донякъде са ОК, ама примерно при нас, планинско градче, хладен климат, но има няколко горещи седмици лятото, не виждам смисъла от тях, по-скоро направи с парите добра изолация.
Котела вярно е доста пари, аз затова мисля да присаждам горелка на моя. А пък разход 200 лева на месец се постига ако горните условия са изпълнени - качествена изолация и инсталация.
Поне аз смятам да опитам с пелетите ако не от края на този сезон, то от другия. Предполагам ще ми излезе не повече от 250-300 лева усреднено на месец, за целия сезон от 6 месеца.
Котела вярно е доста пари, аз затова мисля да присаждам горелка на моя. А пък разход 200 лева на месец се постига ако горните условия са изпълнени - качествена изолация и инсталация.
Поне аз смятам да опитам с пелетите ако не от края на този сезон, то от другия. Предполагам ще ми излезе не повече от 250-300 лева усреднено на месец, за целия сезон от 6 месеца.
filmatoplo
- майстор
В твоя град има сигурно 20 офис сгради и магазини кито са с централна климатизация и ползват ТП въздушна, има си машини които си работят добре в студа и мъглата.Изолирай се първо добте като пасивна къща, водно подово за отопление задължително,за лятотоможе и с конвектори ако си си с ТП.Като и монтираш буфер няма да се усеща дефроста.
StanZ
- специалист
Е добре де колеги, нали идеята на по скъпата система е по малкия разход и възвръщаемост във времето!? Просто разсъждавам, нямам претенции да съм прав. От това което изчетох в нета разбрах, че пелетната инсталация е по скъпа от твърдото гориво, месечните сметки са двойни !! Шах и мат.
При среден разход за отоплителния сезон 35кг/24часа това е около 1тон за месец. 5 месеца си е 5 тона и при цена около 400+ транспорта =2000лв/сезон. Макар че според познати които се топлят на пелети 5т няма да стигнат ... да приемем, че толкова ще разходвам.
Моите изводи:
1. Твърдо гориво - най евтина инталация, малък разход сезон ~1300-1500лв
2. Пелети - малко по скъпа система, най-голям разход сезон ~2000лв
3. ТП (вода-вода) - най голяма инвестиция, най-малък разход сезон ~1000лв
ТП малко хора могат да си позволят, но е ясно че за няколко години се изплаща. Каква е логиката при пелетите обаче?! По голяма инвестиция от твърдото гориво + разходи които за няколко години ще са равни на ТП! И всичко това заради Автоматизация?! Какво пропускам, че не мога да открия 'далаверата' от пелетите?
При среден разход за отоплителния сезон 35кг/24часа това е около 1тон за месец. 5 месеца си е 5 тона и при цена около 400+ транспорта =2000лв/сезон. Макар че според познати които се топлят на пелети 5т няма да стигнат ... да приемем, че толкова ще разходвам.
Моите изводи:
1. Твърдо гориво - най евтина инталация, малък разход сезон ~1300-1500лв
2. Пелети - малко по скъпа система, най-голям разход сезон ~2000лв
3. ТП (вода-вода) - най голяма инвестиция, най-малък разход сезон ~1000лв
ТП малко хора могат да си позволят, но е ясно че за няколко години се изплаща. Каква е логиката при пелетите обаче?! По голяма инвестиция от твърдото гориво + разходи които за няколко години ще са равни на ТП! И всичко това заради Автоматизация?! Какво пропускам, че не мога да открия 'далаверата' от пелетите?
Тема "Проект 'Топло' - Обект Еднофамина къща" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература