Най - вълнуващия въпрос зимно време.
miroki - майстор
Всичко останало като едно за лято, друго за зима е неоправдано. Лятото бойлера на ток, зимата с парното и си свирка човек.
Така е, но ще му трябва и охлаждане лятото.
А и отопление на климатик при положителна температура на вън, е доста икономично.
...
По спомени най-обикновен санг 12 при положителни температури консумираше около 10 лева на месец. И това в едноетажна къща с 5 см EPS. И само в една стая. Останалите студени. Като при отваряне на врати се охлажда и отопляемата. А 3 те по-студени зимни месеци на твърдо гориво. Ако бе на дърва и през по-топлите месеци, тогава много се хабят дървата, при пелетите не знам дали е така.
За температура в помещение съдете само по стайния си термометър. Който е монтиран, където ви харесва на вас.
Не по уредите за отопление.
Бункер за пелети обаче от 22 килограма не знам колко време ще работи, понеже никога не съм имал под ръка такова гориво и уред. Май го дават около 7-18 часа. Минимална и максимална мощност. Но предполагам може да се досипва.
За тази, малко голяма ми се вижда 15 киловата, но тази намерих сега, Предполагам ще направи "Африка" дават я за 120 кв м.:
http://orex.bg/bg/product-view/83/264.html
Като за месец при икономичен режим ще трябват около 30 чувалчета. горе долу 250 лв. Които могат да стоят в нишата в коридора
Това според данните за камината. Как е реално някой друг да помага.
jabata - специалист
miroki написа:
За температура в помещение съдете само по стайния си термометър. Който е монтиран, където ви харесва на вас.
Не по уредите за отопление.
Бункер за пелети обаче от 22 килограма не знам колко време ще работи, понеже никога не съм имал под ръка такова гориво и уред. Май го дават около 7-18 часа. Минимална и максимална мощност. Но предполагам може да се досипва.
За тази, малко голяма ми се вижда 15 киловата, но тази намерих сега, Предполагам ще направи "Африка" дават я за 120 кв м.:
http://orex.bg/bg/product-view/83/264.html
Като за месец при икономичен режим ще трябват около 30 чувалчета. горе долу 250 лв. Които могат да стоят в нишата в коридора
Това според данните за камината. Как е реално някой друг да помага.
Ами и стайния термометър да гледам , на климатик пак си ми е студено. Но въпрос на вкус.
Какво означава колко време ще работи бункер-а, той не работи. :-D Иначе, аз незнам отоплителен уред на пелети на който да не можеш да досипваш. Разбира се че можеш. Иначе като цяло камините ги правят така че с един бункер да може да изкарат 24 часа на икономичен режим. Все пак те са за дневна, и се предполага че ще има човек до нея и ще може да допълни бункера.
Не е тук мястото да обяснявам какво са пелетите и как работят уредите с тях. А иначе и за преходните месеци спокойно можеш на пелети за няколко часа. И няма нищо общо с дървата.
А тези обикновени климатици, по-добре не ги споменавай, защото той почти никаква работа не върши, някой ще каже за през лятото. Е да ама на мене лятото си ми е екстра, и вече години си живея спокойно без климатик. Но пак си е до човека всичко това.
asterix - напреднал
Само да отбележа, че аз под климатик разбирам конверторен. Не знам дали на този казвате обикновен.
шоп - майстор
asterix написа:
Само да отбележа, че аз под климатик разбирам конверторен. Не знам дали на този казвате обикновен.
инверторен :-D

Ако залагаш на климатехниката, купи си с още по висок коефициент на трансформация. Т.н хиперинвертори.
miroki - майстор
Колега, за всички е ясно, какво съм искал да кажа с термина
Бункер за пелети обаче от 22 килограма не знам колко време ще работи
Съжалявам, че не съм написал, колко време ще обслужва горелката. :-D
Сега го пиша за някой, ако все пак има, който не е разбрал.
Благодаря за уточнението. :partyman:
Климатиците (обикновени) ги споменавам, защото имам 2 такива и не се оплаквам. Имат КОП 3, което не е много, но си е 1 кв. консумиран 3 отдадени. За отопление единия го ползвам през половината отоплителен сезон. Другия климатик, само докато ми пуснат парното.
Ако се вижда много сметка от 10 лв. е друга работа. Ще работи така и така не повече от 3 месеца за отопление, другите 3 твърдото. Така е при мен, вероятно така, ще е и при колегата, ако си вземе камина на пелети и климатици.
Няма нужда да се зачекваме, кой климатик е по-добре. Но само ще уточня, че за разлика от климатик с коп 4. Съм купил с коп 3, понеже имаше 1000 лева разлика в цената (тогава). Което обърнато в ефективност е 1,33 или максимум около 10 лева разлика в сметката ми за ток на месец. Това за моето потребление показа, че трябва да ползвам климатика 33 години по 3 не много студени месеца, за да ми се изплатят 1000 да та лева.
Така, че е въпрос и на приложение.
Да, когато човек ползва за основно отопление климатик, с обикновените вероятно не става. Не съм пробвал.
А за охлаждането, при мен става над 30 градуса лятото. Западен апартамент. Без климатик няма стоене вътре.
В къщата на село не става толкова и се стои и без климатик повечето време.
Така е, както каза, до човека си е, а и до жилището.

Тема "Преложение за отопление на апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: