Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djogobg - специалист
Да споделя при мен, как се пълнеше системата с въздух - РС беше ми спаднал доста, а аз въртя системата на 2 бара при 60 градуса(на котела ми е разрешено от производител до 2.5, колкото са ми и предпазните вентили). Съответно, като загрее водата, налягането ми скачаше и след това падаше до 0 почти. През един автоматичен обезвъздушител чух, че дърпа въздух.
Качих си разширителния съд на 2 бара. Сега ми е сравнително константно налягането - 1.4 студена - 2 бара топла система. Вече не дърпа въздух през обезвъздушителите.

Споделяш, че твоят РС е на 1 бар, а системата ти е на 1.5. Пробвай не да я смъкваш нея на 1 бар,а да качиш РС на някакво по-високо налягане(все пак нека е по-ниско от предпазните вентили). Или пробвай всички обезвъздушители да затапиш добре, след като си обезвъздушил.
пет яну 06, 2023 11:21 amdjogobg написа:
........
Споделяш, че твоят РС е на 1 бар, а системата ти е на 1.5. Пробвай не да я смъкваш нея на 1 бар,а да качиш РС на някакво по-високо налягане(все пак нека е по-ниско от предпазните вентили).
....
Този съвет не е "на място".
С всичко останало съм съгласен и според мен причината се крие там някъде.

viewtopic.php?f=10&t=69468&start=20#p1122889
djogobg - специалист
@ Трифон, тотално не бях видял, че си предложил това с обезвъздушителите.

От чисто академично любопитство и съжалявам за офтопика - не трябва ли, ако системата се ползва на 1.5 бара(примерно) при номиналната си температура, РС да е пак толкова напомпан? Логиката, от която изхождам е, че когато почне да се качва налягането над номиналното, РС ще поеме това разширение(докато, не дай си Боже, в някой момент се стигне до аварийния клапан), а, като поизстине водата и се свие, РС ще поеме част от това свиване.
Обезвъздушители бяха предложени още от Еспейса. Усъмнил се е и той.
РС е предназначен за да поема допълнителен обем от топлинното разширение на водата.
Ако се напомпи Над, то представи си какво се случва с мембраната, в него.
Предналягането, в РС, винаги е по ниско от настроеното на системата. Това гарантира "буферен обем" в него. Примерно 1/4- 1/3.
Сега си представи, при настройка, равна на тази в системата! Обслужваш филтър, примерно. Това малко количество източена вода, веднага ще накара мембраната да търси път по тръбата. Знаем, че течностите практически не се свиват под налягане, като обяснение за предното.

Мембрана за 24л хидрофорен съд е с обем ок.8л.
При отоплителните нещата са аналогични.
Stefan1993 - помощник
пет яну 06, 2023 12:18 pmТрифон П.Трифонов написа:
Обезвъздушители бяха предложени още от Еспейса. Усъмнил се е и той.
РС е предназначен за да поема допълнителен обем от топлинното разширение на водата.
Ако се напомпи Над, то представи си какво се случва с мембраната, в него.
Предналягането, в РС, винаги е по ниско от настроеното на системата. Това гарантира "буферен обем" в него. Примерно 1/4- 1/3.
Сега си представи, при настройка, равна на тази в системата! Обслужваш филтър, примерно. Това малко количество източена вода, веднага ще накара мембраната да търси път по тръбата. Знаем, че течностите практически не се свиват под налягане, като обяснение за предното.

Мембрана за 24л хидрофорен съд е с обем ок.8л.
При отоплителните нещата са аналогични.
Утре ще пробвам с автоматичните обезвъздушители да затворя, те са 2 единият е монтиран веднага след камината на топлата вода, а другият е вграден с камината на топлата вода, на 50 см преди горе споменатия, но ще трябва да поразглобя камината за да стигна до него. Направи ми впечатление, че като истина водата днес и помпата спря започнаха и двата да изпускат въздух и се напълниха с вода до капачката.
Да честитя ли, да съболезновавам ли?!! Не знам, по скоро първото, че от перпетууммобиле никой не е прокопсал. Имам предвид вечният газ-генератор- да не се заблуди някой.
Stefan1993 - помощник
Благодаря за съветите, но нищо не се получи. 2 дни по късно пак въздух и шум. Отхвърлям тезата за реакцията мед и алуминий, тъй като и техниците ми казаха, че дори да има до сега да е изчезнала. Благодаря ви все пак.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон яну 09, 2023 4:07 pmStefan1993 написа:
Благодаря за съветите, но нищо не се получи. 2 дни по късно пак въздух и шум. Отхвърлям тезата за реакцията мед и алуминий, тъй като и техниците ми казаха, че дори да има до сега да е изчезнала. Благодаря ви все пак.
Бря, умни техници, личи им!
ESPACE - майстор

Явно не си сложил авт. обезвъздушители на радиаторите. Опитите да се открие топлата вода явно продължават :) Нищо де, има само още няколко месеца зима, после няма да има проблеми.
вт яну 10, 2023 9:05 amESPACE написа:

Явно не си сложил авт. обезвъздушители на радиаторите. Опитите да се открие топлата вода явно продължават :) Нищо де, има само още няколко месеца зима, после няма да има проблеми.
Обичам да се уча.
"Вероятността за генериране на газ в радиатора се дължи на бавната химическа реакция на алуминий и на материала на фитингите, най-често направени от мед. За да се избегне това, на алуминиевите радиатори се монтират автоматични въздушни сепаратори.
източник: https://bggehat.com/remont/3938-kakvi-s ... ite-i.html"

Не вярвах, не съм го видял лично, но щом от трето място разбирам за това...
Грешно е да се отхвърля нещо, без да е проучено.
Лазар и Еспейса са прави, според мен.

Тема "Помощ!Проблем с инсталацията на парното!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: