• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
preslav - майстор
Темата ме надъха и от снощи съм със самоделно подово. Не съм засичал за колко време го събрах, ама няма да е повече от 1.5 часа.
Естествено не съм доизкусурил нещата по отношение на автоматиката защото не ми се даваха още 45 лв. за терморегулатор, все си мисля, че по-добрия начин за регулиране на температурата е вече посочения "димер". Не съм измервал и консумацията защото не ми се носеше ватметъра, но ще ги довърша тия неща в понДрелник.
Някъде трябва да имам касов бон, че не помня точната цена, но беше малко под 45 лв. за цялата галимация - на момента ми сложиха клеми и кабел, изолираха изводите и ми предложиха подложка (която също взех) нещо като стиропор (но не точно) между алуминиево фолио.
Та в крайна сметка резултатът е топли крака и голям кеф от това - затоплянето на дюшемето се усеща след около 20 минути.
Снимки нямам защото нямам смартофон, а и какво да му снимам на подложка с размери 120 Х 60 Х 4 см. Такова пано може спокойно да работи и във вертикално положение т.е. като дъно на бюрото.
Докато единия се чуди, другият се мае, третият действа, четвъртият вече включи на скорост.
Пресли, студените ми табани ти благодарят!
Hursa - майстор
ср дек 07, 2022 9:35 amroad_runner написа:
Стаята си се отоплява с парно, но имам ъгъл, в който ми трябва една идея по-топло , когато седна да работя там. Трябва и да е тихо и on-demand. Не да се мъча да сгрея цялото помещение още.
Така, както бе зададен въпроса излизаше, че търсите икономии. Ако не - то комфорта зависи не само от топлината около вас, но от общата температура в помещението, както и от температурата на повърхностите в него. По-добре, според мен, да се затопля цялото помещение до комфортната за вас температура. Ако пода и близката стена въпреки това са чувствително по-хладни - ползвайте това фолио или ел подово. Но аз все пак бих избрал втори радиатор и на студената стена - свързани "по-диагонал" и с отражатели зад тях. Поне така съм направил у дома, дори с допълнителна вътрешна топлоизолация на стените с прозорци, същите и с радиатори, при температура в помещенията 25 градуса, пода и стените са с температура не по-ниска и над 24,5 практически навсякъде.
Да вземеш да си избършеш потта, като се събудиш!
MamaMy - майстор
До колкото имам спомени, промяната на напрежението или честотата на инфрачервените източници променя техния спектър много рязко което променя комфорта и усещането за топло. Реално консумацията е същата, но усещането за топлина отсъства. По тази причина препоръчваха регулиране чрез включване и изключване.
preslav - майстор
нед дек 11, 2022 1:08 amMamaMy написа:
До колкото имам спомени, промяната на напрежението или честотата на инфрачервените източници променя техния спектър много рязко което променя комфорта и усещането за топло. Реално консумацията е същата, но усещането за топлина отсъства. По тази причина препоръчваха регулиране чрез включване и изключване.
В интерес на истината не виждам почти нищо инфрачервено в подложката за крака и в самоделната ми подложка от дюшеме. Използвам димера поазан по-горе защото подложката се нагрява прекомерно ако е постоянно включена и тогава дискомфорта е от потни крака. Предлаганият с фолиото контролер е в същност терморегулатор следящ температурата на самото фолио т.е. работи ON/OFF - доколко това е по-добре от управлението на мощността с триак не знам, май в конкретния случай и за коментираните мощности 100-200 Вата няма никакво значение.
road_runner - специалист
съб дек 10, 2022 3:05 pmHursa написа:
ср дек 07, 2022 9:35 amroad_runner написа:
Стаята си се отоплява с парно, но имам ъгъл, в който ми трябва една идея по-топло , когато седна да работя там. Трябва и да е тихо и on-demand. Не да се мъча да сгрея цялото помещение още.
Така, както бе зададен въпроса излизаше, че търсите икономии. Ако не - то комфорта зависи не само от топлината около вас, но от общата температура в помещението, както и от температурата на повърхностите в него. По-добре, според мен, да се затопля цялото помещение до комфортната за вас температура. Ако пода и близката стена въпреки това са чувствително по-хладни - ползвайте това фолио или ел подово. Но аз все пак бих избрал втори радиатор и на студената стена - свързани "по-диагонал" и с отражатели зад тях. Поне така съм направил у дома, дори с допълнителна вътрешна топлоизолация на стените с прозорци, същите и с радиатори, при температура в помещенията 25 градуса, пода и стените са с температура не по-ниска и над 24,5 практически навсякъде.
Напролет ще слагам глидери , допълнителен радиатор би бил ок, но не ми се иска две тръби да минават още метър да ги гледам. Та вероятно ще сложа още 3 глидера, не мисля, че може повече без да стане неизползваемо пространството.
П.С само от любопитство, трябва ли да се мести куката, на която е окачен радиатора, ако се добавят глидери? Или 2-3 ребра няма да променят нищо ?

Относно инфрачервеното, оказва се, че може и да не го усещаш, когато си извън директното лъчение, но температурата се вдигна с 1 градус в ъгъла, при консумация под 2 KW на ден от тая печка. Смарт контактът я пуска/гаси и прави малко под 5 часа сумарно на ден на 400 W.

Някак си ми беше убегнал момента, че реално дори и да не нагряваш въздуха, а директно предметите, те в последствие са си излъчватели и след някакво закъснение стаята се затопля и тя.
За пийсе стинки що приказка са изписа!
Ма пък приказка с акъл, аааа!!!

Рънър, куката ти е най малкия проблем. На подобно закрепване ми висят мартениците по скали и пещери.
Hursa - майстор
Зависи колко са сега глидерите. Но на куката от страната, на която ще слагате - товара ще се увеличи с повече от тези три. (При мен съм ги монтирал на стойки хванати за пода, така по-лесно се слага отражател отзад, малко по-лесно се и почистват.) Ако има възможност да се включи и по диагонал ефекта също ще е осезаем. Според мен (особено ако топлоизолацията на стената на която е окачен не е особено дебела или ако прозореца не е "обърнат" с "дебела" изолация) е добре да се постави отражател, също ще има осезаем ефект.
Кварцовата печка, въпреки че я водят инфрачервен излъчвател затопля и въздуха, чрез конвекция. Но иначе, да така работи това така наречено инфрачервено отопление (всъщност, както и видимата слънчева светлина – постъпваща през прозореца, само дето при нея отражението е малко по-голямо) - излъчването се поглъща (до голяма степен) от повърхностите в помещението, нагряват се и така те излъчват по интензивно, увеличава се т. н. "радиационна" съставляваща на усещането на кожата ни за топлина (затова, обикновено не е комфортно, когато има студени повърхности, дори да не са близо до нас). (Нагретите повърхности от своя страна - затоплят и контактуващия с тях въздух, затова е добре излъчвателите да са насочени надолу, да загряват най-вече ниските повърхности.) (Поглъщането на инфрачервеното излъчване - за слоеве въздух от няколко десетки, та и стотици метри, дори да е с висока концентрация на "парникови газове" - може да не се отчита, не е голямо.)
kr1100 - майстор
съб дек 10, 2022 6:46 ampreslav написа:
....Снимки нямам защото нямам смартофон, а и какво да му снимам на подложка с размери 120 Х 60 Х 4 см. Такова пано може спокойно да работи и във вертикално положение т.е. като дъно на бюрото.
То 09 месец в Кауф-а имаше ел.затопляща постелка 150х80 см , 60Вт с 2 степени, полар за около 32 лв.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Спот отопление с инфрачервен крушки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: