За шопа направена система като тази дето не я е виждал https://youtu.be/6f29rC0swYA
Здравей Весо,
Не получаваш съвети и поради оскъдната информация. Две неверни схеми и една снимка са крайно недостатъчни. Трябва да се знаят:
- вида, местоположението и начина на управление на котела.
- как ще управляваш радиаторите - термоглави, кранове, по външна температура...
- в едно, две или три помещения са подовите кръгове.
- всичко ли ще топлиш постоянно.
Като цяло, за подовото трябва отделна помпа, евентуално с електронно управление, след трипътния вентил.За радиаторите също, може и без трипътен. Възможно е да останат последователно свързани, по отношение подовото,както е на втората схема, но не е добре по поне 3 причини, а и не виждам къде ще се монтира в колекторното табло. На схемите тръбната разводка е линии, но физически тръбите са с определено сечение. В твоя случай с една тръба фи 18(струва ми се) няма да можеш да захраниш двата колектора - 7 радиатора и три кръга подово. Трябва да се сменят тръбите, а по-добре да се изтегли отделна линия за подовото. Двата вида отопление работят с различни делта т = различни дебити = различно сечение на тръбите.
Вероятно няма да се справиш,сам, пиши (ако искаш на л. с.), къде се намираш, ако е близо ще дойда да го видя, да ти кажа как мисля, че трябва да стане или поне да направя вярна схема и ако някой тук иска да те посъветва. Няма да е съвсем безплатно - ще ти струва две снимки, на които да изглеждам умен и красив, нали си фотограф.
П.П. Не мога да спра да се хиля на последната схема в поста на Лазар, дето прилича на кръгово кръстовище. Аз я разбирам така: в колелото тече смесена вода. Помпите на консуматорите си дърпат топлата част, охлаждат я и я връщат отново там. Котлите, респективно теглят студената фракция, затоплят и обратно в кръговото. За да не се обърка нещо, самото кръгче има своя помпа, за да поддържа посоката обратно на часовника и да не стават катастофи. Както се казва: Не правете това в къщи!