• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
soton - специалист
Интересно е какво се е получило на края.А мен специално ме интересува това "шале" - какво е това и къде се продава.Може ли да ми светнете.Ако не е удобно тук може и на лични.
ivanovbg - майстор
Evgeniy написа:
Дори да допуснем, че половината от разхода се дължи на застудяване...

На 16 половината е 8. В топлия ден си изгорил 7, значи си икономисал 1кило - няма и 50 ст. 10 дни месечно да се падат слънчеви, по 50 ст на ден си е едва 5 лева месечно или за 6 месеца са едва 30лева за сезон. Тока за вентилаторите и електрониката няма да ти вадя :wink: Сам си задай колко време си работил по изработката им и каква надница ти се връзва. Ако същото време беше работил допълнително като чистач на минимален доход - 10 лева на ден ... ще си платил икономията за години напред, а и България щеше да е малко по чиста :razz:
Материали също няма да ти смятам, че ....
:partyman:
Evgeniy - майстор
Имах предвид половината от спестения разход, който е 9 кг по-малко. Имам вече няколкогодишен опит и много добре знам каква е разликата при една и съща външна температура със и без топъл въздух. Получавам същия комфорт, но без пелети от 10 до около 16:30. Не че ми пада разхода през това време - изобщо няма разход. И това много си заслужава.
шоп - майстор
ivanovbg, кефиш ме със сметките си:-)

погледни от другата гледна точка - може да съм фен на зелената енергия, да правя това за удоволствие и изобщо думате икономия и изплащане да не си ги помислям:-)

Сега сериозно: Днес имам време и съм решил по идеята на Evgeniy и ivanovbg да напрява подобрение на циркулацията на въздуха в тръбите с преграда от ал.ламарина. Имам голямо количество печатарски плаки, които мислех един приятел да ги нареже на гилотина. Не ми се излиза това снежно време навън и ще опитам с ръчната ножица.

обмислях варианта продухването на въздуха във вакумките да е с неръждаеми тръби Ф 15х0.8 като на снимката, от които също имам голямо количество, но с тях ще направя втори опит на вторият колектор за да има база за сравнение ( все пак те са по 1,5 до 2 лв бройката, а плаките 1 лв., като от една плака могат да се изрежат голям брой ленти)

Прикачен файл

SAM_7310.JPG
шоп - майстор
soton,
шале е търговското наименование на изолация за парно и въздуховоди. Има го и в Бриколажа, и на много други места. Аз го купих от Дитрейд, защото си купувах и шалета за парната инсталация 2 цола х 50мм дебелина на изолацията.
шоп - майстор
Докато монтирах ал. ламаринки във вакумните тръби усетих, че излиза горещ въздух от тях. Пъхнах в една диг. терм. и показа почти 40 градуса. Днес е 10.03 навън вали сняг, а колектора съм го преместил под покритата част на терасата

Впрочем снимката показва положението

Прикачен файл

SAM_7316.JPG
6osi6 - майстор
шоп написа:
показа почти 40 градуса. Днес е 10.03 навън вали сняг, а колектора съм го преместил под покритата част на терасата
10.03 не е ли много за днес?
Това нещо, ако загрява с температурна разлика 20 градуса в по студените дни може да се използва за котелното, да ми подгрява предварително въздуха, ако може да превърти с подобна разлика 10 куб. на час.
шоп - майстор
Много или малко... не мога да коментирам засега. Това са данните

Към 12 часа днес снега намаля, леко просветна, но слънце нямаше

температурата в тръбата надмина 100 градуса и извадих сондата за да не се стопи кабела. Трубите все така бяха ПОД навеса на терасата и докато монтирах ел.ламаринките въздуха ми гореше ръцете. Получи се много добър коминен ефект с тези ламаринки.

снимката е красноречива 103.9градуса
след като монтирах ламаринките от подобрената циркулация тем. бе 88 гр
Утре живот и здраве ще видим как е с различни вентилатори от 50 до 240 куб на час

Прикачен файл

SAM_7319.JPG
шоп - майстор
6osi6, това за подгряването на първичният и вторичен въздух за котлета и камини е идея! Не бях се сетил за това. Според мен трябва да се помисли и да се надгради, защото когато има слънце едва ли гори котела. Може топлината да се акумулира в 1-2-3 кубикова подземна шахта напълнена с инертен матерял, който през деня се загрява, а в тъмната част на денонощието котела смуче от там. Дори няма да има нужда от вентилатор. Котела сам ще тегли.

Какво направих днес: бавно, полека и с много кеф си припомних годините като шлосер, когато разчертавах, кроях и режех тонове ламарина на ден:-)))

Прикачен файл

SAM_7314.JPG Ето ги и печатарските плаки. От по-големият размер са. За колектора отидоха 2 бр.

Прикачен файл

SAM_7315.JPG За рязането на плаките мислех да използвам ръчна лостова ножица, но се оказа, че обикновенна канцеларска ножица върши работа ;-)))))

Прикачен файл

SAM_7317.JPG

Прикачен файл

SAM_7318.JPG Тъй като печатарските плаки, не са дълги 150см се наложи удължаване с нитоване. Нита е ф4х8мм и е само един за да се избегне проблема ако двете части не са идеално изравнени и напасването във вакумната тръба е безпроблемно. Застъпването е както при керемидите-следва се потока въздух.

Прикачен файл

SAM_7320.JPG Всички 20 бр ал.ленти са спуснати във вакумните тръби. Не слизат до долната част на стъкото, а остава разсояние 8-10 см. Получава се сериозен коминен ефект.
шоп - майстор
Въпреки, че се отклоних от първоначалната идея за лесна и евтина въздухарка, с цел подобряване КПД то и благодарение на колегата Evgeniy, който за мен е капацитет в областта и на колегата ivanovbg, с които приятелски "спорим" не в една тема, усложних и "оскъпих" конструкцията с 2 лв и 40бр нита:-))

Прикачен файл

SAM_7321.JPG Монтирах ал.плаки със отразяващата си повръхност "назад" към слънцето е насочена сива матова повръхност. Чудя се дали има нужда да боядисам с черен мат предната им част. Все пак във вакумната тръба има нанесено селективно покритие, но и отразената инфрачервена светлина не е за пренебрегване. Добър въпрос, на който мога да отговоря като направя втора подобна установка и да ги замеря двете.

Прикачен файл

SAM_7322.JPG Изглед от " сенчестата" страна. Може би утре живот и здраве ще сложа по още една ламаринка и един нит.

Прикачен файл

SAM_7323.JPG Изглед на колектора от към страната която грее слънцето. Ламаринките са изрязани 1 мм по-широки от вътрешният диаметър на вакумната тръба и са леееко огънати. Ал плака е супер тънка и еластична и заема формата на ламела от ал.щора. Така според мен дори когато лятото темп. достигне над 250 градуса и имаме линейно разширение ламемелата няма да спука стъклото заради различното линейно разширение, ами ще се огъва. Дебелината и е колкото капачка за буркан.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: