• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Очевидно не го разбирам :) ? Тогава да кажа как разбирам "при равни други условия".
Три неща влияят върху топлинната мощност от радиатор Х:
- температура вход
- температура изход
- температура в стаята
Променяме второто. В случая температура изход. Била е 60 и става 40. Значи топлинната мощност на този радиатор се е променила. И казваме "при равни други условия" изменението на температурата на изхода на радиатор Х с 20 градуса води до промяна на топлинната му мощност от yyyy вата на zzzz вата. Научен прийом за постигане на по-добро разбиране по отношение степента на влияние на всеки отделен фактор върху събитието, явлението или процеса. При нас е радиатор защото сме в подфорум за отопление.
Температура вход и температура изход са резултативни величини от способността на радиатора да излъчва топлина (материала от който е направен, брой конвекторни части, формата и размерите), от дебита гореща вода през него и от температурата на околния въздух. По-точно на въздуха в стаята където е. Радиаторът не може да излъчва безкрайно много топлина. Има някакъв лимит. Захранвайки го с голяма топлинна мощност от ТП, котела или камината, доближаваме този лимит. Да речем подаваме му 80°. Толкова е максималната температура, която може да се задава на пелетната горелка. Започваме да го загряваме от 20 градуса вода в него, тръгваме от 20/20, преминаваме през 30 вход и 20 изход, 40 вход и 23 изход ... стигаме 80/40, 80/45, 80/60 и така теоретично до 80/80. Дали се е увеличила или намалила излъчваната от него топлина при 80/60 и 80/70 "при равни други условия", предлагам да не спорим.
шоп - майстор
andy_forresite написа:
Три неща влияят върху топлинната мощност от радиатор Х:
- температура вход
- температура изход
- температура в стаята
Анди, пропускаш нещо много важно: дебита :idea:

без него мога да направя отоплителна система с вход 95 градуа, изход, 25 градуа и температура в стаята 20 градуса....и това с минимален дебит и нищожна мощност на радиатора. :idea:

Помисли върху горното :partyman:

Пак в този ред на мисли мога да направя отоплителна система с вход 30 градуса, изход 25 и температура в помещението 20 градуса, която е с отоплителна мощност 100-1000 или 10000 киловата :shock:

Важен е дебита :idea:

И накрая малко физика. 1000 литра вода охладени с 1 градус отдават 1.16 Кв/ч енергия

Може би вече сметката е лесна :supz:
live1102 - специалист
Благодарение на вашите мнения и малко информация от чешки и руски форуми стигнах до някои съществени промени в първоначалния опростен вид на инсталацията.Стигам обаче до въпроса, необходим ли е обратен клапан някъде в системата? И дали термостатичния трипътник, когато отвори големия кръг затваря ли малкия? Просто не съм запознат с принципа му на работа.

Прикачен файл

Заснемане.JPG
Rumen72 - специалист
live1102 написа:
Благодарение на вашите мнения и малко информация от чешки и руски форуми стигнах до някои съществени промени в първоначалния опростен вид на инсталацията.Стигам обаче до въпроса, необходим ли е обратен клапан някъде в системата? И дали термостатичния трипътник, когато отвори големия кръг затваря ли малкия? Просто не съм запознат с принципа му на работа.
При тая схема, втора помпа не ти трябва, може да минеш с клапан управляван от горелката, втора помпа ти трябва ако имаш паралелно захранване на бойлера директно от котела. Успехи!
live1102 - специалист
Rumen72 написа:
live1102 написа:
При тая схема, втора помпа не ти трябва, може да минеш с клапан управляван от горелката, втора помпа ти трябва ако имаш паралелно захранване на бойлера директно от котела. Успехи!
Да наистина. Това не го съобразих. Благодаря.
andy_forresite - майстор
live1102 написа:
... термостатичния трипътник, когато отвори големия кръг затваря ли малкия? Просто не съм запознат с принципа му на работа.
Термостатичният трипътен антикондензен и т.н. вентил много трудно отваря и затваря буквално докрай. Задвижва се плавно и в двете посоки. Седи полуотворен през 98% от времето. През него горещия и охладения поток се смесват и се получава водата с температурата, за която е направен. На схемата ти виждам числото 61. Значи ще смесва двата потока докато постигне 61 и ще се старае да поддържа тази температура към входа на котела. За да разбереш принципа му на работа си представи как водата в малкия кръг се превърта два-три пъти по-бързо в сравнение с водата, която постъпва от радиаторите към котела и съответно толкова вода отива към радиаторите по горещия щранг след байпаса. Отиващото и постъпващото количество вода към и от радиаторите е еднакво като дебит. През байпаса по правило е по-голям дебита.
andy_forresite написа:
live1102 написа:
... термостатичния трипътник, когато отвори големия кръг затваря ли малкия? Просто не съм запознат с принципа му на работа.
Термостатичният трипътен антикондензен и т.н. вентил много трудно отваря и затваря буквално докрай. Задвижва се плавно и в двете посоки. Седи полуотворен през 98% от времето. През него горещия и охладения поток се смесват и се получава водата с температурата, за която е направен. На схемата ти виждам числото 61. Значи ще смесва двата потока докато постигне 61 и ще се старае да поддържа тази температура към входа на котела. За да разбереш принципа му на работа си представи как водата в малкия кръг се превърта два-три пъти по-бързо в сравнение с водата, която постъпва от радиаторите към котела и съответно толкова вода отива към радиаторите по горещия щранг след байпаса. Отиващото и постъпващото количество вода към и от радиаторите е еднакво като дебит. През байпаса по правило е по-голям дебита.
Анди, беше ми интересно как ще коментираш мнението на Шоп.
А колко открехнат ще е смесителния на котела...посочил си масовия случай.
Мога да напрая система дека, че е се отворен, дорде работи котлето, мога да го накарам и да се чуди дали да отвори. Тва при максимална мощност на съответнийо котьол.

live1102, два типа са тия трипътни. Едните на 100% разделят потоците, а другите работят като термостат на кола- винаги малкият кръг е отворен. В този случай се дроселира- монтира се кран.
andy_forresite - майстор
Няма смисъл да му отговарям. Споменал съм дебита на две места. Висока t вход и ниска t изход = ниска топлинна мощност и малък дебит (вчера съм писал 20 литра/час като пример). Съответно висока t вход и висока t изход = висока топлинна мощност и голям дебит. Това явно не съм го споменал. Ееее, то не може да се напише всичко :)
С torbalan не се разбрахме. Той е гледал състоянието на температурите в статика и неизбежно затопляща се стая, а аз обяснявах за същото, само че в динамика без оглед t стая, т.е. за по-продължително време.

t вход и t изход ги виждам като резултат от дебита и способността на радиатора да излъчи топлината си, която способност зависи от материала (чугун, ламарина, алуминиева сплав), форма, брой и размери на конвекторните елементи. Производителят също не ни казва за дебита. Той е дал една характеристика - топлинна мощност при делта t най-често 60 или 50. При 60 е по-високата. Имал е предвид че радиаторът го може, само трябва да се накара чрез подаване на газ на котела и приличен дебит на гореща водЪ.
Трифон П.Трифонов написа:
andy_forresite написа:
live1102 написа:
.............
live1102, два типа са тия трипътни. Едните на 100% разделят потоците, а другите работят като термостат на кола- винаги малкият кръг е отворен. В този случай се дроселира- монтира се кран.
Ми тогава обясни на човека, като ората.
andy_forresite - майстор
Не мога. Не съм виждал такъв със 100% разделяне. Постоянно ту отваря докрай, ту затваря докрай, така ли? Верно ли? Струва ми се примитивен, нелогичен, непрактичен, сигурно е и скъп и не бих взел такъв даже да ми е подарък.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Съвет за изграждане на локално парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: