Трифон П.Трифонов написа: Анди, хубаво е че се образоваш, но това число участва в друга формула и поради друга причина.Трифоне не само във форума, а и в реалността има дефицит на такива хора. Масово се смята на квадрат и кубик, а диаметърът на тръбите и тяхната стъпка биват изсмукани след 7 секундно мълчание от точка в пространството.
Тези неща са важни за ОВК спецовете и .....дъра-бъра, но даже и те вероятно не смятат, а си имат програмки.
Наистина са много малко, тия тука, дето хем са специалисти, хем практици.
Опитвам се да не наричам никой специалист и майстор, защото от известно време тези призвания ми звучат като мръсни думи.
Мисля, че Анди се опитва от обемния поток да изчисли мощността, но според мен трябва да е точно обратното, а именно от мощността да се определи необходимият обемен поток-така наречения дебит.
Анди нали се интересува, може би ще прави подово с термопомпа, ще му нахвърлям нещо набързо.
Започва се с мощността, като формулата я знае @mindless. Тя е нещо от рода на разликата между температурата на въздуха в помещението и температурата на пода, цялото на степен 1,1 и умножено по 8,9. За да не търсим сложни калкулатори и велики математици, приемаме 10W на квадратен метър за всеки градус, с който температурата на пода е над тази на стаята.
Завършваме с числото на Анди 1,163. Да не забравяме обаче това, което Анди забрави - температурната разлика. Тя е добре да бъде 5 градуса и е добре да са Келвини. Да кажем 35 градуса Целзий минус 30 градуса Целзий. И имаме 5К.
Ще приемем, че тръбата е на гъсто и температурата на пода е равномерна. Стъпка 10cm., 7 кв. метра, тръба 70 метра. Стайна 22 градуса по Целзий, а на пода 29 - това е максимумът.
70Wх7м2 - 490W на кръг. Делим на температурната разлика, умножена по числото на Анди - 5К х 1.163 - 5.815.
И става 490/5.815 = 84 kg/h. Можем да приемем 84 л/ч, което е 1,4l/min.
Поздрави