• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Ами ти си гений щом запояваш с твърд припой бе :) .Но колегата нека да си я направи с мек -в ютуб има клипове как става .Аз лично нямаше от кой да се науча -в Бургас навремето нямаше въобще разпространено из между майсторите на отопление ,дори не се продаваха фитинги .Аз бях лично човека който отиде при шефа на голям склад в Бургас и го молих да започне да кара мед ,както и да докара човек от Пловдив да ни покаже как се работи .От фирмата която беше медта Виега -дойде човек и показа ,склада в Бургас -Деплан .Аз лично преди това сам се научих крадейки занаят от едно момче работило това в Гърция.20 год има от тогава. :wink:
aleyan - специалист
Нещо пак се овъртолих с размерите. :?
От котела до разклона за радиаторите 28 мм. или 22 мм.?
Изхода на котела е 1" (т.е. 25 мм. грубо).
След котела разклонявам веднъж към бойлера, след това разклонение продължавам както е написал Трифон П.Трифонов.
Редукционните тройници 22х28х22 нещо са трудно откриваеми. :cry:
filmatoplo - майстор
Разводката и диаметрите си ги определяш ти ,щом си решил нека да е 28 .Взимаш чиста тетка 28 и слагаш от двете и страни редукция 28/22 :wink: .
Излиза с месингови тетка на цол. Отгоре предпазна, напред редуцира на 3/4 в която навива преход за заваряване 3/4 към 22. На нея тетка 22/22/18. Средното число е размера на перпендикуляра. До тука нещо неясно?
Алейничев, прочети пак предното--обяснявал съм по схемата ти, плюс това. Детайлите натам, доизкусурявай сам! У дома са ми останали части за още половин инсталация. Това е разликата от майсторът и да си го направиш сам. Вече съм майстор, ама....и ти ше станеш.
aleyan - специалист
Благодарско!
То е ясно, че части и тръби ще останат. То ако не останат, значи не са стигнали! :rock:
Макар че при мен след "майсторът" на ВиК-то останаха чарколя и тръби също.
filmatoplo - майстор
Интересно :wink: нямам случай да остане нещо или да не стигне ,или поне е сведено до минимум при медта .Който ми е поръчал с мед значи е сериозен човек,знае какво иска ,сяда се ,мери се,купува се прави се.Щото им обяснявам ,че медта не е като белите тръби и полипропилена -по всяко време гат ти кефне да срежем и да донадим.С една дума няма да прайм паяшки работи :wink: По важно сега е ти да си направиш инсталацията :wink:
Знам един спец, след когото не остава нищо.
Аз, като изпълнител, пазаря материалите, калкулирам вложеното, а остатъка си е мой. Влагам го в следващ обект. Това е начинът, а не като оня ВиК майстор.
ves-ko - специалист
Действай смело !

И аз сам си направих инсталацията с медни тръби (тази пролет). Гледах (доста) клипчета в Ю-тубата, закупих си горелка, мек припой, тръборез, 'нож' за отнемане на стружката, абразивни 'гъбички' (като шкурка) и флюс (този сивият с припой вътре в него).
viewtopic.php?f=10&t=19528&start=50#p1017207
viewtopic.php?f=10&t=19528&start=60#p1017309
За пръв път хванах горелката и припоя. Пробвах с една, после още няколко и-и-и, 'като ги метнах'... :)
Е, от 60-80 спойки 3-4 протекоха, но ги оправих. При ремонт най-важното е в тръбите да няма вода! Разглобяваш, зачистваш, отново флюс, сглобяваш, нагряваш, припой и готово. Чакаш да изстине.
Едит: Тръбите ми са 28 х 0.8 - т.е. 0.7 ще ти свършат перфектна работа.
Ето и част от моята инсталация:
viewtopic.php?f=10&t=45800&start=320#p1043995
aleyan - специалист
Благодаря на всички!
Следващата събота-неделя ще я започна, пък ще видим до къде ще стигна. Ще ви държа в течение. :-)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Схема на отоплителна инсталация за малка къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: