Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
5332 мнения в "Котел на пелети?"
syncho
- майстор
Не знам кой нормално мислещ човек би си пъхнал сламени пелети в котела. При тяхното горене се отделя много по-високо количество серен диоксид. И това влияе силно отрицателно на стоманата в котела. Така, че за мен няма значение дали успява да гори сламени пелети или не, просто защото никога няма да сложа такива в котела.
n.ganev
- майстор
filmatoplo написа:http://vbox7.com/play:5d423ba95aТова добре но през колко часа почиства котела?
ediv
- специалист
krasen1 написа:Ако може специалистите да обяснат защо при зададена температура на водата 65гр и достигната температура от 66,1гр котела продължава да работи не е ли това преразход? Грешка при писането -виж файла качен от колегатаfilmatoplo написа:Абе не се вързвайте на данните на Торча , този дисплей е като дисплея на Една Борса -малко послъгва , действителността на парче е друга , на дисплея на Торча дават осреднени данни , ако на горелката Грейко се закачи това ЕКГ ще покаже такива осреднени данни -независимо през какви степени минава -то е ясно че горелката не държи мощност под права линия , нито на температура , нито на подаване на пелети .Разгледано внимателно -не съм прос -виждам известно заиграване с вентилатора на торча което е предимство (признавам си ) но при Грейко също го има само че строго определено при всяка фиксирана степен .И в крайна сметка ако се направи един тест на равни условия , може би горелките ще са равни или с мн близки данни -но само и единствено теста ще покаже .Феновете на Грейко да съберем 4000 лв за котел и 1 тон пелети , феновете на торч също да дадат котел и ги боримОоо да не държи горелката на грейко тази държи и то как.Който падне остава котела на другия .
Ето една графика от днес
Това е само котела със 200 литров бойлер.За съжаление няколкото пъти гаснене на котела се дължи на прекалено интензивното самопочистване от предишния софтуер на 3 кв,оправено е вече и всичко е ток и жица.Последния пик до 6кв е заради ползване на бойлера,системата веднага реагира със точно толкова мощност колко трябва и нито грам повече.А че дозите са еднакви до пелетка се вижда и от графиката.Разбира се системата си разполага във всеки един момент със цялата мощност от 2-20 кв абсолютно винаги без настройки без нищо.Когато грейко направят нещо подобно може да се премерят сили,дотогава е безмислено.И филме пак си чакам вълшебните думичкиПрикачен файл:Untitled.png![]()
![]()
пп другата седница го дават да падат температурите до 2 градуса направете необходимите настройки да не ви повали грипа
Последна промяна от ediv на ср окт 22, 2014 3:46 pm, променено общо 1 път.
ediv
- специалист
filmatoplo написа:http://vbox7.com/play:5d423ba95a http://www.youtube.com/watch?v=Wdfur6ok1CIТук ако разгледаме внимателно видеото прави впечатление че при зададена температура на водата 65гр и достигната 62 котела работи на 7,5kw-средата на клипа и на 8kw-в края на клипа.Не е ли логично при малка разлика между двете температури горелката да намаля мощността си .
ediv
- специалист
syncho написа:ediv осмисли ли си въпроса добре преди да го напишеш? Това е все едно да питаш "Защо да продължавам да си пълня басейна с вода, когато е пълен на половина, а аз искам да е пълен до горе. Не е ли това преразход на вода?"Поправих се ,пълен догоре но ще го допълня още малко-грешката беше моя.
vrangelov
- специалист
Здравей LazarGanev,
това, което си ме цитирал бе обръщение към filmatoplo, което бе свързано с негов пост. След като той е писал след мен и не ми е отговорил, значи така е решил.
Все пак се радвам да видя и друго мнение, но то не опровергава по никакъв начин твърдението ми, че този режим е режим на неконтролирано изгаряне на пелети - прахосване.
И аз се уморих да го пиша, но предполагам си бил изморен след дълъг ден и не си видял, че съм замаскирал линк в буквите, че пусна още един специално за теб.
viewtopic.php?p=631284#p631284
Да не стават обърквания и някой да си помисли, че съм "видял" някъде 140%КПД! Изчислих го по дадените от Greyko характеристики. Те са написали, че при минимална мощност горелката произвежда 7kWh топлина, и че при минимална мощност разходът е 1 килограм пелети. Един килограм пелети може да съдържа в себе си максимум 5kWh топлина, но на практика са 4,6 до 4,8kWh на килограм при дървесните пелети и малко по-малко при слънчогледовите. По спомен 4,2kWh/kg. От тук вече е лесно за всеки. Делим получената мощност на вкараната в котела и получаваме коефициент на полезно действие, който за улеснение превръщаме в проценти, като умножим по 100.
Т.е (7/5)*100=1,4*100=140%!!!!
Ако трябва да сме по-прецизни, вземаме данните на пелетите от техният производител.
Това за КПД го знае всеки в този форум. Написах го с неухота, но просто не искам някой да си помисли, че аз твърдя, че съществува КПД 140% при пелетен котел. Това са си глупостите на Greyko.
Поздрави!
P.S. За да е коректно написано на някои места съм заменил kW с kWh или kWh/kg.
С благодарности за забележката!
това, което си ме цитирал бе обръщение към filmatoplo, което бе свързано с негов пост. След като той е писал след мен и не ми е отговорил, значи така е решил.
Все пак се радвам да видя и друго мнение, но то не опровергава по никакъв начин твърдението ми, че този режим е режим на неконтролирано изгаряне на пелети - прахосване.
LazarGanev написа:Режимът Изчакване е опция, той може да бъде от 0 до 60 минути. Ако някой смята, че изчакването е излишно, може да го махне, аз смятам че е по-добре да го има, отколкото да да има гасене и палене наново...Няма как някой да разбере, дали изчакването е излишно, ако няма необходимата техника да измери, колко загуби има, докато горелката е в този режим и съпоставимо ли е със загубите от гаснене, почистване, ново палене на горелката и достигане на икономичен режим. Ако Greyko бяха побликували едно нормално КПД(обикновено се побликува максималното), за което да се хване човек, точно тук щях да попитам на коя от всичките мощности е достигнато и щях да поискам графика как пада то с отдалечаването от тази мощност(номинална). Номиналната не при всички горелки съвпада с максималната, нали! Ако предположим, че максималната е 30kW, а номиналната 20kW, Тогава можем да приемем, че под 5kW и над 22-24kW ще работи неефикасно. Но както вече казах, ще ги чакакме да се натутат.
LazarGanev написа:...Колкото до киловатите и до КПД - ще ме уморишТова за настройките слабо ме интересува. Има си техници, нека те да се борят. Мен ме интересува, ако средно от един килограм пелети с топлинна стойност 4,8kWh получа 3,3kWh на топломера(КПД по-малко от 70%), дали това ще е достатъчно да направя рекламация и да извикам техниците да си отстранят повредата или като дойдат и видят, че горелката гори нормално, въпреки ниската ефективност, ще ми кажат, че всичко е наред.- къде видя КПД 140%? Истината е, че настройките могат да се променят, мощностите не са фиксирани, те се фиксират от настройчика при първоначалния пуск. Можеш да намалиш минималната мощност, но това може да се отрази на стабилната работа, на КПД и т.н.
И аз се уморих да го пиша, но предполагам си бил изморен след дълъг ден и не си видял, че съм замаскирал линк в буквите, че пусна още един специално за теб.
viewtopic.php?p=631284#p631284
Да не стават обърквания и някой да си помисли, че съм "видял" някъде 140%КПД! Изчислих го по дадените от Greyko характеристики. Те са написали, че при минимална мощност горелката произвежда 7kWh топлина, и че при минимална мощност разходът е 1 килограм пелети. Един килограм пелети може да съдържа в себе си максимум 5kWh топлина, но на практика са 4,6 до 4,8kWh на килограм при дървесните пелети и малко по-малко при слънчогледовите. По спомен 4,2kWh/kg. От тук вече е лесно за всеки. Делим получената мощност на вкараната в котела и получаваме коефициент на полезно действие, който за улеснение превръщаме в проценти, като умножим по 100.
Т.е (7/5)*100=1,4*100=140%!!!!
Ако трябва да сме по-прецизни, вземаме данните на пелетите от техният производител.
Това за КПД го знае всеки в този форум. Написах го с неухота, но просто не искам някой да си помисли, че аз твърдя, че съществува КПД 140% при пелетен котел. Това са си глупостите на Greyko.
Поздрави!
P.S. За да е коректно написано на някои места съм заменил kW с kWh или kWh/kg.
С благодарности за забележката!
Последна промяна от vrangelov на пет окт 24, 2014 1:34 pm, променено общо 1 път.
fox_vt
- майстор
ediv на графиката на красен зададената температура е 65 градуса.Но това е отоплителна система със инертност не много малка затова на графиката може да видиш,че червената черта (температура изход)се държи във жълтата ивица.Тая ивица е средата в която може да се държи котела без нужда от промяна.Тя е от 63 до 68 градуса като на 70 вече се изключва по температура.И тъй като горелката е на минимума от 2 кв трябва да се изчака известно време от контролера и при последващо увеличаване на температурата се гаси.Това изчакване го има във целия диапазин между смяна на мощностите и е с цел по плавно да се движи мощноста и респективно линията.
vrangelov
това за кпд то което е обявено ми хареса,то така се залъгват хората и после се утешават че били с по евтина система 
vrangelov

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература