• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
brum - майстор
Не охлаждаме лятото. До сега вече се събраха 20 години в София в доволно топъл апартамент, но не пускаме климатиците. Климатик много рядко в най-големите жеги в колата пускам. И само толкова :) . Жената недолюбва климатици в режим на охлаждане, аз ги мразя.

Но факт, ако се наложи в някой момент да се охлаждаме ще е или през подовото, или през централната вентилация. Вторият вариант ще иска доста сметки за да се прецени дали е възможен въобще.

А да слагаме екстри дето не се очаква да ги използваме, но пък да трябва да ги плащаме не ми се иска. Иначе и мазе щяхме да имаме :) . Ама гледам да се простирам според чергата.
Chefo77 - майстор
Е щом имаш вентилация и можеш оттам да охлаждаш, скачай на газта :)
Аз лятото без климатик вече не мога, ще се потя аз дори и като спя ... :D :D
Virtex - майстор
Няколко интересни мнения бяха преместени в подходящата тема - Ламинат на стената
brum - майстор
Споменаха ми за подложка двуслойно велпапе. Обаче като търся в интернет нищо не откривам.

Може ли да ми дадете малко информация и връзки към такава за да се ориентирам за какво става дума?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб сеп 05, 2020 8:00 ambrum написа:
Споменаха ми за подложка двуслойно велпапе. Обаче като търся в интернет нищо не откривам.

Може ли да ми дадете малко информация и връзки към такава за да се ориентирам за какво става дума?
Какво точно те интересува за велпапето?
brum - майстор
Температурно съпротивление и варианти за дебелина.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Под ламинат се слагаше велпапе, когато нямаше друго и когато изпадеше без пари.
Подложка под ламинат е необходима, за да няма сцепление между ламината и пода. Да може да си диша доволно.
Велпапето,бидейки хартия, е по-добър термоизолатор от сторопо-дунапренената подложка
Дълга стана темата, не помня какъв беше твоят случай, предполагам, сам ще си направиш изводите
http://plamplast2016.com/velpape-dvupla ... etra-rolka
Chefo77 - майстор
Еппааа
Посмали манго :)
Хартията има мнооого да изолира докато достигне изолацията на ХъПъСъ-то ;)
brum - майстор
Правилно ли разбирам, че туй не е официална подложка за ламинирани плоскости, а е нещо от немотия. И ако е така - силно ме съмнява да му издиря температурното съпротивление...

Иначе за изолацията - зависи от много неща. XPS-а изолира щото има ниска плътност. Ако е с висока плътност пък ще има други кусури. Онзи XPS дето го дават със съпротивление 0.04 (m2 * K) / W подозирам, че е тунингован леко за да пасне на целите.
brum - майстор
Тъй, Premium Sound подложката дето е 0.01(m²*K)/W е 12лв/м2. Горе-долу 50% от цената на ламинираната настилка.

Велпапето било 0.13 (m²*K)/W проводимост. Подозирам, че някъде по пътя е станала някаква грешка в комуникацията и това е по-скоро съпротивление. Но както и да го въртя и суча е в пъти над варианта за 0.01(m²*K)/W. Отпада като вариант.

Или до тук остава варианта:
1) K2 с 0.04(m²*K)/W за около 2.50лв/м2
2) Kronotex premium sound с 0.04(m²*K)/W за около 12лв/м2

Въпрос - някой подложки са със слой който да не пропуска вода/пара. Това нужно ли е и какви са му целите?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Съвети за ламиниран паркет и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: