Най - вълнуващия въпрос зимно време.
emilvelkov73 - специалист
Да се включа и аз.
Фероли горелка с управление Натурела на чугунен котел.
От 11.11.2017-11.03.2018 -4 месеца разход 3045 кг./203 чувала/
Като около 15 дни съм се топлил на едни стари палета,което значи:
203 чувала /105 дни =Средно по 2 чувала на ден
Отоплявам приземен етаж от къща 110 м2 с ПВЦ дограма,6 или 8 см.каменна вата по стените/не помня точно/.
Втория етаж за момента не се отоплява,а се ползва за таванско,където отгоре
няма никаква изолация на подпокривното между гредите.
Предполагам,че като направя изолация на покрива нещата ще се подобрят доста. :drinkers:
joroG - помощник
Да се включа и аз,по темата.Отоплявам два етажа по 75 квадрата и бойлер 120 литра.Къщата е с външна изолация от
8 см. EPS и PVC дограма.Температурата в стаите е от 18 до 25 градуса.Системата се състои от котел opop 24 киловата, горелка greyko rb и стоманени радиатори с термоглави.Горелката е монтирана на 8.01. и до 21.03.(общо 73 дни ), или сумарно 704 часа.За този период разхода е 1345 кг. слънчогледови пелети.Като са първи сезон съм доволен от разхода .
Чираче - майстор
Аз не мога да определя какъв ми е разхода. От началото на отоплителния сезон да сега са изгорени 2,5 т чамови пелети. Но през това време жена ми пали за разнообразие и камината, и са изгорени не повече от 1,5 кубика дърва дъб. Основно се отоплява помещението от 35 кв.м. + бойлер 150 л. Когато дойдат децата и внуците се включва отоплението и при тях. Много съм доволен от стайния термостат на ББойл, който монтирах през декември. Настроил съм го на 24 градуса, с хистерезис +0,5 градуса и -2 градуса. По този начин температурата в помещението по всяко време е в границите 22 до 24,5 градуса. И е много комфортно.

А разхода.... Той е променлива величина и зависи от много фактори.
andy_forresite - майстор
Да пробваме нещо различно за една страница писанье - следващият неспоменавал разход на пелети да остави данни както правят другите, или квот даде и друг ще опита да познае колко кг е изгорил :crazy:
andy_forresite написа:
Да пробваме нещо различно за една страница писанье - следващият неспоменавал разход на пелети да остави данни както правят другите, или квот даде и друг ще опита да познае колко кг е изгорил :crazy:
Анди, няма да споменавам пелети, ма нещо не та разбрах.
Кви данни да остая, че другите да познаят разхода?
Ако е за къщата, ъъъъ... отопляемата площ, тя е 100 квадрата, разхвърляни, демек топля някакви площи от два апартамента, като изолация има само на малка част, от моята, както и 70% от моя таван има 5 санта XPS.
За да е по весело заданието- редовно паля каминка, като съм опукал кубик-два бяло меше.
Анди, кви са тия закачки бе?!!!
maistora1965 - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
andy_forresite написа:
Анди, няма да споменавам пелети, ма нещо не та разбрах.
Кви данни да остая, че другите да познаят разхода?
Ако е за къщата, ъъъъ... отопляемата площ, тя е 100 квадрата, разхвърляни, демек топля някакви площи от два апартамента, като изолация има само на малка част, от моята, както и 70% от моя таван има 5 санта XPS.
За да е по весело заданието- редовно паля каминка, като съм опукал кубик-два бяло меше.
Анди, кви са тия закачки бе?!!!
Значи за заданието 3 тона слънчоглед +100 литра червено :-D това с романтиката пред камината не влиза в сметките.
andy_forresite - майстор
Не са закачки. Това кой колко пелети е изгорил зависи от много фактори.
Може да доведе до заблуди. Например колко е евтино и колко икономична е една горелка в сравнение с друга. Като казвам евтино имам предвид едно мнение нагоре за тон и нещо изгорени пелети. Представи си някой купил си същата горелка, за първа година с пелети и си взима 2 тона та да остане и за догодина. Същата горелка, без да знам каква е. С друга разходът може да и 10 тона, но явно тази е супер. Който не си е избрал и още се чуди, това е горелката. Всички останали са куци патерици :-D
Нали няма смисъл пак да пишем от какво зависи разхода? По-интересно е да позная колко кг са изгорени при някакви изходни данни. Ето, ти си дал и аз сега вадя кристалната топка, правя ритуала, момент... Даа, виждам 4145 кг пелети, които си изгорил :lol:
bmahob - майстор
Добре познай и на мен....70м2 втори етаж откъща, долу не се топли, горе таван .... фука, калкан на юг частично отоплен, външна ти 8см стиропор, на таванаа отгоре завито частично с вата на руло. Топлаа часово от 10-15часа, държаа топло, пуснал съм я от октоври.21кв ламя :-D
gnt69 - майстор
andy_forresite написа:
Не са закачки. Това кой колко пелети е изгорил зависи от много фактори.
Давай пак като си взел да познаваш.
Значи горелка и котел Грейко 20 с почистващи пружини или турболатори, зареждат буфер 1000 литра . Топли се къща 200 квадрата + 40 мази и те са топли + 300 литра бойлер, къщата има 5 сантима стиропор на стените, някаква пластмасова дограма слагана преди 12 години и 14 сантима вата на тавана на 2 етажа е. Значи типично се топлят 120 квадрата от къщата + мазите през стаен термостат. Стаите които не се топлят са със термоглави на снежинка и когато е много студено и те загряват по малко.
Стайния работи със зададени градуси от 6 до 10, 22 градуса и вечер от 16 до 24 часа 22.5 градуса. Това е през седмицата събота и неделя от 6 до 24 часа 22.5 градуса + по нова година 20 дни целодневно отопление на цялата къща всичките квадрати.
За бъдни вечер два дни горя камината на дърва.
А забравих горят се само слънчогледови пелети.
Какъв е разхода. :partyman:
Virtex - майстор
andy_forresite написа:
Ако може това да е в нова тема... че тази става огромна с офтопика :)

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: