Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolovvd - майстор
Докато живеех в къща, често се заглеждах по разни генератори, защото знаех, че все някой ден ще стане нещо, което ще ме принуди да търся генератор. Само че тогава ще трябва да се купува това което има останало, а не това което ми се иска. В мазето имах заредени 10-тина чувала с пясък от Пролетта на 2006г., когато Дунава стигна 9.79 м. да стоят в бойна готовност.
Обаче като се преместих и нито въглища ме вълнуват, нито нивото на р.Дунав, че дори и тока не ме притеснява, защото енергото е точно срещу блока и ако ме оставят без ток ще ги замервам с развалени домати. :-D
jabata - специалист
Не че защитавам някого в случая. Напротив, ни най-малкото, но немога да разбера защо винаги чакаме държавата да ни оправи. Мисля че вече на повечето трябва да е ясно че това няма как да стане. Иначе че държавата не си е на мястото, това е ясно, обаче за съжаление и по другите държави не е по различно. На мене лично ми се е случвало средата на февруари в Германия да падне сняг, за има няма 20 мин, натрупа доволно, колите едвам кретат, който може отбива, който е с по-добри гуми или кола продължава да кара. А първия снегорин който видях да мине беше едва час и половина след началото на снега, и един час след като спря да вали, и то в другата посока. Така че и там не е по-добре. За NewYork не ми се говори, защото всеки видя че и там не са подготвени.
А колкото до това бедствие, то може да се случи на всеки, независимо дали човека е в къща или в блок, на село или в града. От такова нещо, никой не е застрахован. Просто късмета в случая е, че снежния фрон мина в страни от София и Пловдив. Иначе ако беше минал над София, Пловдив или някой голям , елате да видите какво щеше да стане. Просто никой нямаше да разбере поради простата причина че държавата щеше да спре да функционира за 1 седмица. В София в събота паднаха има няма 10-20 см сняг и стана мазао, всичко се парализира. Не ми се мисли за последствията, ако това бяха 1-2 метра.
lov - майстор
Ще избие темата на политика но като почнахте с държавата такава вече нема. То трябва някой юрист да го обясни по добре ама то излиза още от римското право че това е един вид договор. Народа си плаща данъците и всички останали налози и задължението на държавата е да се грижи за този народ.
Всичко разграбено или разпродадено защото не е стопанисвано добре. Как може по белите държави по планините на 5 къщурки примерно в Алпите да си имат едно малко роторче. Заредено и чакащо ако се наложи да се ползва. А хората които ще го ползват в такива ситуации а на доброволен принцип и те само ще помогнат в такива критични ситуации. Ако се разровя сигурно ще намеря и снимки. Една бетонна гаражна клетка като нашенските и толкова. Никакви врати или подобно нещо. И никой не пипа защото ще му скъсат задника ако го барнат. Но това е защото има държава и правосъдие.
Гледам ги онази вечер голямата работа колко сложно било да летят и огледат с хеликоптера. Ми сложно защото ни пилоти има ни хеликоптери но нали трябва да се дири оправдание. Пък и някой трябва да има дупе че и да им заповяда да свършат тази работа ама и той знае че в може и да тупнат долу по една или друга причина.
И сега пак ще помена белите държави. Там е нещо нормално да ти докарат дървата в двора или бетона на къщата дето строиш с въртолета защото е по бързо и по удобно. И за тях това е ежедневие. Да не говорим за спешната помощ която за нас е само мечта. Бил съм свидетел как бързо се реагира и знам много добре че цената според техните стандарти е направо смешна.
А колегата n.ganev е много прав какво и какви останаха след приватизацията в потдръжката. Лачени момченца и една много малка част която си гледа съвестно работата но пък подпирани от началници защото нали трябва да се икономисва от материали. Профилактиката се прави само на хартия и аварийните ремонти се отчитат като инвестиция.
Иначе не виждам някой да умре от студ защото нямал алтернатива. Все някое кюмбе ще се изрови от някъде. Пък и не може да няма приятели за две три вечери. Тъкмо като няма телевизия повече могат да си поприказват.
А тези по селата сега наистина страдат защото на времето всичката зимниина в буркани а сега се изнежихме и давай за по лесно във хладилници и фризери.
А и на времето ако се наложеше по стопанските дворове си имаше доста яки агрегати и можеше да се захранят само за покриване на елементарните нужди. А и армията също можеше да помогне с техника. А сега армия има ама половин стадион не може да напълни ако ги съберат всиките за техника да не говорим.
kozl - майстор
И тая тема политика я обзема.
Какъвто народа - такава и държавата. :wink:
Докато чакаме държавата да ни оправи ще търпим незадоволени. ](*,)
idealist - специалист
Energyx написа:
....., а липсата на ток повишава раждаемостта ! :-D
Дааааа ! При мангалите !
fox_vt - майстор
n.ganev написа:
fox_vt написа:
fox_vt написа:
Точно така е особено след като има най малко по един резервен клон захранващ града,вероятноста да аварират и двата едновременно е малка.
От това ти писание отново става ясно че си нямаш понятие за това което пишеш.
/quote]
Ти си много зле честно ти го казвам :-D Наистина ли мислиш че един сравнително голям град има само един далекопровод за захранване :-D Само фирмата в която работя има два клона за захранване та какво остава за цял град.Моля те най искрено спри да пишеш глупости че ставаш смешен.И да бедстващите от този сняг са цвете пред бедстващите от наводненията но това ти с твоя "мироглед" габровски никога няма да го разбереш.

Не случайно казах че ако ще съдя някой това ще е пътно поддържане.Ако чакаш снега да спре да вали и тогава да чистиш то е нормално да има бедствие.Нормално трябва да се чисти на най малко на всеки половин час и тогава проблем няма да има.Защото колко пъти валя сняг тая година някой брои ли и накрая ще се излезе с думите снега ни изненада.А специално по бтв Емо Чолаков от предния ден най малко каза,че идва сняг и е обявен червен код но кой да гледа.То и за наводненията беше така и да всичко е до държавата.
nikolovvd - майстор
fox_vt написа:
Ако чакаш снега да спре да вали и тогава да чистиш то е нормално да има бедствие.
Направо си викат бедствието!
Преди 4 години като наваля 1 м само за ден във Видин съм излизал през 1 час да чистя снега около къщата и тротоара, за да може да се минава нормално.
n.ganev - майстор
fox_vt написа:
вероятноста да аварират и двата едновременно е малка
Това не съм го писал аз. Не си наясно щом работиш във фирма с двустранно ел. захранване и вероятно има АВР / защото във В.Търново има такива фирми - запознат съм доста добре как се захранват ел. подстанциите и как стоят нещата/. Просто два пъти не пишеш едно и също нещо. А специално захранването на твоя град мога да ти го нарисувам със затворени очи защото отново ти казвам, че не си на ясно с това което пишеш и май в дадени моменти аз съм смешен в твоите виждания, но ти излизаш плачевен в повечето случаи.
Energyx - специалист
Че има вражда между Кюстендил и Дупница-знаех. Че има вражда между Ямбол и Сливен -и това знаех. Ама за вражда между В. Търново и Дряново- тц.... :?
Схеми на захранване на градове и фирми всякакви, ситуации всякакви, спорът е безмислено-личен. Не излагайте енергетичния бранш [-X
Държавата, това сме ние-всеки един от нас. Не знам в кой стар филм беше лафът, че "....като всеки сам за себе си направи социализЪмът, нЕма как и общият да не стане". :drinkers:
fox_vt - майстор
Той дряновския това му е целта да се заяжда.Аз в първия си пост съм написал, на ток съм и плана ми за бедствие е да отида до място с ток или работеща печка.Червения код беше обявен от предния ден, това че някой си е заврял главата в гъза си е негов проблем.Тук в града който има локално парно и е на първия етаж може да използва гравитачно котела си в мазата.Но на шестия етаж това няма как да стане по обясними причини.Колегата от темата за фотоволтаичното загряване на бойлера няма да остане без ток.След урагана картина на някои места са донесли вода и продукти на шестия ден, във америка....а тук не е америка.

Тема "Диверсификация на отоплението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: