• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
k_garchev - специалист
Еми навсякъде има външна изолация 6см и на 1/3 от къщата е и с вътрешна изолация 5см каменна вата.Всички тавани са с изолация 5см каменна вата.Благодарение на форума ги изчислих около 18kw.Като съм правил изчисленията по кубик(намерих някъде из темите формула,може и ти да беше писал може и filmatoplo).Няма да са проблем по-глемите киловати защото ще има и буфер 1000л или поне аз така си мисля,че няма да е проблем.Може и да греша!За момента съм се спрял на Blackstar+,но ще видя дали го има на жив из магазините това чудо,за да го разгледам.
gnt69 - майстор
ср авг 28, 2019 9:48 pmk_garchev написа:
200 квадрата
Таман си за 20 тачка. Аз се топля с Грейко 20 ка и котел и горелка на слънчоглед . Ако ще се топля с дървестни пелети бих си взел камина поне да си гледам огъня в хола. :partyman:
k_garchev - специалист
В хола няма да си сложа таквоз нещо!И колко да го гледам,седмица-две и стъклото ще потъмнее.
gnt69 - майстор
ср авг 28, 2019 10:54 pmk_garchev написа:
В хола няма да си сложа таквоз нещо!И колко да го гледам,седмица-две и стъклото ще потъмнее.
Аз пък харесвам жив огън на средата в хола ма мързи да я паля. По лесно на пелети. :partyman:
Прикачен файл:
kamina.jpg
Черната звезда я има в БГ Терм. Гледах го и ми хареса, но не помня дали е подходящ за слъчогледови пелвти.
k_garchev - специалист
Мисля да не пробвам слънчогледови пелети,че тогава ще падне чистене,а аз от това искам да се махна.Само дървесни ще ползвам,като не се знае дали няма да попадна на някои с по-лошо качество.Но колкото и да е лошо качеството ме съмнява да е като при слънчогледа.
gnt69 - майстор
ср авг 28, 2019 11:19 pmk_garchev написа:
Мисля да не пробвам слънчогледови пелети,че тогава ще падне чистене,а аз от това искам да се махна.Само дървесни ще ползвам,като не се знае дали няма да попадна на някои с по-лошо качество.Но колкото и да е лошо качеството ме съмнява да е като при слънчогледа.
Добре изглежда на картинка и описание, не пише какви пелети гори на няколко места в инструкцията пише дървестни, ако можеш да намериш реален ползвател да сподели как се държи ще е добре. На мене лично ми харесва като описание. Само гледам някои екстри са му опция :partyman:
k_garchev - специалист
Те май повечето му екстри са опция.Ще си каже какво гори като го разгледам на живо,ако изобщо го намеря някъде.И не знам дали има някой,който го ползва от форума.
morfei1 - специалист
Буфер ОК, от Трифон знам, че е готино, а също, че и никак не е евтино. Сложен на скъпоструващ котел, който се предполага, ще има хубаво и богато управление от към настройки, а така също ще може да модолулира и на много ниска мощност.... бих си помислил добре.

Давам ти пример с мен: котел Bisolid (евтинджос) 35кв. комплект с горелка 25кв. мин. мощност 7кв. Пали на 46-47C и кара до 50C на 25кв. след, което пуша помпата и започва 5 степента модулация до 75C - котела изключва. Управлява се по темп на водата. Кажи речи през целия сезон, след като веднъж водата е загрята до 50C работи само в модулация, защото по мойте криви сметки, дядото доста се е презапасил, та да не цикли през 30мин. както работише 3год в по-топло време. Ако е достатъчно топло и успее да затворят всички глави, може и да изключи. Та с този според някои не оптимален режим на горене, и според мен с пре оразмерена система като цяло, аз съм точно на минимума на горелката по каталожни данни - 7Kw/h. Е какво да искам повече освен да я пробвам този сезон на 6 или 5кв. за да проверя разхода от висока Мин мощност ли идва или от високи топло загуби? Друго не се сещам. Това котле на всичкото отгоре събира и 100л. вода, която я топля всеки път, горе долу двойно повече и отгоре, спрямо един напълно пелетен котел около 25kw та си го ползвам и като мини буфер (образно казано), когато реши да изключи по макс темп :)

Нямам идея как ще управляваш котела, но ако си по вода дори и да стигнеш 80C то горелката ще е на минимална мощност, и ако приемем хипотетично, че радиаторите имат загуби 17kw в този момент то много бързо ще паднеш до температурата на която горелкат работи на около тези киловати или малко повече за да си покриеш загубите.

Нещо което е "реално" само на теория също като обявената мощност на радиаторите, а на практика е неприложимо по нашите географски ширини.

Ако караш горелката в режим примерно както е при мен гаси 75C, пали 50C, средна работна темп идва 62.5C - консуматорите са около 15kw на тази температура. На тази температура горелката ми е в модулация на 16kw. Ако градусите започнат да с се покачват, горелката сваля мощността, а радиаторите си вдигат мощността, но Термо главите ги ограничават, ако са затоплили помещенията и котела продължава да качва, Ако градусите паднат под тези, което реално е възможно само ако горелката е изключила по макс температура имаме обратното, висока мощност на горелката, по ниска мощност на радиаторите, което води до по-бързо влизане в работен режим. Може и да са ми криви сметките но горе-долу това ми е равновесната точка за мощността на моята система. Ако разбира се е хладно мога да намаля модулацията и примерно на 70C да плющи на 20 или 25kw. Запас има не е кат да няма, ама ще си стои до пенсия в резерв. Горелката ми е 25кв, котела е 35кв. общо консуматорите са ми 30,5кв. при 90/70/20, но реално имам на разположение 15кв.

Разбира се ако вдигна макс темп на 80C средната темп от 62.5C ще се покачи на 65C.

Твоите 170 глидера на 65C и те са някъде около 16кв.

С горното искам да кажа, че каквото и да направя с тази настройка аз немога да вкарам повече от 15-16Kw/h, което е около 50% над общият ми среден разход и точно толкова колкото ще са ми загубите при външна -25C и средна вътрешна темп. +22.5C., ако не са ми много криви сметките.
Това на къща строена преди 25год без изолации и нови дограми.

Стана много дълго, сигурно ще отeгча много хора с този ферман, ама к'вото такова : :-D .

Къщата си е твоя, скъпият и евентуално голям котел и буфер също. Помисли си хубаво дали имаш нужда от тях. Затова ти дадох пример с мен понеже съм средностатистически Българин, отопляваш стара къща с евтина преоразмерена отоплителна система.
Последна промяна от morfei1 на чет авг 29, 2019 12:18 am, променено общо 4 пъти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15

Тема "Избор на пелетен котел." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: