• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kuuuuuul - майстор
Аз не съм съвсем запознат с цените,гледам какво пишете във форума. :partyman:
viewtopic.php?f=10&t=44216&start=840
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, термопомпата и пелетния котел/камина, както и газовия котел се очертават трите алтернативи, които да се борят за нашето внимание. Направил съм си инсталация за подово отопление, като съм оставил възможности и за 4-те алтернативи. Всяка си има своите плюсове и минуси, като месечните сметки са почти еднакви. Бих предпочел безгрижието на газовия котел, но засега идването на тръбата се отлага. Като вложение газовия котел е с предимство, а месечните му сметки са може би най-височки, но пренебрежимо и то пак зависи.
За сега съм само с пелетен котел като най-евтино вложение, като тайно се надявам да се случи така, че да мога да пробвам при еднакви условия, на една инсталация всичките възможности - и термопомпа, и пелетна камина, а защо не и газов котел, за да мога да ги споделя. Всичко е въпрос на финанси, но пък и случайността може да помогне. В момента горелката ми е добра, но котелът на който съм я сложил се оказа много неподходящ и вади КПД около 65%, а с други котли замервам КПД до 91-92%. Смятам още тази зима да взема мерки и да направя сравнението с нов котел. При сегашното положение разходът се кротна на 30-40 кила на ден и ако падне на 20-25 ще е супер. Отоплявам засега моето жилище 120-130м2 и към 20м2 от жилището на баща ми, като има и други площи занапред. В момента горя 2 вида пелети - от 250лв и от 360лв, имам на склад 1 тон и от 400лв разложки, ама тях може и да ги пласирам на хора с пелетни камини. С пелетната камина разхода е малко по-малък, заради малките мощности и липсата на топлозагуби извън жилището, но при мен ще има голямо мъкнене по стълбите, пък и мръсотийка си има повече. Сега пелетите ми ги стоварват с кран до котела и нищо не мъкна
klintan - специалист
Здравей. А ти с какъв котел си в момента че вадиш толкова малко КПД и на какви котли е това по високото КПД ?
Christo - майстор
Без да засягам производителите на български пелетни котли, що не похарчат едни 10-15 хиляди и да си извадят сертификат на котлите? Толкова ли ги нямат тези пари? Иначе декларираните проценти КПД мноого съмнителни изглеждат. Що не изнасят котли за Германия, както правят Атмос например? Гърция и Италия не влизат в сметките. Там законите са по-хлабави и не става истински студено. Направих си система за автоматично пълнене на бункера на котела от "хамбара", където си държа пелетите в насипно състояние за целия отоплителен сезон. Разстоянието е десетина метра и въпреки това работи доста добре. Мога въобще да не ходя до котела, но го посещавам от хорски срам веднъж на ден, или като ходя за консерви :) Проектирам и хамбара да го пълня механизирано с вакум но това още не е готово. Няма газ в нашия град, иначе нямаше въобще да се чудя. Сега едната маза е котелно, другата склад за пелети.
Radoslaw - специалист
[quote="Christo"]Без да засягам производителите на български пелетни котли, що не похарчат едни 10-15 хиляди и да си извадят сертификат на котлите? Толкова ли ги нямат тези пари? Иначе декларираните проценти КПД мноого съмнителни изглеждат.

Не съмнителни ,те направо са си измислени.Всеки уважаваш себе си производител,освен данните би трябвало да пкаже и такъв сертификат.Само се ,че се съмнявам някой в България да може да го направи.

Прикачен файл

image002.gif
image002.gif (77.52 KиБ) Видяна 3242 пъти
batboby - напреднал
batboby написа:
Забравих да кажа, че в разхода е включена и топлата вода за 4-ма човека. А иначе вчера свалих t° на помпената група на 30° и сутринта в къщата беше 24°. Разходът 1 чувал за 12 часа. Явно както и да въртя и суча нещата това положението.
За последните 48 часа разходът достигна 90кг или по 45кг на ден. В къщи поддържам 23-24°С + от 2-ма до 5 човека къпещи се на ден. Последните 10-на дни регулирам температурата вътре от термоглавата на трипътния вентил, като в момента подаващата вода е 36°С. Помпата на подовото работи нон-стоп. Горелката в 90% от времето е на 1-ва степен.
filmatoplo - майстор
Големи са разходите и много зависят от топлозагубите и кпд на котела, важното е че в моя град вече имат реална представа колко са разходите на пелети и за догодина ще си правят сметката дали да останат на това гориво, за сега 2чувала ги плаши камоли 3-4.
°niksi° - помощник
1-ви етаж от 3 етажна къща - горните са на груб строеж.
Около 110 кв.м.
Изолация на около 80% отвън - 8 см от сивия стиропор. /Остана една част от едната стена която не можахме да изолираме тъй като не стигна времето.
Все още не се живее в къщата, но парното съм го запалил на 22 Декември. Горелката е Грейко 32 kW, котела е също Грейко. Има и бойлер 200 л който не се включва още.
Та за от онези дни ми харчеше около 35-40 кг., от 2 дни обаче рахода е малко над 50.
Инсталацията е около 15кВ, 5 радиатора, лира и конвектор. В помещението с конвектора е около 20 градуса, но в 2 от стаите не може да направи 20 сега в това време. Котела до преди 2 дни беше на 58 градуса, сега е на 68.
Малко съм разочарован от разхода, но явно хората се подвеждат по тези които спестяват някой дребни подробности.

Сега ходих до къщата - за 18 часа около 120 кг.

Тъй като съм съвсем нов дали случайно има темза изчисления на радиатори, мощности и т.н.
Аз си правя простата сметка - Конвектора, радиаторите и лирата /има и малко подово, ама некадърно направено/ са около 15 кВ. Това 15 кв по 24 ли трябва да се умножи за да се разбере нужната мощност на денонощие - демек 360 кв на денонощие /явно тук ми куща нещо сметката защото ми се струва много./
Та ако е така какво излиза кило пелети около 4 кв-4.4 кв според производителя. Излизат 80-90 кг пелети.

Явно имам много загуби или не е сметнато като цяло защото при връщаща вода 47 градуса и горещи радиатори, над 20 градуса не може да качи.
Последна промяна от °niksi° на чет яну 01, 2015 1:13 pm, променено общо 2 пъти.
geniya - специалист
Като съм за разхода на стр.12 :
Моя рaзход зa 105м2 без бойлер при постояннa рaботa нa горелкaтa е 27-28кг. зa 24ч.рaдиaторите сa около 13кW, котелa е виaдрус у22 24.4кВ и грейко РБ20.Темпер. нa котелa 48гр, Тстaи 25.1-25.3гр.Със стaйния термостaт беше същия рaзход зa 24ч..

Сега разхода остана същия, като има разлика от не повече от 1-2кг на денонощие, Т котел=52оС, Тстaи 25.1-25.3гр. Външна температура през нощта е била -8,7оС и се учудвам, че разхода не се е променил спрямо по-топлите дни без минусови температури пред 1месец.В стаите се поддържа температура с управление от стаен термостат.Настройката на нощната температура на стайния термостат е 23,2оС., а дневната 24,6оС /в стаите държи 25,1-25,3оС/.
Дали ако сменя Виадруса /който се води че е с ниско КПД/ с друг котел с по-добро КПД ще намали още разхода?
П.П. В момента този разход ме устройва идеално. :supz:
Ruseff - специалист
За Много Години,колеги и колежки,здраве и късмет през 2015-та!!!
Със съчувствие и понимание към колегите махмурлии от снощи подарявам расол и шкембе чорба,много помага,повервайте :lol:
Ама да си дойда на думата-След прогнозите за най-студените 31 и 1-ви си направих труда да видя колко ше ми глътне котлето,пълен шок-56 кила за 19 часа. :shock: Причината,естествено,е студеното време,но и промених малко темп. на котела,паузата на втора и първа степен от 30 на 25 сек,.Та като чета колегите,че не им се е вдигнал(разхода де),направо дружески им "завиждам" :-D
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: