• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
Ех Иванов, продължаваш да я дъвчеш тази конвекция, а тук си говорим за кондукция! Прочети що за животно е това и пак заповядай с предположенията! От термовизията на фурната която си публикувал, много ясно се вижда че загубите по ъглите са по-големи въпреки че там изолацията е най-дебела! Това красноречиво говори, че увеличаването на ъглите увеличава и загубите! Именно затова за да се ограничат загубите се предпочита цилиндър!

saraneron написа:
Сега убеди ли се ,че колкото повеч толкова повече!Ако не ти е ясно да ти обесня, графиките показват как се разпределя температърата в стените според различна дебелина на изолацита!В ъглите изолацията е най дебела и там тепературата е най ниска съответно сагубите! Това не е куб а паралелепипед и затова има два вида графики!Размерйт на резервоара е 60/40 ,ама сигурно има и текст който дава пълна представа за модела ....кйде е?
ПП писали сме заедно! Хайде помисли отново, ако загубите в ъглите бяха по-ниски, там температурата не трябваше ли да е по-висока?
idunno - специалист
Всъщност си говорите за топлопреминаване, кондукцията(топлопроводност на български) е само част, но с появата на алфа- коецициентите в онова много дългото уравнение разговорът ви е на тема топлопреминаване...вече. :)
ivanovbg - майстор
Тани, заради вас наистина ще напиша докторат по въпроса :-D Днес се консултирах с един преподавател от ТУ. Каза точно това което и аз - от един момент нататък топлоизолацията се превръща в "околна среда" на разпространение на топлината и не води до по големи загуби увеличаването на дебелината, но и не печелиш нищо - в смисъл няма да задържиш повече топлина вътре. Относно формата на обекта каза че след определено разстояние няма никакво значение формата и ми даде пример с една лампа с кубична и кръгла форма. Това разстояние може да се изчисли и от там нататък може да се разглежда като точков източник. Каза че за топлината която се излъчва от едно тяло - с изключение чрез конвекцията - важи правилото че намалява с квадрат на разстоянието до обекта умножено по коефициента на топлопредаване на средата.

Той ми даде и този сайт за да ви образовам : http://processmodeling.org/bglang/proce ... ingbg.html

Я помисли защо гори един транзистор като превишиш мощността на излъчване на топлина на кристала независимо от големината на радиатора на който е монтиран? Пише че издържа 50 вата и ако ще и за 1000вата да му сложиш радиатор пак ще изгори ако го натовариш с 60 примерно.
8180 - майстор
Тани написа:
Колега, моля те да ревизираш мнението си и да го споделиш , като се съобразиш с този пост на Евгени:
Evgeniy написа:
Една от причините за изключително нелинейното намаляване на загубите с увеличаване на дебелината е че "коефициента" λ е всъщност променлива.

Така че в реалният случай разпределението на температурата също е нелинейно, след като имаме нелинейно съпротивление.
Сори Колега,
Колкото и да ми се иска не мога "да ревизирам" и не бих се въвлякъл в този спор.
Още повече, да се съглася с Evgeniy - единствено ме впечатли червеното. :)
Произходът на графиката ми остана неясен и поначало съм твърде скептичен към прецизността на обявяваните λ, камо ли да се взирам (за целите на Форума) в тяхната "нелинейност". Апропо, ако сме коректни, Evgeniy визира ПОЧТИ ЛИНЕЙНА зависимост λ = f(T).
Отделно, по дефиниция λ [W/(m*K)] се дефинира за ЛИНЕЕН МЕТЪР по някакви причини (примерно SI).
Вероятно, някой е обосновал, че това е достатъчно и не ползва dm или cm, както се опитвате.
Не вярвам и Методиката за изпитване да препоръчва "микрорежими". Не го твърдя.

ОСНОВНАТА ПРИЧИНА "за изключително нелинейното намаляване на загубите с увеличаване на дебелината" съм я учил по аритметика:
Разглежданите спорни загуби (по-точно "мощност на загубите") се дефинират като:
U [W/(m²K)]
U = 1/R = λ/d,
където R и d са сумарните термично съпротивление и дебелина на изолацията.
Ако искате ги разглеждайте като съставни от 10-50-100 последователни.
В пълната формула влизат и Алфите при граничните повърхности, които пропускаме, че са др. опера и с малки стойности.
Та основната причина за нелинейността е ДЕБЕЛИНАТА В ЗНАМЕНАТЕЛ.
Не знам защо се опитвате да пишете дисертации тук.
saraneron - специалист
Тани написа:
Ех Иванов, продължаваш да я дъвчеш тази конвекция, а тук си говорим за кондукция! Прочети що за животно е това и пак заповядай с предположенията! От термовизията на фурната която си публикувал, много ясно се вижда че загубите по ъглите са по-големи въпреки че там изолацията е най-дебела! Това красноречиво говори, че увеличаването на ъглите увеличава и загубите! Именно затова за да се ограничат загубите се предпочита цилиндър!

saraneron написа:
......Сега убеди ли се ,че колкото повеч толкова повече!Ако не ти е ясно да ти обесня, графиките показват как се разпределя температърата в стените според различна дебелина на изолацита!В ъглите изолацията е най дебела и там тепературата е най ниска съответно сагубите! Това не е куб а паралелепипед и затова има два вида графики!Размерйт на резервоара е 60/40 ,ама сигурно има и текст който дава пълна представа за модела ....кйде е?
ПП писали сме заедно! Хайде помисли отново, ако загубите в ъглите бяха по-ниски, там температурата не трябваше ли да е по-висока?
Малко по-подробно и гледай картинките......... Сега убеди ли се ,че колкото повеч толкова повече!Ако не ти е ясно да ти обесня, графиките по цвят показват как се разпределя температърата в стените според различна дебелина на изолацията! Другите 4 графики показват температурит в съда и на повърхността на изолацията.В ъглите изолацията е най- дебела и там тепературата на изолащията е най- ниска, съответно загубите ,а в резервоара е най- висока/тъмночервено/! Това не е куб а паралелепипед и затова има два вида графики за малката и голямата страна!Размерът на резервоара е 60/40/? гледано най-вероятно отгоре, за да има по-голяма еднородност на Т ,ама сигурно има и текст, който дава пълна представа за модела ....къде е? Като се сложи още изолация и температирата по стените и в ъглите ще падне още, но няма да е еднаква по цялата изолация. НАЙ- ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА ДО 70 ИМАТ големите страни и по- малките по средата и така , колкото се отива по-към ъглите , толкога по-малко топло в изолацията, което означава по-малки загуби! За АХМАКОВ,добро момче, не е скандалжия, много чел, ама понякога има някой странни разбирания и нагажда нещата по неговата си логика и като напише и някоя формулка и омайва незнаещите!Лошото ,че и той си вярва.Не било куб било кълбо .....,,.а, ние спорим по принцип за дебелината на изолащията как влияе на загубите, нищо друго, дали е кълбо, куб ,цилиндър или нещо друго и сравняваме резултатите ,които готовите програми ни дават за едни и същи тела .......куб 1/1/1 с изолацияот 0 до + безкрайност ,ако не ви харесва куб ето ви сфера с диаметър 5 метра с изолация 0 до+безкрайност ,ок,и това не ви харесва ,ето ви програна за тръби ,там пък нямало дъната ,да но можем и без тих,нали нас ни итересува закономерността в случая а не точни стойности нито колко струва!
Тани - модератор
Явно в подписа ми има доста истина.
Представи си медна пръчка с диаметър 20мм и дължина 200 мм на която в средата- на 100 мм от двата края има източник на топлина с мощност 50W .
1. Как би изглеждала термографията от ляво и от дясно на топлоизточника?
2. Как би изглеждала термографията , ако сплескаме на преса дясната страна до дебелина 2мм и я разположим вертикално? В дясно по-синьо ли ще е или по-червено?

3. От лява или от дясно ще имаме по-голяма загуба на мощност?

Моля да ми отговориш КОНКРЕТНО!
ivanovbg - майстор
Тани написа:
Явно в подписа ми има доста истина.
Представи си медна пръчка с диаметър 20мм и дължина 200 мм на която в средата- на 100 мм от двата края има източник на топлина с мощност 50W .
1. Как би изглеждала термографията от ляво и от дясно на топлоизточника?
2. Как би изглеждала термографията , ако сплескаме на преса дясната страна до дебелина 2мм и я разположим вертикално? В дясно по-синьо ли ще е или по-червено?

3. От лява или от дясно ще имаме по-голяма загуба на мощност?

Моля да ми отговориш КОНКРЕТНО!
Променяш формата на топлоизточника и не си коректен. Какво ще кажеш ако лявата част на пръчката я облицоваме с фи-10см кръгла изолация ,а дясната с 10смх10см квадратна изолация и тогава да мерим, а?

Според твоето "виждане" дясната трябва да е по студена :-D Що ли си мисля че е обратното?
Или пак бъркам :?
Тани - модератор
Защо не ми отговори конкретно на въпросите, а се извърташ като фурнаджийска лопата и променяш темата на разговора ? Нали по-синия цвят означавал по-малки загуби?Разбира се, че твърдя,че дясната страна ще е по-студена и ще е "по-синя"! Но твърдя , че загубите там са по-големи! Топлоизточника си е в средата и нищо не променям по него! Константен е - точно 50W. Аз твърдя, че след като увеличим площта , при една и съща маса, то ако сме увеличили площта в дясно от топлоизточника ,вече повече от 25 W ще бъдат отделени от дясната страна на топлоизточника, термографията ще показва по-ниска температура , но ИМЕННО заради по-ниската температура, енергията ще се движи в тази посока, защото разликата в температурите е по-голяма! Не си ли съгласен с твърдението ми? Кой друг не е съгласен?
ivanovbg - майстор
Слагаме два топломера да проверим, но топлината ще ходи натам накъдето каже Топлофикация :-D

Не е коректно да сравняваш проводник с изолация.
Тани - модератор
Отново извъртане! МОЛЯ ТЕ! Отговори на въпросите! Какво означава по-ниската температура и съответно по-синия цвят на термографиите? Това какъв е материала няма значение , ако е един и същ! Не се заблуждавай от термографските снимки, на които ти показват стена със и без изолация! Там наистина по-червеното означава по-високи топлинни загуби, защото реално са снимани различни материали, а ние говорим за термография на един и същ материал с една и съща маса, но с различна площ!
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: