Най - вълнуващия въпрос зимно време.
iliya_i - майстор
нед дек 19, 2021 9:17 amkozl написа:
То в тези "небостъргачи" и вода от водапровода не мое да се качи на последните етажи, та некои от тях имат и хидрофорна уредба.
На места такива небостъргачи се захранват от два водопровода. Един 4 атм и друг на 7 атм за етажите от 8 нагоре.
То и парното в този блок е така изпълнено.
Друг е въпроса, че може топлофикация да не са разполагали с пълначка за такова налягане.
kozl - майстор
нед дек 19, 2021 7:44 amdragozow написа:
Ама защо трябва да обяснявам на някой, който се занимава с подобни системи :?
Или греша
Грешиш.
електромагнитен вентил за допълване
Сега на долния кръг е решено по подобен начин, но без датчик, просто има вентил за автоматично допълване, който държи към 3,8/9 бара, колкото ни трябва. Щеше ми се тази вода да не се изпарява в нищото от РС, защото така ще се налага и много по-рядко да има корекция на нивото.
На долния кръг е класиката на абонатните станции с така наречената "пълначка", което всъщност е редукционен вентил (регулатор на налягане). Редукционният вентил може да се настрои да поддържа константно налягане в изхода си, по-малко от това на входа му.
Не е удачно да се използва такъв за отворения РС, защото настройката трябва да е с точност см или няколко милибара.
Такава прецизност с редукционните клапани в търговската мрежа е непостижима. Може и да има такива прецизни, но те са неизвестни за мен.
За това предложих система с полавък за ниво. И понеже това ниво трабва да се регулира в някакви см, повечето ел.контакторни поплавъци са неподходящи. Преди време бях поствал линкове за такъв поплавък, сега не открих в нета. Прост и евтин, закача се на необходимото ниво и виси на собствения си кабел от собствената си тежест. Представлява цилиндър, в който е поплавъка с магнит и рид ампула. Когато водното ниво залее цилиндъра поплавъка се повдига и доближава магнита до рид ампулата и следва контакт. Токът през рид ампулата е малък, така че ще трябва някаква електроника за управление на ел.вентила.
И dragozow Аргомаркет вероятно предлага електронни регулатори на водно ниво. И с тях ще стане, но от личен опит не ги предлагам, защото сондите им трябва през някаква периодичност да се почистват, в зависимост от съдържанието на вещества във водата. Сондите се опроводяват след време, което зависи както от съдържанието на водата, така и от разстоянието м-у електродите. Като се опроводят и да е спаднало нивото и да не ги залива, те дават контакт и лъжат електрониката.
Вероятно основният проблем в автоматизацията на доливането на РС ще е прекарването на кабел от РС до абонатната.
Хидравлически ми иде и друга система, при която да се ползва преливната тръба като пълнеща. Ще трябва обаче да се преработи при казана (РС) да стане като при казанче за тоалетна чиния и да се ползва поплавков механизъм за WC казанче. Недостатъка на такава система, е че при повреда на допълващия поплавков механизъм (ниво регулатора) ще се удавите, понеже РС (казана) ще е лишен от преливник.
kozl - майстор
нед дек 19, 2021 9:26 amiliya_i написа:
То в тези "небостъргачи" и вода от водапровода не мое да се качи на последните етажи, та некои от тях имат и хидрофорна уредба.
На места такива небостъргачи се захранват от два водопровода. Един 4 атм и друг на 7 атм за етажите от 8 нагоре.
Друг е въпроса, че може топлофикация да не са разполагали с пълначка за такова налягане.
Според мен проблема почва от апаратурата, която е предвидена за налягания до 6 или 8 бара. Примерно мембранните РС, масово са до 6 бара.
Редуцир вентили има за 16 и повече бара, така че проблема не е в тях.
iliya_i - майстор
нед дек 19, 2021 10:41 amkozl написа:
Според мен проблема почва от апаратурата, която е предвидена за налягания до 6 или 8 бара. Примерно мембранните РС, масово са до 6 бара.
РС може да се качи горе - на мястото на сегашния отворен. Тогава налягането в него ще е под 1 бар.
kozl - майстор
нед дек 19, 2021 11:03 amiliya_i написа:

РС може да се качи горе - на мястото на сегашния отворен. Тогава налягането в него ще е под 1 бар.
Е може, но от високото мое ти се завърти свето :-D
Лесно е да даваш акъл, важно е дали можеш да го направиш, а съвсем друго е да го направиш :wink:
Те и от Топлофикация знаят как, ама не казват, защото следвящия въпрос ще е : Защо не го правите?
iliya_i - майстор
нед дек 19, 2021 11:15 amkozl написа:
нед дек 19, 2021 11:03 amiliya_i написа:

Е може, но от високото мое ти се завърти свето :-D
Лесно е да даваш акъл, важно е дали можеш да го направиш, а съвсем друго е да го направиш :wink:
Те и от Топлофикация знаят как, ама не казват, защото следвящия въпрос ще е : Защо не го правите?
Те знаят, ама кога началниците им не са им купили арматура за 18 етажен блок, щото най-масови са до 8, няма как да го направят с нищо.
dragozow - майстор
Аз пълначка съм намерил, пуснах им едно запитване да видим. Главния проблем е нежеланието на Топлофикация, аз РС ще им намеря и на 16 бара, но ако е горе няма да им трябва такъв. Няма да ги карам да купуват, ние ще купим ако трябва каквото е нужно.
kozl - майстор
нед дек 19, 2021 12:17 pmdragozow написа:
Аз пълначка съм намерил, пуснах им едно запитване да видим. Главния проблем е нежеланието на Топлофикация, аз РС ще им намеря и на 16 бара, но ако е горе няма да им трябва такъв. Няма да ги карам да купуват, ние ще купим ако трябва каквото е нужно.
Мисля си, не си прочел какво писах. С пълначка тип редуцир вентил и отворен РС не съм сигурен в успеха. Много е "тясна" границата за регулиране на нивото. Може и да се получи, но с доста опити и разход на време.
3 пълначки съм сменил, лично аз в нашата абонатна (тук където живея) и се отказах от тях. Освен това де съм писал, след накакво време натрупват налепи по затвора и започват да пропускат в затворено положение. Капка по капка вир и налягането се вдига доде се отвори предпазния клапан. Сега пълначката съм аз. От време на време проверявам налягането и ако е спаднало допълвам.
dragozow ако купите всичко необходимо да преработят системата в затворена пак не съм сигурен, че ще се съгласят да го направят.
По принцип те искат да са до абонатната и да не навлизат в територията на ЕС, че там все проблеми. Не знам дали разполагат със заварчици за изпълнения към абонатните станции, иначе за топлопроводите си имат.
Аз като работещ в строителна фирма в консорциум с фирма по топлотехника участвах в търгове за подмяна на абонатни станции. Общо взето Бруната обра почити всичко в София. Та по това време се подмениха доста от остарелите абонатни станции. И в сградата на моите родители така. Сградата е 9 етажна, но след подмяната на абонатната аз там не съм влизал. Примерът е друг и става въпрос за това какво е направено извън абонатната, за да стане затворена системата, защото преди подмяната беше отворена. Има монтиран кран към отворения РС, който нормално е затворен. Така съда се изолира и системата е станала затворена. Така ама като се посъбере въздух там на най-високото и някой трябва да поотвори крана, за да излезне въздуха. На въпроса защо не са монтирали от Топлофикация автоматиче обезвъздушител отговориха, че не е тяхно задължение и да си назначи ЕС някой който да стане обезвъздушител на ВОИ, като отваря и затваря крана ръчно.
Защо ЕС до сега не го е решила монтажа на автом.обезвъздушител :? На събранията на които лично съм повдигал въпроса да се съберат пари и да се плати за това, всички се отдръпват от разискване, защото това било задължение на Топлофикация - демек безплатно. А потърпевши са горните етажи, пък моите родители са на 4 ет. Тва е орташката работа - всеки гледа себе си и да не му бъркаш в джоба за орташко.
dragozow - майстор
Да видим какво ще ми отговорят писмено, в нашия блок парите за общи разходи не са проблем. Въпроса е да го направим така, че да се налага по-рядко човешка намеса. Имат заварчици от топлофикация, защото наскоро ги карах да сменят един дефектирал данфос, който бяха елиминирали и бяха оставили помпата на ръчно управление. Кварталния отгиворник на Топлофикация нищо не става от него и все вика, че всичко е наред, но като им пиша, че не е чистил филтрите и друго се юрват да оправят и дори ми звънят на следващия ден да питат дали всичко е наред.

Тема "Да се източва ли парното след отоплителният сезон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: