Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Погрешен съвет.
Не е ли ясно, че колкото по ниски градуси са зададени на помпата, до толкова, че и надолу ще изстива бойлера.
Т на водата 80!
Т на помпата 75-70!

Вода на 40 градуса, да не става за къпане, само някоя Сиси, може да обяви.

За прецизна регулация на Т в бойлера- термоелектрическа задвижка и отделен термостат за нея, с подходящ хистерезис- регулируем по възможност, че диференциалните са по скъпи.
Не си спомням, мисля, че нямаха контрол на помпа БГВ контролерите на Екоспар. Затова предлагам такъв вариант.

пп. Всъщност, камината ви работи сравнително кратко или поне не постоянно, та бойлерът ви просто се източва?! Вероятно затова се иска по дълго време да работи помпата и до по ниски градуси.
В такъв случай, трябва да се намери някакъв компромис.
Според мен, щом БГВ е с приоритет, камината трябва да се ръководи от Т на водата, а не по стайна.
Изключвате опцията или се задават много висока стойност, а Т у дома се контролира с термоглави.
Така камината ще работи достатъчно за бойлера.
Дано не е монтирана в малко помещение!
andy_forresite - майстор
Добре че водата по принцип завира при 100 градуса. Ако беше при 200, съветите сигурно щяха да бъдат "задавай 180 градуса и помпата на 170 да тръгва". Всеки бойлер, на който по серпентината му влиза 60-градусова вода от топлоизточник, има способност да ти изгори кожата. Още малко и може да се попари пиле.
Върви ли водата по тръбите до и от този бойлер? Провери кранчетата на "кутията" дали са отворени. И входа, и изхода трябва да видиш.
За час и половина би трябвало да имате 50 градуса в бойлера ако тръгне да се загрява от 20. А подгревът не започва от 20 със сигурност с тези припалвания на камината. Ако е тип хоризонтален и има показание за температурата в него, разбирам да не ви стига, ама това не е малко топла вода.
Реално всичко под 2 часа за загряване на 120 литра бойлер от 20 градуса до 60 градуса с камина с водна риза или котел е бавно.
Анди, тази вечер отново съм на свещи. Този път е калинка.
Отбелязах температурата до десета, както и времето, до минута, само зарази теб и за да те зарадвам.
Паля я за втора вечер, че има още много до заплата. Още не се е разгоряла добре.
https://photos.app.goo.gl/pAJo3GG28ZZFRYub7
Странно, не е в алуминиева кутийка. Събирам ги за вторични.

пп. Час по късно, давам отчет.
Горенето е добро, след кратко разгаряне.
Температурата в стаята не се е повишила никак- стои като заварена.
Хрумна ми да проверя логовете на климатиците и......воала- косвено мога да определя мощността на калинката.
Климатикът, в прилежащата стая е консумирал 22 вата по малко, но в детската ватовете са 10 повече.
Разликата е 12 вата надолу. При моментните метео условия и разчитайки на съвестно посочени данни от производителите, изчислявам среден КОП 4.57.
Това прави почти 55 вата приход.
Не зная каква е цената на горивото за да сметна дали е рентабилно да премина изцяло на свещи или не си заслужава.
пет дек 02, 2022 5:38 pmandy_forresite написа:
Добре че водата по принцип завира при 100 градуса. Ако беше при 200, съветите сигурно щяха да бъдат "задавай 180 градуса и помпата на 170 да тръгва"...
Анди, последно време имам повечко време за губене и глупости, но с голямо удоволствие ти споделям, че си на прав път. Дори при лекото неудобство, от този физичен факт, не би могъл да попречи на желаещите да постигнат перфектно изгаряне- висока ефективност.
Начини много.
Вероятно паметта ти е къса, та си забравил клипчетата на каминката ми при 115 градуса.
andy_forresite - майстор
Горе съм писал "всичко под два часа" че е бавно. Всичко НАД два часа е бавно.

Ми не знам за какво перфектно изгаряне говориш, Трифонов. Пепелта си е пепел. Няма смисъл да пробвам да я запаля с идеята да продължа да се грея още малко с нея. Има смисъл да се задават 80 градуса в камина/котел ... каквото е там с водна риза, при които огънят е в прекалено голяма близост до топлообменните повърхности. В минимата си е достатъчно далече, а в експерт си е направо за такси.
Остави две свещи в стая, където не влизаш. Ще видиш някоя мацка по тв реклама, някой розов спомен ще нахлуе, ще ти се вдигне пулса, ще превръщаш повече кислород в СО2 и вместо 70 вата, тялото ти ще отделя 90. Така ще изкривиш резултата.
пет дек 02, 2022 7:43 pmandy_forresite написа:
...
Остави две свещи в стая, където не влизаш. Ще видиш някоя мацка по тв реклама, някой розов спомен ще нахлуе, ще ти се вдигне пулса, ще превръщаш повече кислород в СО2 и вместо 70 вата, тялото ти ще отделя 90. Така ще изкривиш резултата.
Не зная как ще повлияя на измерването, след като не влизам в стаята, та да изкривя резултата, но разбирам идеята ти и напълно я подкрепям.
Няма еФтино горивно съоражение, в което огинят да е далеко от горивната камера.
Пепелта е ясна- коги си е изгоряла, нема що да запалиш в нея.
При 55-60 не е точно така, но.....
Димът. Онова, което виждаме над комина. Защо го виждаме?
При 250 градуса в димохода, зачервен тухлен комин, дали има нещо за гледанье? Ефективността не гледаме, давам само пример.
В някои съоръжения се постига компромисът между двата свята.
Двете, посочени от теб, са приемлив такъв, като се включва и финансова нЮанса.
Здравейте колеги, от 4 години съм с Еко Спар Алба, до сега съм нямал проблем след като си направих настройките от форума. Изчел съм цялата тема и е супер полезно, научава се много.
Миналата зима ми изгоря нагреватела на камината, взех нова по препоръка Керамична...но след като започна отопляването в 90% от случай те когато да запали не се получава. Изписва, че няма Пелети, пускам я пак и от втори път понякога пали, понякога препълва кошницата и пак не запалва.
Налага се да махна пелетите на ръка и пак да я пускам.
Някой с подобен проблем да даде съвет кои параметри да пипна, че вече какво ли не пробвах? :?
Здравейте, отново имам нужда от помощ, съдействие и мнение. Тази буца и пепел в кошницата, дали е от некачествени пелети, недобро изгаряне или пък от..... де да знам!?!?
Прикачен файл:
received_2959737734331827.jpeg
Прикачен файл:
received_898153588015461.jpeg
Прикачен файл:
received_2849059298560876.jpeg
gnt69 - майстор
съб дек 10, 2022 3:03 pmЧочо21 написа:
Здравейте, отново имам нужда от помощ, съдействие и мнение. Тази буца и пепел в кошницата, дали е от некачествени пелети,
110% от калпави пелети. :partyman:
silent - майстор
вт дек 06, 2022 5:05 pmМераджов написа:
Здравейте колеги, от 4 години съм с Еко Спар Алба, до сега съм нямал проблем след като си направих настройките от форума. Изчел съм цялата тема и е супер полезно, научава се много.
Миналата зима ми изгоря нагреватела на камината, взех нова по препоръка Керамична...но след като започна отопляването в 90% от случай те когато да запали не се получава. Изписва, че няма Пелети, пускам я пак и от втори път понякога пали, понякога препълва кошницата и пак не запалва.
Налага се да махна пелетите на ръка и пак да я пускам.
Някой с подобен проблем да даде съвет кои параметри да пипна, че вече какво ли не пробвах? :?
Смени запалката...
съб дек 10, 2022 3:46 pmgnt69 написа:
съб дек 10, 2022 3:03 pmЧочо21 написа:
Здравейте, отново имам нужда от помощ, съдействие и мнение. Тази буца и пепел в кошницата, дали е от некачествени пелети,
110% от калпави пелети. :partyman:
И от топло време.
Като застудее, ама яко, няма да е чак толкова зле.

Тема "Пелетни камини "EcoSpar"- настройки, мнения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: