Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev
- майстор
42 мнения в "избор за мощност на пелетна камина"
roland
- специалист
Стана ми интересно, сега какво, да махам глидери ли? Наистина, някой ще ми обясни ли какви финансови загуби търпя, при положение, че за 5 месеца денонощно горене изгарям към три тона? При липса на големи амплитуди аз смятам, че водната риза не кондензира. След 10 години ще видим дали съм грешал, но дори така да е, след 10 години вече отоплението се надявам да е добило друга форма и източници. Наздраве, аз излизам от спора. Вие нагрявайте тези македонски тенекета на 80 градуса във затворена система и грейте 80 литров бойлер със сложни трипътници и смесители на подовото, аз се лишавам от тези екстри, защото съм постигнал отлично оразмеряване. В топло време т на вода - 50 градуса, в студовете 60 градуса. Хубава вечер.
torongill
- напреднал
roland написа:Стана ми интересно, сега какво, да махам глидери ли? Наистина, някой ще ми обясни ли какви финансови загуби търпя, при положение, че за 5 месеца денонощно горене изгарям към три тона? При липса на големи амплитуди аз смятам, че водната риза не кондензира. След 10 години ще видим дали съм грешал, но дори така да е, след 10 години вече отоплението се надявам да е добило друга форма и източници. Наздраве, аз излизам от спора. Вие нагрявайте тези македонски тенекета на 80 градуса във затворена система и грейте 80 литров бойлер със сложни трипътници и смесители на подовото, аз се лишавам от тези екстри, защото съм постигнал отлично оразмеряване. В топло време т на вода - 50 градуса, в студовете 60 градуса. Хубава вечер.

Отлично оразмеряване можеш да постигнеш и на 65 градуса, но все пак ти си решаваш. Тоест, ти вече си решил. Ако топлозагубите ти на къщата са Х, то при модулация на 65 разходът на гориво няма да е много по-различен от разхода на 50. Единствено ще имаш загуби при първоначалното загряване.
Само че едно е "аз така съм си го направил вкъщи и си ми е добре" и "аз понеже така съм го направил вкъщи, това е правилното".
А относно финансовите загуби, ти вече си ги претърпял, като си сложил толкова радиатори, че при 50 градуса да ти поддържат 25 градуса. Въпросът е колко време ще ти издържи котелът/камината, а аз отговорът на този въпрос не го знам.

roland
- специалист
Радиаторите са слагани, когато нямах ПВЦ дограма и 10 сантиметра изолация от неопор. Тогава съм смятал системата, бях и с друго котле. Сега нещата се промениха, не смятам да инвестирам и в термо вентили. За подовото също има лек, дори при т на водата 65 градуса. Просто връщащата вода от някой радиатор се явява подаваща за подовото, при тези условия се ползва вече поохладен флуид, който пак ще влиза на петдесетина градуса в замазката. В момента наистина е жега и водата е 47 градуса, но просто времето е топло. Нормалните хора в такава жега са си изгасили котлетата. Аз мойто го държа заради бебето, а и заради подовото, защото това е една уникална екстра. Това за парите е така, камината не е скъпа, и как е думата и след две години да се скапе - ще си купя друга, по - нова, по - модерна... Или пък ще мина на газ, защото комшиите са доволни, плащат по 300 лева сметка, а греят два пъти повече от мен и са с по - некачествена изолация от мойта.
vgz1979
- помощник
бойлера го имаме и сега работи с готварската печка и ни върши идеална работа,затова не мисля да го махам и да плащам допълнително за ток. Но на мен въпросът ми беше за мощноста на камината спрямо рисунките от етажа ми,защото не съм толкова компетентен да си сметна топлинните загуби на етажа за да знам каква камина да търся
jabata
- специалист
В моя пост само загатнах, защо не трябва системата да се кара на по-малко от 60 градуса. Сега само ще внеса малко яснота. Карал ли си системата на 50 градуса и на 65. Забелязвал ли си, какво се отлага по камината котлето на 50 градуса, и какво се случва при 65, даже 70 градуса. Аз понеже съм си правил тези експерименти, подчертавам само ЕКСПЕРИМЕНТ, и то неволен, защото съм виждал котле на пелети карано на 50 градуса. За 1 месец работа, стените на ризите се бяха покрили с една черна лъскава смес, която се отстранява страшно трудно. Тогава реших да го подкарам на 70 градуса, и какво се случи, за 3 седмици тези налепи крезот постепенно изчезнаха. Да, първоначално стана супер жега, в помещенията, именно поради изразените от теб причини, но като настроих радиаторите (крановете доста притворени) започна да се живее и вътре, и се оказа че разхода не се е вдигнал. След време, направих същия експеримент, с камина на пелети, и резултата беше същия.
И немога да разбера, защо едно македонско тенеке, както се изрази автора на идеята да не се слага 80 литров бойлер, да неможе да се кара на 70 градуса. Та нали тя е по подразбиране затоврена система, където си има датчици за налягане, предпазна арматура, и т.н. Т.е. аз мога на студено да я напълня на 1.5 bar-a и на 50 щше бъде 2 bar-a, а мога и студена да я напълня на 0.7, и на 70 ще бъде 1.5. Така че това не е довод, и говори единствено за непознаването на материята от твоя страна.
Самия уред е конципиран и сертифициран за работа от 0.6 до 2.5 bar-a, така че дали ще го караш на 50 или 70 градуса, разлика няма. Има само в това че ти се трупа КРЕЗОТ, който съдържа много слабо концентрирана сярна киселина, която постепенно си разяжда стените на котлето, камината. Именно затова не е добре да го има.
И немога да разбера, защо едно македонско тенеке, както се изрази автора на идеята да не се слага 80 литров бойлер, да неможе да се кара на 70 градуса. Та нали тя е по подразбиране затоврена система, където си има датчици за налягане, предпазна арматура, и т.н. Т.е. аз мога на студено да я напълня на 1.5 bar-a и на 50 щше бъде 2 bar-a, а мога и студена да я напълня на 0.7, и на 70 ще бъде 1.5. Така че това не е довод, и говори единствено за непознаването на материята от твоя страна.
Самия уред е конципиран и сертифициран за работа от 0.6 до 2.5 bar-a, така че дали ще го караш на 50 или 70 градуса, разлика няма. Има само в това че ти се трупа КРЕЗОТ, който съдържа много слабо концентрирана сярна киселина, която постепенно си разяжда стените на котлето, камината. Именно затова не е добре да го има.
miroki
- майстор
Парно на жаргон се нарича всякакво котле, камина, огнище и т.н, което е снабдено с водна риза.Така е. Жаргон от истинската парна инсталация, която се ползваше едно време. С пара, а не вода. Края на системата беше отворен, за да издухва парата и конденза.
А споменатите системи, са си водно отопление.
andy_forresite
- майстор
В повечето случаи производителят на котела/камината дава като минимална гранична температура на връщащата вода 45°. Препоръчителната е 55-60 градуса. Ако стъпим на минимума, то значи че може да ползваме 52 подаваща вода и връщаща в границите 46-50. През 2 градуса разлика изход-вход също се получава. Моя котел в началото го ползвах дори на 40 връщаща вода, след това 45 и не въобще няма налепи. Само фина пепел от пелетите. Производителят ми е казал под 45 да не пада връщащата вода и аз го ползвам на 50 ограничение. Така че един смесителен антикондензационен вентил за контрол над тази температура мисля че ще реши проблема и камината ще може да изкара също толкова, колкото и ако беше ползвана в режим 70/60.
Аз забелязвам разлика в разхода при поддържане на 60° и 54°. Причината е в че управлявам по темп. на водата, а не по стаен термостат. Просто тялото на котела/камината губи повече топлина при високи градуси на водата в себе си. Няма съвършена изолация. Същото важи и за загубите от тръбите и фитингите с и без изолация върху тях.
Та според мен не е проблем да я ползва на 52°. Само трябва да добави вентил за контрол на темп. на връщащата вода на 49-50 градуса и няма да има проблем с "тенекето". 130 и няколко лева струва такъв вентил на Herz с термостатична глава с изнесен осезател (което позволява настройка на желаната темп. на връщащата вода).
Аз забелязвам разлика в разхода при поддържане на 60° и 54°. Причината е в че управлявам по темп. на водата, а не по стаен термостат. Просто тялото на котела/камината губи повече топлина при високи градуси на водата в себе си. Няма съвършена изолация. Същото важи и за загубите от тръбите и фитингите с и без изолация върху тях.
Та според мен не е проблем да я ползва на 52°. Само трябва да добави вентил за контрол на темп. на връщащата вода на 49-50 градуса и няма да има проблем с "тенекето". 130 и няколко лева струва такъв вентил на Herz с термостатична глава с изнесен осезател (което позволява настройка на желаната темп. на връщащата вода).
Тема "избор за мощност на пелетна камина" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература