Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
LazarGanev написа:
vrangelov написа:
Номиналната не при всички горелки съвпада с максималната, нали! Ако предположим, че максималната е 30kW, а номиналната 20kW, Тогава можем да приемем, че под 5kW и над 22-24kW ще работи неефикасно.
Я дай един пример за такъв котел, че аз пак май съм изостанал нещо :? :) .

Това, както се подразбира от "ако предположим" е предположение. Докато от Greyko не предоставят някакви данни, можем само да предполагаме и да търсим логиката в нещата.
Все пак съм изровил нещо.

Заповядай! >>>DakonERA<<<

Предполагам, че като представител, това което пише вътре го знаеш наизуст. На другите едва ли ще им се ровят толкова страници, затова ще си позволя да извадя само нужното.

Цитат:

"Не се препоръчва продължителна експлоатация на съоръжението при топлинна мощност по-ниска от минималната, посочена в Таблица 3.1, тъй като такива режими на работа не са ефективни и икономични;"

" да не се увеличава топлинната мощност на горелката над номиналната за системата, защото в такива режими нейната ефективност и надеждност са намалени и има възможност за превишаване на топлинното натоварване на отделни модули и детайли, поради което е възможно да се стигне до аварийни ситуации и термични деформации;"

В таблица 3.1 са дадени параметрите на ERATO GP20+/25 и ERATO GP20+/32 срещу Диапазон на регулиране на
топлинната мощност с мярка kW е записано 7.5 – 25 и 9 - 30.

Пак да попитам. Ако средно от един килограм пелети с топлинна стойност 4,8kWh/kg получа 3,3kWh на топломера(КПД по-малко от 70%), дали това ще е достатъчно да направя рекламация и да извикам техниците да си отстранят повредата или като дойдат и видят, че горелката гори нормално, въпреки ниската ефективност, ще ми кажат, че всичко е наред. Въобще как са урегулирани рекламациите в договора за покупко-продажба?

Колега fbr, прав си! Ще си редактирам постовете, колкото е възможно назад.

Поздрави
filmatoplo - майстор
Ако средно от един килограм пелети с топлинна стойност 4,8kWh/kg получа 3,3kWh на топломера(КПД по-малко от 70%)

Е това е готино , след като през топломера премине 3,3 клв ч към радиаторите -те пък колко ще усвоят и отдадът на помещението , то пък от своя страна колко ще усвои и колко ще иде през стената :wink: голям кеф се получава .
fox_vt - майстор
Кое му е нереалното има загуби през котела има и през комина .Какво нерелано има при максимум 4,8 квч/кг да излезе от котела 3,3квч през изходящата тръба :-D Виж както и той е отбелязал не може при максимум 4,8 да получиш 7 :wink:
filmatoplo - майстор
За ония данни , вярно написани са , може и по погрешка .
LazarGanev - "Велик майстор"
vrangelov написа:
Цитат:

"Не се препоръчва продължителна експлоатация на съоръжението при топлинна мощност по-ниска от минималната, посочена в Таблица 3.1, тъй като такива режими на работа не са ефективни и икономични;"

" да не се увеличава топлинната мощност на горелката над номиналната за системата, защото в такива режими нейната ефективност и надеждност са намалени и има възможност за превишаване на топлинното натоварване на отделни модули и детайли, поради което е възможно да се стигне до аварийни ситуации и термични деформации;"
vrangelov, аз като те помолих за пример имах предвид да подкрепиш твоите твърдения, а не моите :-D ! Исках да ддеш пример за горелка с номинална мощност 20кВт и максимална 30кВт (50% повече), а ти ми даваш пример книжка, която съм изял с кориците, и в която пише, че максималната мощност не трябва да е по-висока от номиналната :lol:
filmatoplo - майстор
За ГП 4 ката ако говорите , ако я напраскаш на максимал ще прегрее , корпуса и ще се запали , що се однся за Грейко това не може да стане , и да искаш да пръщи от мощност просто ще плюе неизгорели запалени пелети , но назад ще седи студена . :wink:
rosso666 - специалист
Ей хора спрете се бе!!!!!нямате си на идея колко хора отказахте от отоплението на пелети като цяло.темата се разми от излишни спорове и мерене на....електроники
VLADO66 - майстор
Нека,нека-всичко ше си кажат :-D за тая зима нямах възможност да си взема дърва,а сега са мокри.Имам от миналата зима 1-2 м3,ще ги изгоря като в същото време ще поотмине истерията по монтажа и производството на горелки и ще хакна една ератовска за 1250 лв. с натурелско управление.
rosso666 - специалист
аз съм така :partyman: . вчера си направих и допълнителен вентилатор за почистване. :supz:
syncho - майстор
vrangelov това е нормално кпд за котел на твърдо гориво с присадена горелка на пелети. Просто понякога е необходимо да разберете, че евтиното наистина е евтино и има защо да е такова.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: