На Натурела си е софтуера. Определена версия работи и с Грейко, макар и не на 100%, но всичко необходимо е там, включително и промяна на настройки. В темата за Грейко има писано.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy
- майстор
43 мнения в "Отопление и БГВ за къща"
nikrum
- специалист
Аз имах подобен проблем и го реших с 25 kw Аурига В 25 която ползвам като водогреен котел .Контролирам я дистанционно през интернет с bboil на просмарт през телефон и който и да е компютър ,много е фйнкционално и работи отлично. контролера на Аурига позволява да си настроиш локално анти фрост температура за да ти я поддържа независимо от свтрзаността с нет и външния термостат.Като ще отсъствам дълго ограничавам мощността на горене на мин 8 kW за да получа по дълга автономност защото вградения бункер събира 2 чувала пелети. На 4 кв коъелно нямаш много място за класически лонг търм котел и бунке или ако има подобни за теб габаритите ще са важни.bboil с безжичен датчик е перфектен и контролира всеки уред с нормално затворен контакт за 130 лв.Неим правя реклама,но смятам че добрите неща които са български трябва да се знаят
venstano
- специалист
Здравейте колеги.Честита Нова Година! Много здраве и щастие на вас и семействата ви!
Както бях писал по назад в темата, за моето отопление в момента има един вариант - Грейко котел+горелка. Но нали всички искаме най-доброто за къщите си, и поради тази причина винаги търсим избор между няколко варианта. В темата ме посаветвахте да погледна и за полски котли, та след като попрочетох ми хареса този модел Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2 http://www.kostrzewa.com.pl/#!Produkty- ... 2_do_100kW . Въпроса за него е дали да бъде 15кв или 25кв,конкретно за моя случай при условие, че в системата ми ще има буферен(акумулаторен) съд 500 или 750л.
Ще бъда благодарен на всеки който изрази мнение за или против спрямо Грейко-то, за избора на тази полски котел или някакво друго полско предожение.
Както бях писал по назад в темата, за моето отопление в момента има един вариант - Грейко котел+горелка. Но нали всички искаме най-доброто за къщите си, и поради тази причина винаги търсим избор между няколко варианта. В темата ме посаветвахте да погледна и за полски котли, та след като попрочетох ми хареса този модел Kostrzewa Pellets Fuzzy Logic 2 http://www.kostrzewa.com.pl/#!Produkty- ... 2_do_100kW . Въпроса за него е дали да бъде 15кв или 25кв,конкретно за моя случай при условие, че в системата ми ще има буферен(акумулаторен) съд 500 или 750л.
Ще бъда благодарен на всеки който изрази мнение за или против спрямо Грейко-то, за избора на тази полски котел или някакво друго полско предожение.
Бат Диди
- специалист
venstano написа:Здравейте колеги.Честита Нова Година! Много здраве и щастие на вас и семействата ви!Здравей.
Мое мнение- аз такъв котел не бих си взел. Има тема " всегоривни котли" ако не се лъжа и от прочетеното там съдя така.
Аз да питам, че то голям зор да го гасиш и палиш това парно, за тези дни дето няма да те има, имали смисъл остави го да си работи. Тук се оказа, че има хора с подобно положение нека те да кажат.
Последна промяна от Бат Диди на вт яну 10, 2017 7:07 pm, променено общо 1 път.
venstano
- специалист
gnt69 написа:Ето чети май повечето са против.Добре, от писаното излиза че Костражевата не става. Какво друго бих могъл да добавя за сравнение с Грейкото. Някой ме беше посъветвал да пообиколя и да видя съседите с какво се отопляват на въпросното място. С тези с които се запознах са с котли на дърва или въглища, а само един е на пелети и той е с Бош и горелка Биотех. Човека каза че е доволен и няма оплаквания, но къщата му е с радиатори, без буферен съд, с бойлер и няма общо с моя проект. Някой има ли впечатления от тази горелка, не успях да намеря много инфо за нея.
search.php?keywords=kostrzewa&fid%5B0%5D=10
Бат Диди
- специалист
venstano написа:Виж "пелетерм" на Ерато има писано за тях , виж и полските Дефро , серия UNI, има и други марки нашенски и полски, зависи с какво качество и какъв вид гориво ще ползваш. По-добре си избери нещо и питай тук има хора разбиращи ще ти помогнат. Това котелно не може ли да го увеличиш къде ще складираш горивото.gnt69 написа:Ето чети май повечето са против.Добре, от писаното излиза че Костражевата не става. Какво друго бих могъл да добавя за сравнение с Грейкото. Някой ме беше посъветвал да пообиколя и да видя съседите с какво се отопляват на въпросното място. С тези с които се запознах са с котли на дърва или въглища, а само един е на пелети и той е с Бош и горелка Биотех. Човека каза че е доволен и няма оплаквания, но къщата му е с радиатори, без буферен съд, с бойлер и няма общо с моя проект. Някой има ли впечатления от тази горелка, не успях да намеря много инфо за нея.

venstano
- специалист
Бат Диди написа:Котелното ще се разширява.Определено тия 4 м2 се оказа че са малки.venstano написа:Виж "пелетерм" на Ерато има писано за тях , виж и полските Дефро , серия UNI, има и други марки нашенски и полски, зависи с какво качество и какъв вид гориво ще ползваш. По-добре си избери нещо и питай тук има хора разбиращи ще ти помогнат. Това котелно не може ли да го увеличиш къде ще складираш горивото.gnt69 написа:Ето чети май повечето са против.Добре, от писаното излиза че Костражевата не става. Какво друго бих могъл да добавя за сравнение с Грейкото. Някой ме беше посъветвал да пообиколя и да видя съседите с какво се отопляват на въпросното място. С тези с които се запознах са с котли на дърва или въглища, а само един е на пелети и той е с Бош и горелка Биотех. Човека каза че е доволен и няма оплаквания, но къщата му е с радиатори, без буферен съд, с бойлер и няма общо с моя проект. Някой има ли впечатления от тази горелка, не успях да намеря много инфо за нея.

Извинявам се, че се намесвам в темата но и аз строя нова къща на 2 етажа! След като изчетох почти всичко в форума и всичко от тази тема за себе си мисля, че реших - ще е с радиатори! Да, къщата е селска, ще се ползва сега-засега съботно-неделно! Вложих доста средства за ЕЕ и се надявам да са успешни! Страх ме е, че както навсякъде и тук спира тока често при лоши условия и мисля също за камина, но основното ще е парно! И все си мисля, че ще е пелетно котле, за да може да се автоматизира и командва дистанционно! Много се колебая все още за подово, но доста ваши мнения изчетох и все още не мога да се реша! Другото, което ме притеснява е, че разположението на котлето и бойлера искам да са в гаража! Гаражът, обаче се явява на втория етаж! Къщата е на доста стръмен терен и първият етаж е наполовина вкопан! Мисля, че ще е добре до всяка стая да е отделен щранг (не повече от 8, вкл.бойлер 120-150л). Първия етаж ще е с теракотена настилка, а втория с ламинат! Става въпрос за около 120м2 или 300м3! Моля Ви споделете Вашето мнение за моите планове! Моля за Вашите съвети и препоръки! Ще бъде удоволствие за мен да прочета всички мнения! БЛАГОДАРЯ Ви!
SoMeBoDy1
- специалист
Venstano,
първо Честито за строежа на вилата. На чертежа изглежда много красива.
1. Гледай майсторите, които слагат изолацията да са добри. Нека лепят стиропора не на топки, а на рамка с топки по средата.
Не ги слушай ако ти обясняват, че не можело
)) на топки им е по-лесно, а и по-малко матриал отива
2. Ако имаш възможност сложи стъклопакет 4 см и нагоре...
3. Друга опция е да сложиш/вградиш външни штори ( преди изолацията), които автоматично да ги спускаш и вдигаш.
Имай предвид, че през 20м2 прозорци топлозагубите са повече от 200м2 тухлен зид. Та.. приятели си сложиха такива штори и дори през лятото не им трябва климатик.
4. Гледай всички ВиК тръби да минават по вътрешни стени и под.
5. Под плочата задължително сложи поне 5 см фибран.
6. 4м2 котелно е малко. Ако имаш възможност все още с промени давай...
7. Според мен ... сложи радиатори и 25кв котел на пелети. удърно ще стопляш къщата и бойлера без проблеми.
8. Тухли Winerberger, керемиди Tondach.
Затваряш шторите и с тази изолация, не вярвам температурата в къщата да е под 5-6 градуса.
За парите, които би дал за тези слънчеви колектори, подово, буферни съдове, термопомпи и т.н. Ще направиш всичко по-горе описано.
първо Честито за строежа на вилата. На чертежа изглежда много красива.
1. Гледай майсторите, които слагат изолацията да са добри. Нека лепят стиропора не на топки, а на рамка с топки по средата.
Не ги слушай ако ти обясняват, че не можело

2. Ако имаш възможност сложи стъклопакет 4 см и нагоре...
3. Друга опция е да сложиш/вградиш външни штори ( преди изолацията), които автоматично да ги спускаш и вдигаш.
Имай предвид, че през 20м2 прозорци топлозагубите са повече от 200м2 тухлен зид. Та.. приятели си сложиха такива штори и дори през лятото не им трябва климатик.
4. Гледай всички ВиК тръби да минават по вътрешни стени и под.
5. Под плочата задължително сложи поне 5 см фибран.
6. 4м2 котелно е малко. Ако имаш възможност все още с промени давай...
7. Според мен ... сложи радиатори и 25кв котел на пелети. удърно ще стопляш къщата и бойлера без проблеми.
8. Тухли Winerberger, керемиди Tondach.
Затваряш шторите и с тази изолация, не вярвам температурата в къщата да е под 5-6 градуса.
За парите, които би дал за тези слънчеви колектори, подово, буферни съдове, термопомпи и т.н. Ще направиш всичко по-горе описано.
Тема "Отопление и БГВ за къща" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература