• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Hursa - майстор
Добрите селективни покрития за слънчеви колектори (до колкото знам) са прозрачни за дълговълновото инфрачервено лъчение (излъчването на повърхностите на колектора - в случая). Така се разчита на много ниската излъчваща способност на медта. В качествените колектори за абсорберите се използва мед и това добре се съчетава с използваните селективни покрития. Но в случая е използван алуминий - той до голяма степен отстъпва на медта по нискоемисионност в тази област на спектъра. Може би ще е по-добре да използвате двойно остъкление, като под закаленото стъкло поставите нискоемисионно (т. н. "к-стъкло" - стъкло с нанесено на едната повърхност - нискоемисионно покритие, в случая ще е добре да се монтира с повърхността с покритието - към колектора, а не както в стъклопакетите за прозорци). Така можете да използвате за боядисване на колекторите силнопоглъщащи излъчването бои, а селективността да получите от остъклението. Същевременно двойното остъкление (с въздушен слой) ще намали значително и конвективните загуби, особено когато температурите са ниски.
От двойното остъкление ще имате определени (не големи) загуби от постъпващото към повърхността на колекторите слънчево излъчване, но ще съкратите много по-значимо топлозагубите (особено през зимата).
filmatoplo - майстор
През годините съм монтирал доста панели ,добри марки са Висман,Волф,попаднах и на добри от Теси.Тези на Сънсистем не издържат много ,въпреки ,че и от тях някой карат вече 15-16 години.
brum - майстор
Като споменаваш Viessmann - какви са предимствата на Vitosol 200-FM пред 100-FM? Че гледам спецификациите и не виждам съществена разлика, а в цената има такава. Нещо за боядисване на рамката на Vitosol 200-FM видях, но се съмнявам само това да им е ралзиката.
filmatoplo - майстор
Да тук споменавам за разликите,ф100 не си струват ,ф200 са панелите .
hristo_qn - специалист
Отдавна искам да драсна, обаче без жокер от сина не става. - Неуспешно създаване на коментар преминете на следващия!

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

5.jpg

Прикачен файл

7.jpg

Прикачен файл

6.jpg
Последна промяна от hristo_qn на пон яну 31, 2022 6:22 pm, променено общо 3 пъти.
hristo_qn - специалист
Отдавна искам да драсна, обаче без жокер от сина не става.

Относно двойното остъкляване ще е голяма каша - някой правил ли го е това. Споделям опита на мой приятел, който прави съпоставка на обикновен плосък турски и негова самоделка от изпарителна хладилна камера - самоделката яко бие. Аз имах възможност да закупя огромно количество такива изпарители чисто нови, от всички Карфури ги събраха в Стара Загора. Продаваха на 3.5 лв/кг. Най-големите излизаха около 70 лв, а -от него става 2.5 кв. м колектор. На снимките са тези, които аз си закупих - 2 бр. големи по 3.5 м, 2 бр, средни по 2.1 м и малък 1.5 м. -()снимка 1 и 2)

Относно въпроса на Шоп-а за аварийно изпускане против замръзване това го има в проекта с пружинна задвижка - моторче с пружина може би златно на цената на пералня машина.

Bulhomes2 ме препрати на китайски вариант под 100 лв бройката. За мой късмет супер ЦУМ (вторични) си намерих на Дамфос само за 10 лв бройката и за всеки случай си взех 4 бр. нормално отворени с работна характеристика 0.2 атмосфери до 10 атмосфери - Ф-22мм - 220 волта. (снимка 3)

Изпробвах ги и се оказа, че долната граница е 0.02 атмосфери - само 20 см воден стълб. Така се запознах със собственика на Интерфриго и си купих още една камара нормално затворени. Те са със същите характеристики, но с по-малки отвори. Нарочно съм ги снимал с часовници, програматори, защото стават за капково напояване - 10 лв часовник + 10 лв клапа = 20 лв един кръг.(снимка 4)

0887599910 - това е телефона му, софиянец е супер точен. 5 бр клапи ги дава за 50 лв + бонус 1 бр безплатно. Следващата снимка е диференциалните термостати - цяла камара на дамфос, а по проект ми е даден български - Интел Поморие (снимка 5)

Последната снимка, която я пускам на отделен коментар е на гофра Ф-40 - 4 бр по 9 м. Те са за буфера. Съоръжението е мащабно и скъпо, само ватата е 3 тира. За всеки случай слагам 2 бр на дъното и 2 бр горе, ако не сработят самоделките.

- Шоп директно казвай заглавието на най-добрата според теб боя от руските сайтове - колко кинта и къде да я намеря?
Прикачен файл:
7.jpg снимка 1
Прикачен файл:
6.jpg снимка 2
Прикачен файл:
5.jpg снимка 3
Прикачен файл:
2.jpg снимка 4
Прикачен файл:
1.jpg снимка 5
hristo_qn - специалист
Ето я снимката на гофрата
Прикачен файл:
4.jpg
4.jpg (114.61 KиБ) Видяна 733 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
Бе засега виждам само купчини желязо и мечти :-D
radius - майстор
Мен все ми вади очите, като се каже "безплатната слънчева енергия". Как ще е безплатна, трябва да се дадат хиляди за да добиеш нещо от нея - дали ще са волтаици или водни колектори, все тая. Хич не е безплатно. Не казвам, че не трябва да се ползва, но не е без пари.
М/у другото имам няколко чувала кенчета, събирани за въздушни отоплители, но сега ако почна, май е по-правилно с вакуумни тръби. Та ги подарявам тия кенчета.
На христо ян проекта е респектиращ, ще се радвам да проработи и дано да е по-дълго, че да дойде момента с безплатното.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Избор на слънчеви колектори за отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: