Най - вълнуващия въпрос зимно време.
нед сеп 04, 2022 6:42 pmky-kyy написа:
...осем градуса и 3 десети по скалата на Целзий. ... :)
Тоя да не го бъркаш с Richter? И да намалиш още Hertzите, че срина енергийната система на Републиката, с тая глимка!
Абе, кой краде рено, в днешно време бе?!! Освен някой турист да го обърка с раницата си. То поне газова да имаше?!
ky-kyy - майстор
нед сеп 04, 2022 6:58 pmТрифон П.Трифонов написа:

Абе, кой краде рено, в днешно време бе?!! Освен някой турист да го обърка с раницата си.
Ракията държа в игаража, ве :lol:

Разпраял ли съм ти, за оназ циганка, дето готвела на три котлона...Начи, турга тенджерата на единия котлон, седи една минута, после на другия, после на третия и пак отново...И един я пита- Що тъй, ма? А оназ му отговаря- Абе остъй са.....моя манго, са вързал на светофара да краде ток......

ПП Мaмкa му на Менделеев :axe:
dedal - специалист
2 тона антрацит не стигат трябва 3 тона антрацит.
Обаче я ми смет колко киловата на час са 3 тона антрацит ако парното гори 7 месеца?
Е ми прав си. Математиката твърди, че силно съм преоразмерил киловатите да не кажа двойно
нед сеп 04, 2022 3:52 pmшоп написа:
нед сеп 04, 2022 1:49 pmdedal написа:
И решението дойде.
Работи по този начин и изгори 7 киловата за цял ден (е вярно, топло е и очаквам поне 15 киловата на ден през зимата ако съдя по въглищата), обаче аз имам управление което държи котел, 2 бойлера и слънчеви колектори.
Два термопомпени бойлера със соларна серпентина на елдом 2,459.00 с COP 4
Успехи с 15 те киловата за целодневно отопление зимата.
Да топлиш вода, когато навън е 25 гр е едно и съвсем друго когато е нула, или - 5
Сложи дефростите и догодина напролет се похвали с коп 4 и 15 киловата разход за 24 часа.

П.П. вземи си 2 тона антрацит за да не мръзнеш.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
3т. антрацит за 7 месеца, прави 86kWh за ден или по 3,6kW на час.
Това е за средната консумация.
При студено време ще трябва да има поне 50% отгоре или 5,4kW на час, или 130kWh на ден.
Тея бойлери им гледах данните ...
Аз СОР 4, не видях.
Номинална мощност 1500W, консумация 500W. Жив СОР 3. Туй ако е при +7, надолу ще е по-малко.
До -5гр. ги дават, друго интересно като параметри не видях.
dedal - специалист
Един адекватен отговор. Нека ги закръглим на 6 киловата.
Затова залагам повече за презапасяване. И моя грешка очаквам 15 киловата на час зимата, не на ден. 7 изгори за ден през лятото, чакам минимум 10 на час зимата.
COP 3 термопомпата само, слагаме и серпентини за панели в бойлера + само панели които електрониката така или иначе управлява и 400 литра буфер (котела 100 и два бойлера по 150).
В много студено време пак ще си запаля котела или ще активирам нагревателите на самите бойлери.
Само трябва да разпитам дали има бойлер с 3/4 тръба вместо 1/2.
Ясно зарко няма да направи чудеса зимата, но си е помощ, а на морето големи зими рядко има.

нед сеп 04, 2022 9:34 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
3т. антрацит за 7 месеца, прави 86kWh за ден или по 3,6kW на час.
Това е за средната консумация.
При студено време ще трябва да има поне 50% отгоре или 5,4kW на час, или 130kWh на ден.
Тея бойлери им гледах данните ...
Аз СОР 4, не видях.
Номинална мощност 1500W, консумация 500W. Жив СОР 3. Туй ако е при +7, надолу ще е по-малко.
До -5гр. ги дават, друго интересно като параметри не видях.
Адекватен е, наистина, понеже е любезен и вероятно, съвсем услужливо, е калкулирал "високото" КПД на котел, който гори въглища, дори с известно презастраховане.
Зависи от къде и какви данни е взел.
По 6kWh сметнах за кило антрацит чисто.
Антрацита прави най-чисто горене почти няма сажди.
И не се влошава КПД на котела.
Дори да е по-ниско КПД-то, значи ще му трябва по-малко от сметнатото.
feikot - специалист
На мен ми е интересно от къде се сдобива с антрацит
fbr - майстор
Антрацит на пазара бол, ама цената 800+.
вт сеп 06, 2022 10:10 amfeikot написа:
На мен ми е интересно от къде се сдобива с антрацит
От Русе е едното място което го вземат.
Имаше местен дето записва, ходи и взема с камиона и разкарва.
800+ не е много предвид 2-на калоричност спрямо дървестните пелети.
Моите наблюдения това показват, но при горене в горелка. Щото трудно се палят, пък лесно гаснат. Без въздух повече от час да изкарат ще е късмет някакъв. И при тях има видове, някои партиди гаснат по-бързо без въздух.

Тема "Отопление с ел. котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: