• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Значи правилно съм разбрал схемата ти на свързване. Между другото много удачно свързване на байлер, което е малко разпространено в Бг. Разбира се и мястото трябва да го позволялва ( бойлера да е над котела)

Ето снимки на оригинална виадровска серпентина. 99% от майсторите преди време не знаеха как да ги свързват и така останаха от един голям обект. Аз ги купих на цената на скрап:-)

Можеш да си направиш самоделна с фланци или пък с нипели или муфи на резба 2'' или колкото са ти изводите на котела. Сниманата е с изводи 2" ляв и десен за универсален монтаж на заварка. Ненужният извод се затапва.

Монтира се на котела на връщащата (студена) вода на котела, а серпентината се захранва със студена водопроводна вода, а другият край е в канала. Управява се от обикновенно термо реле настроено на 95-98 градуса ( иизходяща топла вода) и магнет вентил нормално затворен. Може разбира се и с ел. задвижка, както и други решения. Супер ефективна е и за 1-2 мин сваля водата с 10-20 градуса ( според зададеният хистерезис)

Прикачен файл

SAM_8606.JPG

Прикачен файл

SAM_8605.JPG

Прикачен файл

SAM_8604.JPG
шоп - майстор
Разбира се свързването което написах в горният пост е препоръчан от производители и монтажници.

Аз никога не бих свързал аварийната серпентина така. Да изхвърляш гореща вода в канала е кощунство. Именно тук е + на направи си сам. Такива авариини серпентини аз ги свързвам на приятели по много и различни начини с цел оползотворяване на топлата вода. Разбира се говорим за допълнителни елементи и оскъпяване.
stilian20 - специалист
Ако се притесняваш за помпата свържи бойлера към нея, а серпентината на котела я ползвай за аварийно охлаждане на системата.
чичо Манчо - помощник
шоп написа:
Разбира се свързването което написах в горният пост е препоръчан от производители и монтажници.

Аз никога не бих свързал аварийната серпентина така. Да изхвърляш гореща вода в канала е кощунство. Именно тук е + на направи си сам. Такива авариини серпентини аз ги свързвам на приятели по много и различни начини с цел оползотворяване на топлата вода. Разбира се говорим за допълнителни елементи и оскъпяване.
Дай малко примери за свързването, за оползотворяване на излишната топлина!
шоп - майстор
Всичко зависи от конкретиката.
Най-простото е врялата вода да се складира в един 220 литров пласмасов бидон от сините. В горният и край навиваш 10 ина метра неръждаемо гофре за 27 лв и така подгратата вода служи като вход за студена за всеки един бойлер.

Малко по скъп: за 60-80 лв си купуваш неръждаем водосадържател от 80 литров бойлер с големите фланци. В отделна тема съм показал как му се прави серпентина и така винаги имаш едни студени 80 литра готови да поемат пика на котела. Този бойлер пак се явява предварителен подгрев на основният. Вкъщи съм така. Комбинирал съм 8 неръждаеми бойлера със и без серпентини последователно, които се загравят и от 2 котела и от слънчеви колектори.Имам и два 220 литрови бидони със серпентини пак в тази система. Системата постоянно я надграждам, като увеличавам броя на сл. колектори и бидоните. За съжаление нямам място за 1000 литрови бидони на евро пале.
Andri01 - майстор
Това е вода за една рота или поне за взвод :).
шоп - майстор
:-D :-D
за 3 жени и 3мамъже:-), като жените харчат вода за 30 мъже:-)))
Няма лошо,чиста вода сондажна колкото искаш, слънце в изобилие:-)
filmatoplo - майстор
:prayer: Е те такова животно нема :supz: .
achmonek - специалист
filmatoplo написа:
По принцип този пунктир трябва да го няма , не че няма и такова свързване , ако си свързан така както показват пунктираните линии -то дори всички глави да затворят -ще имаш дебит през помпата , но не и охлаждане на котела.
Ще, ще има през помпата. А колко ще е през радиаторите? Няма ли така да се отнеме от дебита на радиаторите? Или дори да стане "0" през тях? Няма ли водата да се върти през пътят с по малко съпротивление?
Това с ПУНКТИРА е пълна ГЛУПОСТ!
achmonek - специалист
Отделно според мен, система на твърдо гориво с термоглави е несъвместима. Целта на термоглавата е да направи икономия и да създаде нужния комфорт. НООООООО, котелът зареден с въглища не може да се управлява плавно и да сгрява вода дотогава докато затвори главата. Това не е отопление на пелети, ТЕЦ, газ. Котелът ще заври. Дори да има откъде да върти помпата топлообменника няма да може да охлади до такава степен. Ако е бойлер и в момента е "пълен" с топла вода хич няма да поеме топлина. Това не е инертна система като пелетната. Как се гасят въглища?
1. Иначе при мен помпата върти през серпентината на бойлера, който пък е непосредствено до котела.
2. Центробежна помпа не се "товари", когато няма циркулация. Друг е въпросът трябва ли да работи тогава?

Не заблуждавайте човека да си прави експерименти на твърдо гориво с термоглави и вентили.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Как работи системата при спрени термоглави?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: