вт сеп 22, 2020 8:25 pmfilmatoplo написа: Ами титлата велик ли му дава права -първи даАми имаше няколко месеца ползвах сънсистема точно така (двете серпентини към парното като мислех другия бойлер да е близко до солара, обаче се отказах, защото много голямо разстояние между двата бойлера(нещо за циркулационна помпа тогава не ми допадна)). Обаче се получи кофти ефект(гравитачно охлаждаше сънсистема и през колектора и през радиаторите когато ползвах само сънсистема), а със долните серпентини на втория бойлер мисля, че няма да има този ефект(поне го нямаше докато беше само този бойлер). Знам,че мога да купя ел. клапани, но мислех да си спестя тези разходи. А за Бургас и там може да огрее слънцето не се знае..Апропо -ако бойлера към котела е 200 литра и се свържат двете му серпентини последователно -вкарвайки първо в най високия извод на горната серпентина ,излизаме от горната -байпас и влизаш пак горе вече в долната серпентина ,и накрая излезем от най долния извод на долната серпентина .Така ще стане мощна обидинена серпентина с добро кпд затопляйки целия литраж .Датчика бгв от горелката го слагаш нейде в най ниската точка на бойлера .200 литра свързани на котела ще работят проточно и при ползване ще изглежда че са 400-500 литра -зависи от ползвателката де
.