• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Целта е да обхвана максимално широк кръг от възможни горива. На въглищата не съм фен. Изключвам автоматизираното подаване на 5-32 мм фракция и пелетите от въглища. А, има ли пелети от въглища :o
Много ясно, че ако горелката излезе над 2000 лева няма да я взема. Тя, макар и туч - дълга, грубовата и тежка, също си има екстри: пак управлява две помпи с приоритет, 3- и 4-пътен вентил, компенсация по външна температура (опция, която ще взема), контрол t° на изгорелите газове, работи със стаен термостат, автоматичен режим с "размита логика" и ръчен режим, вентилатор 0-100%, таймер (седмичен), показва моментната мощност, разхода на гориво в момента и за интервали от време, темп. на димните газове в момента, защита срещу прегряване, на дисплея се анимира работата на отделните компоненти, напр. малкия шнек се връцка, големия, вентилатора на горелката се върти, има радиатори, бойлера е даден ..., лятото раздвижва помпите (ф-цията против блокиране на помпите), записва всички данни от последните 12 часа работа, помни до 140 събития (задействани аларми, проблем с датчици, липса на гориво и др.), сензорен цветен лсд екран 4:3. Съществен минус е липса на самозапалване и интернет. Честно казано не знам как се пАли :) Предполагам с кибрита. Не знам нито диапазонът на работа (киловатите), нито дали може да поддържа огъня - т. нар. тлеене. Дават я 15-25 kw. Ако това е действителният диапазон и не може да изпада в съспенд, ест. че не е за мен.

Размерите на горивната камера са 216/248 мм, а на монтажната планка размерите са 235/280 мм. Четирите болта на планката са на размер 10 мм с пробити отвори на 10,5 мм.
Като знаем тези размери, ще стане ли на грейко?
Който има възможност нека направи снимки на котела.
andy_forresite - майстор
Филме, знаеш ли нещо за дефро EKR и дали може да гори слънчогледови пелети? Някъде четох, че може, а на сайта дават само фракция въглища 5-25 mm. По телефона един мъж ми каза че няма да има проблем със слънчогледовите. Разликата в цената на комплект грейко и това дефро е 100-200 лева. Също нищо не се споменава за самозапалване, интернет, съспенд. Да ме наемат да им направя описанията като хората ... Евтино ще им взема и безплатни консултации с клиенти ще правя. Хайде, четете ли от дефро, хайде наемете ме на втори трудов договор :yawinkle:
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако управлението на 2 помпи те кара да я купиш, ще ти кажа, че моята горелка също може да управлява 2 помпи, в системата има 5 помпи, но нито една не я управлявам от горелката. Щом не знаеш как се пали, да ти кажа, че не трябва и да се гаси :) . Всяка горелка показва моментната мощност, дори и първата българска ГП1 :)
andy_forresite - майстор
На 20 градуса като днес и идните дни да я оставя на 15 киловата ли :rolleyes: И 3 да й е минимумът, пак ще са много. Виж, ако поддържа някаква жар с малко количество гориво, тогава бих я оставил.
Втората помпа (знам че го може и грейко) ще е за бойлера - на отделен кръг с втората помпа и с датчик за температурата на водата в него до управлението. Рециркулацията и радиаторите с друга помпа. За това може да се ползва например, а може отоплителната инсталация с едната и рециркулацията с другата помпа.
Ти настройвал ли си такава горелка :?
Всяка помпа може да се управлява с външен термостат за 20 лв. Не съм настройвал такава горелка, но знам, че не трябва да спира с гориво в бункера, поради опасност от запалване.
шоп - майстор
filmatoplo написа:
Котела на Грейко е много хубав, лично отговарям, кпд му е много високо, може да се куплира с почти всяка горелка. Котел 20 вади около 35 киловата, котел 30 вади около 45 киловата, говоря за топлообменника.
Филме, да разбирам ли, че 30 киловатовият котел има 4,5м2 топлообменик?
Това, което мога аз да твърдя, е че Expert20 е с по-големи габарити, по-голяма топлообменна площ и по-правилно разположена от Solid 2000 32kW, другото го казват измервателните уреди - топломер и газанализатор. Не знам в една пелетна камина, къде се намират 2,5м2 топлообменна площ - може би трябва да се включат и външните повърхности :wink: Или пък да речем котлите Waterland, DakonEra др. подобни, дане изброявам, които копират Боша, т.е. нямат водна риза на тавана, където е най-важно и са двойно по-малки на габарити
ktch_1964 - специалист
LazarGanev написа:
Всяка помпа може да се управлява с външен термостат за 20 лв. Не съм настройвал такава горелка, но знам, че не трябва да спира с гориво в бункера, поради опасност от запалване.
Г-н Ганев, позволете да не се съглася с Вас. При повишаване тепературата на шнека той се включва автоматично и избутва
горивото в котела. Запалване в шнека може да се получи при неуплатнен бункер или ако е забравен отворен.Все пак котлите
не се обслужват от деца, големи хора сме и не бихме забравили да затворим бункера. Да не забравяме и системата автоматичен
пожарникар.
DimitarD - специалист
andy_forresite написа:
Колеги, котелът Грейко експерт 20 кw дали е удачно да го куплирам с полска горелка? Искам горелката да му е отдясно, т.е. стоейки пред котела тя да е от лявата ми страна. Не й знам размерите за присъединяване и нямам представа дали ще позволи да я сложа отдясно.

Лесно ли се чисти този котел .......
Защо ли не ти отговарят? Може би са заети с почистването им :) Само filmatoplo отговори с увъртане към кпд, а не дали се чисти лесно. Аз също се интересувам от отговора на този въпрос. Моля ползващите такъв котел да споделят.
lz2skt - специалист
Ако може някой собственик на котел Грейко да ми каже информативно колко е диаметърът на димогарните му тръби и с каква дължина са ? Предварително благодаря
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 14

Тема "Препоръка при избор на стоманен (чугунен) триходов котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: