• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
On-Off-On ключа дето ползвам има контролна лампичка. Работеше, но не светеше и се чудех защо. Бях изпълнил схемата за свързване само по фаза (А2-B2 като общо захранване), като за всяка крайна позиция се превключват само фазите на двете горелки.

После изпълних другата схема, където се превключват 2 кръга (т.е. фаза и нула) и тръгна.

Все нещо ново се учи всеки ден. :roll:

Прикачен файл

rocker-switch.jpg
On-Off-On ключ с контролна лампичка
rocker-switch.jpg (17.29 KиБ) Видяна 1282 пъти

Прикачен файл

020_253.jpg
Схема подходяща за превключване на 2 линии/фази (при обща захранваща фаза на А2-B2).
020_253.jpg (14.6 KиБ) Видяна 1282 пъти

Прикачен файл

toggle-key-with-lamp-wiring.jpg
Схема за превключване на 2 токови кръга (т.е. фаза и нула).
toggle-key-with-lamp-wiring.jpg (5.34 KиБ) Видяна 1282 пъти
n.ganev - майстор
Правилно си се ориентирал. При тези превключватели трябва да се подаде и 0 за да свети лампичката.
filmatoplo - майстор
ТАка де -лампичката свети когато през ключа минава нула и фаза, диода вътре е свързан на късо на изходната пластина и вместо да гръмне лампичката свети защото е съпротивление.
alx359 - специалист
Да де, след дъжд качулка стана ясно. Допусках, че вътре в ключа глим-лампичката работи някак си подобно на (безконтактен) фазомер, с някаква "фалшива нула". Еми явно не.
alx359 - специалист
Говорих с шефа на завода на Интиел. Беше любезен както обикновено но разсеян, защото явно беше зает с нещо друго. Предавам каквото разбрах (дано и той да ме е разбрал правилно какво го питах).

Значи:

- Изводът "чистач" контролира намотките на (доп.) реле:

Код: Избери всички

Захранващо напрежение чистач: 24V DC
Изход чистач: 24V/4А реверсивен
което пък контролира доп. вентилатор (220v) за почистването.

- Опциите за почистване:

Код: Избери всички

Cleaning setting
- Period [0 до 24 часа, като при 0 почистването е изключено]. 
Интервал за почистване. =6h
- work time [1 до 180s]. =3s
- Cycle [1 до 3] =1
важали именно и само за чистача! В режим на почистване и 3-те вентилатора дефинирани във фърмуера ще духат на 100% (ако има такива свързани, разбира се).

- В по-новите платки, този извод за чистач бил премахнат, защото Ерато вече не го искал. Остана отворен въпроса дали и ъпдейтите на фърмуера ще премахнат горните конфигурационни параметри.

(Трябва да видя моята от по-новите или по-старите платки ли е).
filmatoplo - майстор
Ще почистваш през Натурелската платка , при мен понеже не бях разучил всичко- наблюдавах как вентилатора по време на работа се включва за почистване за по няколко се кунди през интервал горе долу на 20 минути примерно ,без значение на коя степен е горелката и вентилатор примерно е на 50% се появавява иконка перка на мястото на пламъчето със съответната степен и вентилатора се сменя на 75% ,след тези 5-10 секунди вентилиране иконата се маха и вентилатора пак пада на 50% .Това го прави по време на работа ,вентилирането преди и след стоп си е отделно .
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
Ще почистваш през Натурелската платка , при мен понеже не бях разучил всичко- наблюдавах как вентилатора по време на работа се включва за почистване за по няколко се кунди през интервал горе долу на 20 минути примерно ,без значение на коя степен е горелката и вентилатор примерно е на 50% се появавява иконка перка на мястото на пламъчето със съответната степен и вентилатора се сменя на 75% ,след тези 5-10 секунди вентилиране иконата се маха и вентилатора пак пада на 50% .Това го прави по време на работа ,вентилирането преди и след стоп си е отделно .
Разбирам. Ами разбира се, че през Натурелата ще става. Просто бих искал да проработи и на Интиела, стига да не е непосилна задача. Реленца 24VDC/220VAC има и по 5-6лв. но не ми е ясно все още какво значи 24VDC/4А "реверсивeн" изход (за реле) и какво върши това спрямо вентилатора?

Дали тези релета стават? <ЦЪК> <ЦЪК>
filmatoplo - майстор
Става контакторче с 24 волта бобинка, което затваря верига на 220 волта и държи товар 20А.Според мен не си заслужава, ама ако искаш поне тествай извода за чистач с 24 волта лампичка.
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
Става контакторче с 24 волта бобинка, което затваря верига на 220 волта и държи товар 20А.Според мен не си заслужава, ама ако искаш поне тествай извода за чистач с 24 волта лампичка.
Е, заслужава си ако се окаже онзи духащ кютюк дето шкурих работи с Интиела и мога да горя слънчоглед и с него. Поне за пълнота на проекта и за други колеги дето не щат да се набутват с нов контролер. Реленцата дето дадох по-горе са такива, но ме притеснява понятието "реверсивен". Не съм намерил все още смислено обяснение какво значи. А с лампичката ще пробвам, добра идея, благодаря.
filmatoplo - майстор
Да се включат и др колеги разбиращи от кип, според моя логика Реверс значи нещо да се върти насам и натам, да отива и да се връща.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16

Тема "[Проект] Bisolid GP с 2 контролера (Натурела и Интиел)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: