Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ееее, не!!!
Когато слънцето е достатъчно само за 100, по добре да ги ползваме достатъчно затоплени, а само останалото, в останалият обем, на ток и то ако се налага, понеже може и там да е влязло нещо. Едно е 8 градуса от водопровода, друго са 28 от вторият обем. Пък и щом говори за равновесие..........
Със 100л могат да се изкъпят 2ма спокойно и 3ма войнишката, за които знаят какво е. С 300л на 30гр никоя нормална жена не би се къпала у дома, освен ако не похарча за ток, пелети или газ. Така слънчева система не се изплаща бързо.

Всъщност, това са две гледни точки, а питащият ще си прецени.
Моята камбанария не е по различна от на другите.
Не съм по специален от никого, само съм по реален от повечето.
6osi6 - майстор
Трифнов, при теб ако е имало 10 слънчеви дни, в София не бяха повече от 5. Допълнително тук под планината днес 4 пъти се смени времето от слънчево до облачно с дъжд
съб апр 02, 2022 7:30 pmLazarGanev написа:
този съществуващ бойлер с 2 серпентини ли е? Тогава ще имаш 300-350л бойлери с една малка котелна серпентина, което не е добре - за това говорех
Бойлерът е с котелна серпентина, която не много не става. Освен това му махнах нагревателя, защото почна да прави електрокорозия. Така това с буфера отпада и остава варианта да взема бойлера от 300 литра с двете серпентини, а стария да го ползвам за допълнителен, ако добавя още един панел
Не броя слънчевите дни, но мога да погледна колко киловата съм добил от Райко- не са малко.
Предната зима не се е налагало да подгрявам на ток, тази зима може да има 5-6 пъти на нощна тарифа. 13 киловата точно, ел енергия, което е нищо.

Декември -190
Януари-90
Февруари- 100
Март- 200
Това е от Слънцето, повечето вкарани в малкият бойлер. В големият биха били неизползваеми- загубени. В малкият - 42 градуса, в долният край на серпентината.
10 дни викаш?!!!
Интересно- когато някой иска да омаловажи нещо, мята някаква удобна нему стойност.
Която и графика да погледна, разликата е 50-100 клвт/ч на квадратен метър.
1500 срещу 1450 софийски.
Многострадална Геновева, ужас!
LazarGanev - "Велик майстор"
съб апр 02, 2022 9:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
Това е от Слънцето, повечето вкарани в малкият бойлер. В големият биха били неизползваеми- загубени. В малкият - 42 градуса, в долният край на серпентината.
Пак казвам - в твоя случай (от твоята камбанария погледнато) е добре, защото имаш 80л вода на 42*С и това ти е достатъчно за сам човек, с малко компромиси и за двама може да е достатъчно. Но ти имаш 2 Висмана, на които в общия случай им се гласува доверие да осигуряват топла вода за 4 човека с 300л бойлер, така че дори тези 300л да ги разделиш на 100 + 200 и в малкия да имаш 40-42 градуса, за да изкъпеш 4 човека пак ще трябва да подгряваш и пак ще трябва да вложиш същото количество енергия. Защо казваш, че енергията, вкарана в големия бойлер, ще е загубена? Напротив - всичката влязла в бойлера енергия ще се ползва и само недостигът ще се купува. А недостиг има само зимата
съб апр 02, 2022 9:48 pmLazarGanev написа:
Пак казвам - в твоя случай (от твоята камбанария погледнато) е добре
............
Така е, прав си.
6osi6 - майстор
Трифонов, за “камбанарията“ Лазар ти писа два пъти.
Идеята е да може да се акумулира повече енергия с по-малко прегряване. Ако имаш какво да предложиш, казвай.
Иначе това което плащах до септември в повече като ток, е 35 лева за моята баня и кухнята през лятото. Общото потребление може и да е 80 - 100, не знам. Така че, за нещо което струва колкото две въздухарки, които също са решение, и ще се изплати за 8-9 години, 5 или 10 дена не играят.
Човече, че не ти знам името, каквото имах- написах го.
Твоя работа е да прецениш кое ти приляга, кое би ти вършило работа.
Аз твоята сметка не мога да я направя. Направил съм си моята.
Писал съм някога, ще го напиша пак- мога да къпя момите на Пентхаус, докато ВиК подава вода, докато има газ по тръбата и докато гъбясат.
Останалото, което е нужно, включително около 40 киловата инсталирана мощ, е от мен.
Имам наблюдения на системата си в двете крайности- с огромен разход на БГВ и спартанската, в две последователни години. Перфектна е, но само от моята камбанария.
Смятай си, мойта лесна! Твоя е участта да се съмняваш и решаваш- не е лесно.
Пожелавам ти мъдро решение!
feikot - специалист
Аз пък мога да предложа на питащия варианта, който сам избрах и мисля за достатъчно обоснован. Фотоволтаици. Да, заемат повече място, но пък имат много повече предимство, например :
-Използваш тока НЕ само за бойлер
-Сваляш консумацията на електричество за цялата къща
-При добавянето на батерии (не е от най-рентабилната инвестиция) почти си гарантираш скъсване с ЕРП
-Освен за бройлера,в комбинация на ТП или климатик,си без парици (изключвайки първоначалната инвестиция).
6 бр. по 450 вата (2.7 киловата/пик) ми дойдоха на 1930 лв. до Казанлък. Зависи желанията на ползвателя, може да се добави инвертор от 550 лв. до 3500лв. Като евтиния е най-простото решение за хора,които ползват енергията през деня (копачки,уреди с отложен старт и т.н.) мен не ме устройва, защото се прибирам в 17 часа и тогава се започва консумацията и в моя случай трябва да е хибрид с батерии, ако искам да се възползвам на 100%. Но не е задължително.

Та,както и в машиностроенето, тотално се избягват хидравличните линии и като цяло задвижването посредством хидравлика и КЪДЕТО е възможно се замества с пневматика, за мен логиката и тук е същата. Инвестираш една сума,която надвишава доста алтернативната и я използваш само за едно нещо...Че пък ако е стоплен бойлера,даже и спираш да я използваш,защото не можеш да усвоиш. Въпрос на камбанария, както каза Лазар
akd - помощник
След разговори с Трифон П.Трифонов и filmatoplo, които имат опит с такива колектори, си купих колектори Vitosol 200-FM и ще си ги монтирам сам. Благодаря, колеги, за коментарите и мненията, които ми помогнаха при вземането на това решение.

Тема "Избор на слънчеви колектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: