Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Сигурно не се разбираме ,ако изключиш горелката въобще от тока чрез прекъсване на фазата - тя спира тотално без да изпълнява тези движения.Явно ти прекъсваш нещо друго ,или прекъсваш моста на местото на стаен термостат.
Чираче - майстор
preslav написа:
Ти много правилно си го обяснил, но точно в това може да ти е проблема - на практика ти имитираш така наречените "токови удари" т.е. спиране и подаване на захранване в някакви си неизвестни моменти. Не е изключено таймерът ти да прекъсва захранването точно, когато решетката ти отработва някакъв ход, а после се появява грешка, която след "рестарт" изчезва.
Понеже съм забелязал, че си заядлив ще поясня, че "токов удар" не включва в себе си само има/няма захранване, може да е свръх напрежение, може да е ниско напрежение, може да си бръкнал в контакта, може да те е фраснала с тигана жената. Изключи си доработките и наблюдавай как ще са нещата, всеки контролер изисква време да си зареди програмата и да дойде в положение готовност, в това време ако му "сецнеш" тока може и да забрави къде се намира, не се обиждай, но ме разочароваш - с това трябваше да започнеш!
Пропускам момента за заяждане. Това реле-време е монтирано от майстора, а не от мен. Отново казвам, че миналата година по същото време нямаше такива проблеми. Инсталацията е същата, пелетите са същите /останали от миналата година/. Случвало се е да има токов удар за момент, или спиране на тока за по дълго време, тигани не е имало :lol: , но след това горелката си тръгваше сама. Според мен няма значение дали захранването ще се прекъсне от температурния датчик или от релето. Все се случва в някакъв момент от движението на решетката. Пробвал съм и това - решетката се движи напред, и прекъсвам захранването. Решетката НЕ СПИРА, а си изпълнява докрай зададената команда. Сега по-ясен ли съм, или и това е заяждане. Просто търся логическо обяснение за проблема, и неговото разрешаване. Без да влизам в конфликт с когото и да било.
Чираче - майстор
filmatoplo написа:
Сигурно не се разбираме ,ако изключиш горелката въобще от тока чрез прекъсване на фазата - тя спира тотално без да изпълнява тези движения.Явно ти прекъсваш нещо друго ,или прекъсваш моста на местото на стаен термостат.
Именно - релето спира захранването от стайния термостат. Не на цялостното захранване на системата. Но и в другия пост съм казал, че е имало и токов удар за момент или спиране на тока за по-дълго време. Но след възстановяване на системата, горелката прави зададените тестове, и тръгва сама.
Christo - майстор
Най-добре е с буфер. Но буферът си има и минуси-място, пари, още арматура, по-голям разширителен съд и т.н. Добре, решил си да не го слагаш. Съгласен съм с Филма, че не е добре да го спираш от захранването. Вътре в управлението сигурно има системен часовник, батерия, която до го поддържа и кой знае какво още. Отделно не знаем поета-програмист какви ги е надробил със софтуера при първоначалното инициализиране след подаване на напрежение. Ако е възможно, по-добре с реле да прекъсваш(или окъсяваш) стаен термостат или нещо друго, за да накараш котела да си мисли, че трябва да спре, защото е стигнал нужната температура, без да му спираш тока. Пиша принципно, котелът ми е съвсем друг. Изрично пише в ръководството му, да не се спира, както си работи. Има стоп бутон, после има процедура по разхлаждане и чак след 15 минути мога да му дръпна шалтера. Иначе както работи на фул и на макс и му спра тока, температурата му продължава да се качва по инерция от недоизторелите пелети и може да прегрее. Дано измислиш как да го излъжеш някак.
ulieliadi - специалист
Аз съм със същия котел и със същата грешка - ERROR SCRAPER STUCK.
Проблема също е от този сезон, предишния го нямаше. Появи се първо когато по незнайна причина горелката се беше озовала на пета степен и имах съмнение, че е от температурното разширение. Идваха майстори гледаха и си отидоха. Преди седмица пак даде грешка на втора степен, след рестарт не тръгна и се наложи да почистя пепелника ръчно, след което всичко се оправи. Според мен също е някакъв ел проблем, но причината е натрупване на шлака или нагар по решетката. Почисти хубаво и намали горелката на първа степен.
И ако можеш смени името на темата, защото няма как да ми стане ясно какво точно грешиш още от заглавието :roll:
filmatoplo - майстор
Имам такива горелки монтирани ,обаче скарата се движи навътре ,не на вън .Изкарал съм късмет ,молих се при поръчка да се падне да се прибира навътре .Абе все си мисля че излизайки на пред нещо ще запецне .
preslav - майстор
Чираче написа:
preslav написа:
Ти много правилно си го обяснил, но точно в това може да ти е проблема - на практика ти имитираш така наречените "токови удари" т.е. спиране и подаване на захранване в някакви си неизвестни моменти. Не е изключено таймерът ти да прекъсва захранването точно, когато решетката ти отработва някакъв ход, а после се появява грешка, която след "рестарт" изчезва.
Понеже съм забелязал, че си заядлив ще поясня, че "токов удар" не включва в себе си само има/няма захранване, може да е свръх напрежение, може да е ниско напрежение, може да си бръкнал в контакта, може да те е фраснала с тигана жената. Изключи си доработките и наблюдавай как ще са нещата, всеки контролер изисква време да си зареди програмата и да дойде в положение готовност, в това време ако му "сецнеш" тока може и да забрави къде се намира, не се обиждай, но ме разочароваш - с това трябваше да започнеш!
Пропускам момента за заяждане. Това реле-време е монтирано от майстора, а не от мен. Отново казвам, че миналата година по същото време нямаше такива проблеми. Инсталацията е същата, пелетите са същите /останали от миналата година/. Случвало се е да има токов удар за момент, или спиране на тока за по дълго време, тигани не е имало :lol: , но след това горелката си тръгваше сама. Според мен няма значение дали захранването ще се прекъсне от температурния датчик или от релето. Все се случва в някакъв момент от движението на решетката. Пробвал съм и това - решетката се движи напред, и прекъсвам захранването. Решетката НЕ СПИРА, а си изпълнява докрай зададената команда. Сега по-ясен ли съм, или и това е заяждане. Просто търся логическо обяснение за проблема, и неговото разрешаване. Без да влизам в конфликт с когото и да било.
Не се заяждам, но това не го вярвам - без захранване решетката си остава там където е в момента на "цък". Не вярвам и в това, че стайният датчик прекъсва захранването на системата, в същност ако си с темоглави не виждам смисъла от такъв датчик - подобна тъпня имахме на вход с 24 апартамента, някакъв си датчик за външна температура, който така и не разбрах каква роля играе.
filmatoplo - майстор
Човека не беше пояснил - че пекъсва сигнала на стайния термостат ,това е нещо нормално като функция ,и горелката си загасва по процедура .Ние го разбрахме - спира захранването ,просто не беше обяснено правилно.Сега се надявам - майсторите или завода да е имал този проблем и да има готов отгор .
Чираче - майстор
ulieliadi написа:
Аз съм със същия котел и със същата грешка - ERROR SCRAPER STUCK.
:
При мен грешката е ERROR SCRAPER OPERATION
andy_forresite - майстор
Почиствате ли остатъците в скарата преди да запалите? Щом се движи, там трябва да е чисто за да не запъва. Колко почиствания сте настроили на денонощие и с колко хода на механизма? С оглед че не горите много пелети по това време, спокойно може да ограничите броя почиствания до 1 на ден с един ход и то първото преди да запали след като ръчно сте изчистили хубаво скарата. На другия ден почиствате и стартирате. Решетката ще се задвижи на чисто и ще й е лесно. Спирайте горенето винаги с final combustion. За да няма пак някакви смешки по мой адрес, ще кажа че съм отворил инструкцията и гледам какво е написано. Опитвам да помогна. Лесно ще затворя темата и няма да я гледам, макар да съм доволен че съм разсмял поне един човек :)
В т. 6.2.11 Mеnu Effet Level (табл. 6.1.) имате възможност да ограничите работната мощност спрямо консумирана топлинна енергия. Логичният избор тук е 1 - 7 kw. Задава се след подгряването на системата. Ще се повторя - със 7 кw съм свързал 12800 вата радиатори и съм без изолация. Топло ни е. Свързаните два радиатора са твърде малко. При 9 броя радиатори не виждам за какво е буфер, но всеки си знае системата.
Доколкото разбирам при достигане зададената t° вода се изпълнява механичното почистване. Значи поне 5 пъти на ден. Много е това. Този механизъм, споменавано е неведнъж за този модел горелки, е обречен поради самите работни условия.
Гледате грешка № 25 ERROR SCRAPER OPERATION и четете "Платката на самопочистващия механизъм не работи или двигателя на механизма". И какво? Следва че платката се е повредила ли? Чистете скарата както ви пише в инструкцията и ще отложите проблемите във времето.

Тема "Аз ли греша" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: