Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ясно е, че с падане на Т се увеличава и консумацията.
Доста по осезаем е ефектът, когато спадът е придружен с бурен вятър.
Тези неприятности се елиминират, до голяма степен, когато домът е облечен с топлоизолация.
Справка- пряко сравнение дебелината на зимните дрешки и плътността им с летните.
krasi92 - майстор
И Данчето може да го потвърди. 65 не и стигат. Само на юлианВ му е еднакво щото сигурно се е санирал дебело.
ЮлианВ - напреднал
вт фев 07, 2023 12:56 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ясно е, че с падане на Т се увеличава и консумацията.
Доста по осезаем е ефектът, когато спадът е придружен с бурен вятър.
Тези неприятности се елиминират, до голяма степен, когато домът е облечен с топлоизолация.
Справка- пряко сравнение дебелината на зимните дрешки и плътността им с летните.
Добре казано.
ЮлианВ - напреднал
вт фев 07, 2023 8:53 amkrasi92 написа:
А дали при студен януари с две седмици максимални минус пет ще ти отиде колкото този януари.???????
Точно това имах предвид.
Както е на пелетии така и на ток. Обаче при топла зима е поносимо да си на скъпи пелети, а при студена зима е разоряващо.
Да си представим тези 1000 х 30кг/ден х 30дни = 900лв на месец. Една заплата. При такава зима климитиците щяха да са със записване. Производителите на пелети извадиха късмет. Времето им запази пиличен пазар от ентусиасти.

За мен дойде момент, че пелтете губят смисъл над 400лв, нека да са 450лв/т. Имах ледени дни, сега пак имам -2 до -5, нощите -10 до -15 в комплект с вятър и т на другия край на външна стена е 22

Друго, качеството вече почти го няма. още миналата година се почна с боклуците, а съм с котел. При камините е по-неприятно.
Последна промяна от ЮлианВ на чет фев 09, 2023 1:42 pm, променено общо 1 път.
ЮлианВ - напреднал
вт фев 07, 2023 4:49 pmkrasi92 написа:
И Данчето може да го потвърди. 65 не и стигат. Само на юлианВ му е еднакво щото сигурно се е санирал дебело.
Краси, имах педвид, че за един и същ обект съотношението е едно и също. Пускаш отоплението и то си върви без значение дали е 5 или -25.
Условно при 5 ти трябват 5кв, а дали ще е ток, пелети или друго енергията е една. При -25 ще трябват 15кв, примерно.
Аз имам климатици, парно и камина и необходимата енергия е една. Остава кое е по-изгодо и удобно.
Това имах предвид, че отоплението си върви, но го казах с 5 думи.
А пък аз и Газ.
Разликата, между нас, е само по старата статистика за зимите.
В моя полза, разбира се, като изобщо нямам предвид възрастово сравнение.
kalin72 - майстор
5.90 за чувал 15 кг слънчогледови пелети. 483 палето. Това днес, в Перник.
Очевадно е, че ще се наложи да си довърша външната изолация на къщата, и то още това лято :)
чет фев 09, 2023 5:16 pmkalin72 написа:
5.90 за чувал 15 кг слънчогледови пелети. 483 палето. Това днес, в Перник.
Очевадно е, че ще се наложи да си довърша външната изолация на къщата, и то още това лято :)
Че то....тона, купен на дребно, е 393.33!!! На фона на есенните цени си е направо без пари- 250-300 надолу.
Колко чувалчета има в пале, че стига цена от 483?
Пак ми идва скъпо, сравнено с климите, но бих купил тонче, за занимавка през дългите зимни дни.

Калине, да не бъркаш нещо бе?
LazarGanev - "Велик майстор"
И във варна са такива цените, Трифоне :)
чет фев 09, 2023 8:37 pmLazarGanev написа:
И във варна са такива цените, Трифоне :)
Ейййй, ко нещо е да си Член........на Форума!!!
Благодаря!

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: