• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Защо не направиш две установки - в едната да загряваш водата по този начин, а в другата - с обикновен нагревател, с еднакво количество вода, по едно и също време? А пък ако може и тока да го докараш приблизително еднакъв, няма да има нужда от термометър - ще се гледа момента на завиране!
Тани - модератор
И на мен не ми звучи реално това КПД 232% . Но не ми се търси да видя колко енергия е необходима за загряването на 1л. вода с 1 градус

По неговите сметки излиза , че бойлер 100 литра 2 кW трябва да загрее водата за 3 часа! Но може и да е прав , не споря!
mamkata - специалист
Мда - това за деленето на 4 - спях още като го писах :cool: Благодаря на Тани за отговора.
Иначе общата дефиниция на калория е: Енергията необходима за загряването на 1 гр./при 4 гр. Целзий = 1 мл./ вода с 1 градус Целзий. Има няколко "модела" калории - 15 градусова, 20 градусова ... :?
dalgia - специалист
LazarGanev написа:
Защо не направиш две установки - в едната да загряваш водата по този начин, а в другата - с обикновен нагревател, с еднакво количество вода, по едно и също време? А пък ако може и тока да го докараш приблизително еднакъв, няма да има нужда от термометър - ще се гледа момента на завиране!
Нямам нагревател и ме мързи :) .КПД 232% не е нещо нереално един климатик ти дава 320-380% и е единствената машина с такова КПД.Довечера ако мога връзвам цифров термометър часовник и амперметър и снимам 15 минути.Ше потърся нагревател от пералня май беше 2квт. и ще пробвам :roll:
Тани - модератор
Това с климатиците не е точно така! Нямат КПД което дори приближава 100 % . Бъркаш понятията! То за климатиците е ясно , но ми е интересно от къде би се взела допълнителната енергия в твоя случай?
nikivelinov - специалист
Тани написа:
И на мен не ми звучи реално това КПД 232% . Но не ми се търси да видя колко енергия е необходима за загряването на 1л. вода с 1 градус
При 25 градуса: около 1 kcal = 4.184 kJ = 1.163 W.h

или по-точно казано при 25 градуса С, специфичният топлинен капацитет на водата е cp = 4.1813 J/g.K
dalgia - специалист
Тани написа:
Това с климатиците не е точно така! Нямат КПД което дори приближава 100 % . Бъркаш понятията! То за климатиците е ясно , но ми е интересно от къде би се взела допълнителната енергия в твоя случай?
Би ли обяснил на незапознатите как точно работи и как вложено отдадено е 1/3 , ако обичаш :roll: моля те.И защо термопомпите са толкова апетитни за реализция , като съм бил свидетел на коефициент 1/4,1.Много ми е интересно. :roll:
Тани - модератор
dalgia написа:
Тани написа:
Би ли обяснил на незапознатите как точно работи и как вложено отдадено е 1/3 , ако обичаш :roll: моля те.И защо термопомпите са толкова апетитни за реализция , като съм бил свидетел на коефициент 1/4,1.Много ми е интересно. :roll:
Ами най-просто казано това е ТЕРМОпомпа :-D! Ако е 1 към 4 значи извлича 0.75 от енергията от температурата на околната среда и 0.25 от тока. Производителя ти дава данни само за тока , защото това е реалния ти разход!

Аналогия с твоя опит. Представи си че си сложил водата . която искаш да подгряваш в стъклен съд , а него си сложил на газов котлон да речем! Тогава добавяш външна енергия от не електрически източник. Но все пак добавяш някаква енергия за да се получат тези 232% КПД ! Въпроса ми беше от къде идва в твоя случай допълнителната енергия? Аз лично не се сещам и за това питам?
илко илиев - специалист
днеска правих опити.направих две камбанки както ги пише,тоест еднатае от телефон малката а другата е пак малката от телефон но я избих на преса да стане полусфера с външно ф-42мм.взех да пробам и се получи следното най добро от всичките опити с разтояние между тях 2мм.10.литра вода за 17мин.до 60гр.започва с 4.ампера и когато стигне 60градуса е 7.ампера.не мога да разбера защо си качва ампеража?????оставих го до 80гр.качи ампеража близо на 10ампера.някой има ли идея защо качва ампеража.
......
забравих да напиша че един бързовар 1000вата тоест5.ампера стопли водата до 60гр. за 35.мин
joe007 - специалист
илко илиев написа:
някой има ли идея защо качва ампеража.
Може би като се загрее водата,нараства проводимоста и.Като се раздвижат повече молекулите й..................???
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "НОВ НАЧИН ЗА ОТОПЛЕНИЕ ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: