Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами Браво, това е правилния път - стъпка по стъпка със следене на резултата. За да стигнеш до оптималните настройки трябва да си изясниш какво точно се крие зад отделните термини - Зададена температура на вентила, Минимална връщаща температура, Максимална връщаща температура. Аз не съм работил с този контролер и малко ми се размиват тези понятия, може да е от превода. За да се оптимизират максимално тези цифри, трябва много добре да се познава логиката на управление на този контролер, но и така не е зле - ясно е, че поляците не са предвиждали кофа за кондез под комина :-D . Представям си котела работещ в някой шоурум и отвсякъде да тече конденз - познай кой ще си го купи :) .
6osi6 - майстор
yasoo написа:
правилно ли е настроен Четирипътния вентил т.е. със същата температура от 70°C като котела ли трябва да бъде или по-различна? И другото което е температурата за включване на помпите ок ли е 50°C или трябва да я повиша?
Ето в момента всички настройки на вентила как са:
Зададена температура на вентила: 70°C
Минимална връщаща температура: 55°C
Максимална връщаща температура: 80°C
Температура включване помпи: 50°C
Време на отваряне: 120 секунди
Стъпка единична: 5%
Намали включването на помпите на 45 градуса.
Ако в къщата е топло, опитай с намаляване на температурата на вентила на стъпки от 5%.
6osi6 написа:
Намали включването на помпите на 45 градуса.
С това какво ще се постигне?
А с това?
6osi6 написа:
Ако в къщата е топло, опитай с намаляване на температурата на вентила на стъпки от 5%.
6osi6 - майстор
Ще намали разхода на гориво и ненужното презатопляне на къщата при тези високи външни температури.
Вдигнал е температурата на котела на 70 градуса. Сега може да пробва с намаляване на стъпки на температурата на големия кръг до ниво при което не се получава конденз.
yasoo - специалист
Май избързах с радостта :sad:
Сега гледам днес през деня пак лекичко е прокапало от едната снадка на кюнците. Съвсем малко е... има няма десетина капки, но все пак си е теч. :/

Приемам всякакви предложения.
Да вдигна ли още малко минималната температура на връщащата се вода на вентила? В момента е на 55°C... ако я сложа на 60°C? Но пък тогава няма ли да е прекалено висока при условие, че и той и котела са нагласени на 70°C

Има и още една настройка на четирипътния вентил която не ми е съвсем ясна.
Време за отваряне на вентила
Зададена е в момента на 120 секунди.... и това не ми е ясно... дали трябва по-дълго време да се отваря или пък по-късо. Ето какво са писали в книжката с инструкциите: С тази функция се настройва времето за отваряне на клапана, т. е. времето за което клапана ще се отвори до 100%. Това време се избира в съответствие с указаното на задвижката време. (прилагам и снимка)

И още нещичко за вентила.... Странното поне за мен е, че по някой път вентила седи примерно отворен на 20-30% а връщащата температура примерно е 45°C След минута-две-три нещата се нормализират и или вентила се затваря или температурата се покачва... та въпроса е това нормално ли е?

Прикачен файл

vreme-otvariane.jpg
6osi6 - майстор
Прави някакви подобрения по или виж какво ще стане ако можеш да използваш двата комина. Няма смисъл да променяш фабричните настройки на вентила.

Тази температура от 109 гр. трябва да е не повече от 80 гр :axe:

Прикачен файл

ekran2.jpg223.jpg
ekran2.jpg223.jpg (99.45 KиБ) Видяна 2061 пъти
yasoo - специалист
6osi6 написа:
Прави някакви подобрения по или виж какво ще стане ако можеш да използваш двата комина. Няма смисъл да променяш фабричните настройки на вентила.
Това не го разбрах :) Подобрения по кое да правя?
6osi6 написа:
Няма смисъл да променяш фабричните настройки на вентила.
То това "Време за отваряне на вентила" от 120 секунди мисля, че не е фабрична настройка... тя си е към обикновенните му настройки, а не е в "сервизното меню". Не съм сигурен де :)
6osi6 написа:
Тази температура от 109 гр. трябва да е не повече от 80 гр :axe:
Снимката която дадох е направена скоро след като увеличих градусите и тогава дигна до 115°C.... иначе като цяло димните газове са в диапазона 75-90°C
geniya - специалист
На началото на темата ти където е снимката на Дефрото, ми се вижда, че "заустването" на кюнците към комина не е добре направено.Може и така да изглежда на снимката, но да не би да имаш пролука между кюнците и розетката и да ти влиза студен въздух който рязко да охлажда изходящите газове като ги кондензира и да теква чернилката? :?
Ако имаш наистина пролука това ти е проблема!!!Затова ти споменах да вкараш в комина иноксова вложка за комин и да си решиш проблема.Хората се радват когато имат ниска температура на изх.газове, ти точно обратно почна да ги вдигаш!Не разбра ли, че проблема не е в това. :?:
Димните газове продължават да се охлаждат в комина и това охлаждане е различно при различните типове комини, така се при една и съща температура на димните газове един може да се радва, друг да плаче :) . Охлаждането зависи от височуината на комина, от материала, от изолацията му. Ако сега си правя комина ще го направя от твърди иноксови тръби, изолирани скаменна вата с ал. фолио и отвън затворени в куфар от гипсокартон или газобетон, а не както сега от циментови блокчета. Иноксовия комин има най-малка маса и най-бързо се загрява, а ватата не му позволява да изстива и да охлажда газовете. Масивните комини от тухли единички в старите къщи също не са подходящи за съвременните високоефективни котли с ниска температура на газовете. Вярно е, че бавно изстиват, но по-важно е, че бавно загряват. Коминът още може да не е загрял, а той котелът вече изключил. За съжаление коминът на yasoo е един от най-неблагоприятните варианти - тънкостенен комин, подложен на охлаждане, тъй като съседният отвор не се ползва и отттам коминът се охлажда. Жоро правилно препоръча да се запуши отгоре отвора. Така че който няма топъл изолиран комин не може да си позволи да сваля безразборно температурата на димните газове
шоп - майстор
Съгласен съм, че комина не е от най-подходящите. Иноксовите с изолация са с по-малко пневматично съпротивление. Но в дадената конкретика, аз останах с впечатлението, че идвата отвора на комина се използват. Така, че за затапване на единият и дума не може да става. Още нещо много важно!!! АКО единият отвор не се използва АЗ НИКОГА НЕ БИХ ГО ЗАТВОРИЛ, а бих направил коаксиален комина. Въздухът необходим за горене бих го прокарал с цел затопляне през не използваемият отвор :)

Тема "Конденз/теч от кюнците към комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: