• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Слушам, господарю мой, ти си слънцето и пътната светлина, само твоите думи ще приемам за правилни, и ще върша всичко само да ти е угодно!
ky-kyy - майстор
Усещам неудачен сарказъм в написаното.....Няма да се оправиш пич....Язък.... [-X [-X
kalin72 - майстор
А можеше просто да отговориш на конкретния ми въпрос - мнение за термопомпите на Елтерм. Но ти избра да ръсиш простотии.
ky-kyy - майстор
пон авг 08, 2022 3:12 pmkalin72 написа:
А можеше просто да отговориш на конкретния ми въпрос - мнение за термопомпите на Елтерм. Но ти избра да ръсиш простотии.
Аз термопомпа нямам. Не мисля и да си слагам в близко бъдеще. Философията на живота ми е съвсем друга. Не робувам на вещи, нито движими, нито недвижими. Временно съм на този свят и временно обитавам дадено жилище. Утре ще ми хареса някъде другаде, или ще намеря някъде другаде по-приемливи условия на труд и ме няма. Нямам ли възможност, или не изкарвам ли достатъчно средства, товаря домочадието и света е мой. Кеф ми южни държав, кеф ми северни. Ръцете ми не са наврени в гъза и не изпиртвам никаква носталгия. Сигурно ти изглеждат простотии, ама съм се нагледал на три-четири етажни прогимназии, строени за децата..празни и рушащи се, щото децата отиват където има пари и по-добър живот, дали по чужбина, дали по големите градове...ама ги няма. Старците се гуат в пристройка - бивш дам, или кокошкарник и жално следят как труда и мечтите през целия им живот се рушат бавно от времето....това се опитвам да кажа през цялото време....И тия дъгосрочни " инвестиции" и тази "независимост" , които постоянно се изтъкват, са всъщност едно заробване. Ама леко подават кукичката и се усещате, чак кога тръгне да излиза от задния отвор...Робове на рекламата станахте . Трупате ненужни вещи, зашото уж ви ги продали изгодно, или пък сега дай едни пари, а после ще ти се изплатят и ще започнеш да печелиш...капани за наивници. Ама ти си знаеш де....:)
silent - майстор
Не всеки изпада в крайностите които описваш и не всеки споделя циганския ти начин на живот...със сигурност не си длъжен да учиш останалите да живеят "правилно" така че не го приемай като цел на живота....а той не е нито черен нито бял както искаш да ни го представиш....плюс това веки намира различен стимул за да живее...един да строи за децата си друг да си усъвършенства къщатата за пример шопа ... трети да яде и пие и нищо да да не остави след себе си дори и хубави спомени....при всички случаи ако целите те държат в кондиция и те правят щастлив през краткия ти живот на земята няма значение какви са....така че не ни натрапвай единствено правилниния ти твой живот...
fbr - майстор
Помислете бре хора. Ние по-старите тоя мач сме го играли. Само че, тогава трябваше да се самозадоволяваме с храни, сега с енергия. Но принципа е същия.
nelina_london - специалист
ky-kyy, от моя гледна точка си прав за това ,че да инвестираш мислейки ,че децата ще обитават творението ти и ще те благославят , за подарения имот , е доста далеч от реалността .И дотук се изчерпва сходството ми с твоето мнение .
Точно вещите и парите не правят хората щастливи и това ,че някъде извън граница ще печелиш повече с нищо няма да допринесе за осмисляне на временното обитание на този свят . Не бих посмяла да разделя децата ми със средата им .Ако те желаят да заминат в чуждбина са свободни да го направят ,но не желая аз да предопределям тяхното бъдеще, защото не съм направила всичко възможно спечелените средства да са достатъчно и да съм ги инвестирала рационално .Ако си бил достатъчно време извън граница ,сигурно си бил в ситуацията да позвъниш на майка ти ,да не си вдигне телефона и да се побъркаш от страх ,че може да се а случило нещо лошо ,а не си там ,за да и помогнеш .Никога не съм била родолюбка ,като повечето българи извън граница .И съм се върнала ,за да може децата ми да имат приятели и бабите им да им се радват .В момента в БГ работя нещо ,което не е свързано с нито едно от образованията ми ,затова всеки който не го мързи ,като теб и мен ,спокойно може да се развива където е ,но това не пречи да инвестира средствата си както е решил ,за да подпомогне бюджета си в близките години .
Инвестициите всеки ги разбира по различен начин .
Ти и аз сме с климатици и сме вложили доста по-малко средства от повечето тук . Разбирам ,че от нашата камбанария ,пелетите са неоправдани ,термопомпите също .Обаче ,аз съм наляла пари в изолация ,която до скоро изглеждаше неоправдана за маса народ ,т.е. обстоятелствата се променят.И поради променящата се обстановка ,част от хората искат да отреагират и се чудят дали нова инвестиция ще се изплати .
Моето скромно мнение е ,че от котел на дърва и въглища към пелети ,чисто финансово е невъзвращаемо .Обаче ,хората печелят комфорт .И ако искат още по-голямо мързелуване преминават към термопомпа .Тук зависи дали ще плащат за труд ,който е равен на цената на вложените материали .Ако ще е направи си сам по-добре термопомпа пред пелети ,защото поне има някакъв шанс за възвращаемост ,преди очакван скок на тока .Обаче ,ако ТП няма да е с подово ,а с конвектори ,защо не с климатици ?
Да предположим ,че наличните средства се вложат в изолация .Тогава се пести от дърва и въглища ,но дискомфортът от това да зареждат котела остава.Дано не се окаже и ,че след изолацията идва твърде голям като минимум .Та така ...еднозначен отговор няма .
ky-kyy - майстор
Аз "инвестирах" в образованието на моите деца. Научих ги на дисциплина, като ги карах и да спортувах, научихме ги и на на труд С майка им, сме имали наистина трудни години, не ми се спомня, какви лишения сме си налагали, но никога не сме спирали частните уроци на децата, дори когато час по английски се плащаше само в долари, равняващи се на половин заплата. В момента са ни благодарни за това, защото работят и печелят, наистина много пари. Не виждам смисъл, да им оставям в наследство една камара тухли, два бидона, един варел и една печка, или да рупам пари в банка или да ги ровя в градината. Или да гипинуждавам да палят свещи, да пукна по-бързо, че да си живеят живота :) Циганин, чергар както искате ме наричайте, аз наследството съм им го дал предварително.
Кукавец, давам пример с три такива, празни прогимназии. Едната е моята.
Два нереза, всеки с по два етажа по 90м2.
Другата е на жената- бабата и дядото строили у Разлоч, ама шурето и сестра му живеят у Софето.
Третата е на колега, който живее в пристройката, а трите етажа приютяват цветя и покъщнина. Ластачките отлетели.
Първата и последната, прогимназии, са гордо пелетизирани с по едно Грийко 20. Даже на колегата си е Експерт.
Е, паяжинясват. С тия цени какво друго да е.
Ако беше нещо нормално, все още имам силици да мъкна 3-4 тона годишно, ама след всичките лудории по отоплението, коня го изядаха мухите.

Калине, погледна в правилната посока, но бъркаш рафта.
Вдигни още малко нагоре погледа!
nelina_london - специалист
пон авг 08, 2022 5:53 pmky-kyy написа:
Аз "инвестирах" в образованието на моите деца. Научих ги на дисциплина, като ги карах и да спортувах, научихме ги и на на труд С майка им, сме имали наистина трудни години, не ми се спомня, какви лишения сме си налагали, но никога не сме спирали частните уроци на децата, дори когато час по английски се плащаше само в долари, равняващи се на половин заплата. В момента са ни благодарни за това, защото работят и печелят, наистина много пари. Не виждам смисъл, да им оставям в наследство една камара тухли, два бидона, един варел и една печка, или да рупам пари в банка или да ги ровя в градината. Или да гипинуждавам да палят свещи, да пукна по-бързо, че да си живеят живота :)
+1
Адмирации!

Трифка, ако поне 12-15 г. строителните паметници са били пълни ,са си изпълнили мисията .Все пак ,тогава хората не са изплащали 30 годишни непосилни заеми .
Може и да греша ,но все си мисля ,че желаещите да инвестират в диверсификация на отоплението са на моя възраст ,с деца в ДГ .И ако им предстоят още едни 15 г. пълен дом ,спокойно могат да инвестират още .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Избор между термопомпа и котел на пелети." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: