• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
egomen66 - майстор
НЕ намирам нищо язвително във вашия отговор. Принципно адмирирам градивната критика и не намирам нищо лошо в нея.За въздействието на топлината върху дървесината ,не е толкова от голямо значение ако е разпространена върху по голяма повърхност.Просто търся определена визия . Благодарение на ФОРУМА , за което го поздравявам , открих фирма която може да ми ги изготви.Ако не ме устройва цената им ,може да мина на варианта с водно подово отопление. Пускам малко инфо за този тип отопление и едно клипче за приложението му.НЕ ОСТАВАЙТЕ С ВПЕЧАТЛЕНИЕ ,че налагам този тип отопление.Всеки си има глава на раменете. :
Предназначението на радиаторите тип цокъл е да създават комфорт в помещенията чрез добре балансирана температура на средата. Концепцията на тази технология се заключава в излъчване на топлина от стените към вътрешността на стаите, а не чрез циркулация на въздуха, както при традиционните системи . Топлината от тези радиатори създава здравословна среда за живеене, а усещането е приятно и естествено, като това от слънцето. Икономична и природосъобразна отоплителна система, характеризираща се със следните предимства:
Високо ниво на излъчване и бързо разпространение на топлината.
Равномерно топлинно излъчване (максимална температурна разлика от 1°С за помещения с височина до 3 m)
Бърз и ефективен контрол на стайната температура
Икономия на енергия до 30%, тъй като няма акумулиране на топлина под тавана
Не се повдига прах, тъй като няма циркулация на въздуха
Не се образуват мухъл и плесени в ъглите и по стените
Естетичен външен вид .
Малки размери.
Използва се един от законите на физиката, познат като ефект Coanda. Той се заключава в разпространение на топлия въздух следвайки направлението на някаква повърхност (например студени външни стени). Затова и радиаторите се монтират предимно на външните студени стени. Когато горещата вода тече по медните тръби, нейната топлина се пренася към алуминиевите ребра и тяхното покритие. Част от топлината образува тънък слой от топъл въздух, вследствие на което излъчването от стените се екранира. Стените поглъщат част от топлината и след това я отдават равномерно в стаята. Висок комфорт се постига даже при много ниски температури на въздуха, правейки системата изключително икономична и ефективна. Като резултат имаме отоплителна система, реагираща много бързо и започваща отоплението от най-студените места.
Последна промяна от egomen66 на пон мар 16, 2015 4:35 pm, променено общо 1 път.
pansim - майстор
Част от топлината образува тънък слой от топъл въздух, вследствие на което излъчването от стените се екранира. Стените поглъщат част от топлината и след това я отдават равномерно в стаята. - Две взаимно изключващи се твърдения! Как хем "екранираме"
стените, хем те "отдават равномерно в стаята"
Поредната голяма реклама :)
1. ЗАЩО няма натрупване на топлина под тавана. Според кой физичен закон няма?
2. Защо няма движение на въздуха - кой и как затопля стените, та после те да излъчват?
3. Въпросната икономия от 30% си е жива реклама - според кой физичен закон ще намалим ЗАГУБИТЕ в едно помещение с този тип радиатори? Та нали целта е да покрием тези загуби за да се затопли помещението, а те /загубите/ не зависят от типа отоплително тяло
Не на последно място - какво става с въпросните радиатори след една или две години - колко ли прах ще натрупат и как ще се почистват?
Още може да се пише ама...както казва автора на темата "всеки има глава на раменете си"
profy - специалист
egomen66 написа:
...
Използва се един от законите на физиката, познат като ефект Coanda.
Ефектът на Коанда е свързан с изтичане на струя от сопло, каквото в тези конструкции липсва. Или в общия случай зона на понижено налягане.
Изобщо тук няма абсолютно никаква аеродинамика, използването на гръмки имена и напълно непонятни явления, представлява чиста спекулация от
автор, придобил топлотехнически знания от Уикипедия,а аеродинамически от фантазна литература за вихровите двигатели на НЛО, по-скоро от клипове.
А обяснението
egomen66 написа:
...Част от топлината образува тънък слой от топъл въздух, вследствие на което излъчването от стените се екранира.
е уникален бисер, гарантиращ на автора вечна двойка по топлотехника на ниво ПУЦ.
Впрочем в топлотехниката е прието екраните да са неподвижни, къде отиде тогава ефектът на Коанда?

С това само отбелязвам с какво ниво на доверителност следва да се приемат материалите, поствани от egomen66, в топлотехническата област.

Впрочем не е спекулация, провокация е, с вид на сапунен балон. Защото целта на темата се оказва не формулировката от първия пост, а
egomen66 написа:
...Благодаряние на Форума....открих фирма която може да ми ги изготви.
Бря, българска фирма, направо произвежда...Важното е, че човекът знае какво да поръча...А питането е светът да узнае, че знае.
Аз пък знам за множество патентовани конструкции - Climaboard® Power Plus and DUO systems,ThermaSkirt®, да не ви отегчавам,
както и за поне един изследователски център, Cheshire Design Centre, UK, занимаващ се от години с проблема "thermal skirting boards".
А благодарение на Форума "Направи сам" една българска фирма направо започва да произвежда последния моден писък на отоплителните уреди...
Бравас, спомних си за мъките на "Прити". А дано да е вярно, ама надали.
Надали - имам предвид надали ще узнаем за спукването на балона.

Впрочем да спомена за ефективността на системата. Във форума Sheffield Forum, UK, е записано от ползвател за намаляване на разходите с 13%,
при инвестиции 5 пъти по-високи от конвенционалните радиатори.
Изобщо и тук, както и при другите модни ИЧ-отоплители, споменати в предния ми пост, ползата е за производителите, не за потребителите.
Хайде сега модератора да се вземе в ръце и да размаха голямата гума,а не да затрива полезни теми с купища информация.
egomen66 - майстор
Не знам как да се обърна към вас.Няма нищо лошо в това да критикувате моите постове. Но поне използвайте изречения от типа-"Колега бъркаш ,това не е така, не подвеждай хората". Относно рекламата - бих ли пуснал снимки с размери.Пуснал съм ги с идеята ако хората решат да си направя нещо в стил- "Направи си сам" .Относно фирмата за която споменах е взета от темата " място на радиатори " ст. 2 , но не съм я публикувал именно с тази цел- да не правя реклама.Никога, ама никога не съм поствал имена на фирми в моите постове именно с тази цел.На profy благодаря за файла -Frog. Този тон отблъсква много хора които биха искали да се регистрират в този форум. Остават с впечатлението , че ще ги вземат на подбив ако решат да споделят нещо. В градивния диалог се ражда истината.Не превръщайте форума в масонска ложа.Извинявам се за правописните грешки. Успех.
egomen66 написа:
Не знам как да се обърна към вас.Няма нищо лошо в това да критикувате моите постове. Но поне използвайте изречения от типа-"Колега бъркаш ,това не е така, не подвеждай хората". Относно рекламата - бих ли пуснал снимки с размери.Пуснал съм ги с идеята ако хората решат да си направя нещо в стил- "Направи си сам" .Относно фирмата за която споменах е взета от темата " място на радиатори " ст. 2 , но не съм я публикувал именно с тази цел- да не правя реклама.Никога, ама никога не съм поствал имена на фирми в моите постове именно с тази цел.На profy благодаря за файла -Frog. Този тон отблъсква много хора които биха искали да се регистрират в този форум. Остават с впечатлението , че ще ги вземат на подбив ако решат да споделят нещо. В градивния диалог се ражда истината.Не превръщайте форума в масонска ложа.Извинявам се за правописните грешки. Успех.
Искаше идеи до които явно сам си достигнал. От това съдя,че нямаш нужда от помощ. В заданието отхвърли всички други отоплители с носител флуид и ни остави да нацелим единственият останал вариант,на който даде и размери да си ги правим.Че и фирма намери. Благодаря!
Извинявай,помощ ли предлагаш?!!
saraneron - специалист
Ако госина е целял реклама,то трябва да му свалим кепето!!!Направо изби рибата! Повече от професионално!Дано да няма и разширени вени!Наистина, това отопление има място но не и в малки и задръстени стаички с безброй мебелчета по всички стени! То в апартаментите с ТЕЦ се топлят само от два вертикални щранга , какво остава ако са примерно две или три тръби близо до пода по на цялата стена под прозореца с подходяща декорация, която да подобрява и конвекцията?Някой колеги се усъмниха в ефективността на видовете отопление.Колкото е,, по-ниско температурно,, отоплението толкова е по ефективно!За това спор няма! Не е едно и също и къде ще е радияторът дали под прозореца или на стената отсреща! При вторият случай се харчи повече енергия,ако пък терморегулирането е с голям хистерезис се харчи още повече енергия.В помещения с влажни външни стени пък разхода на енергия може да е главозамайващ поради ниската им топлоизолация докато не се напрви подходящо отопление, което да ги поддържа сухи! По какъв начин това може да се реализира?Отговаряйки си на тези въпроси можем да стигнем до приемлив вариянт за даден конкретен случай!Такива отопления има и на ток и на вода и на пара и всичките са по-ефективни примерно от една обикновенна камина!
Последна промяна от saraneron на вт мар 17, 2015 2:38 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Въпрос към опитните хора във Форума" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: