Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite написа:
Не са закачки. Това кой колко пелети е изгорил зависи от много фактори..........................................
вадя кристалната топка, правя ритуала, момент... Даа, виждам 4145 кг пелети, които си изгорил :lol:
Ииибаф му мам...ааа. Смятам го за пряко попадение. Неска, като са прибрах, броих празните чували. Когато си смятах топлозагубите, стигнах до 6 тона за сезон, като намалям покупката с 1, заради дървата.
Както обикновено, къщата си беше топла, след денонощие отсъствие и пряк контрол.
Масторе, друго е заданието, наобратно бе. Виното и него четах- 100 изгорено, 100 в наличност. Романтиката продължава, а Анди си отвори работа.
Поздрави на сички!
andy_forresite - майстор
Bmahob, 2675.
Gnt69, 2747 и три кила в шнека.
Virtex, разбваф тъ. Без това меркурий след малко става ретрограден и ще повлияе на сметките логаритъм от 5 при основа 3,5 по синус слънчевия лъч в сряда следобед към хипотенузата на пушека от комина умножено по шести корен от изядените пържоли по нова година минус двата пингвина дето ги помислих за щъркели и взех че си свалих мартеницата :rolleyes:
gnt69 - майстор
andy_forresite написа:
Gnt69, 2747 и три кила в шнека.
:rolleyes:
Почти позна. Имам още 500 кила от 3600 заредени за сезона. :partyman:
jolobg - специалист
Сега да кажа нещо и аз, че ми стана интересно. Не, че имам нещо против чувството за хумор, напротив - много ми харесва, а и нали и повелята на администраторите е такава - да се използва в умерени количества, 3 пъти на ден след хранене :-D.
Аз съм новак в отоплението (вижда се и по броя публикации, а и който ги е чел го е разбрал :lol: ), но поради професионални изкривявания и прочетени доста полезни мнения, препоръки и анализи на проблеми в този форум, смятам че за да могат такива като мен (лутащи се между марките горелки и системи с нежни, златни, горещи и пр. имена) да направят своя информиран (сериозен съм) избор, трябва всеки, който дава общия разход да даде (по възможност) и:
1. Производителност на топлинния източник (kw*кпд)
2. Калоричност на използваните пелети
(по етикета+собствена оценка с колко са я "кръстили" производителите).
3. Основни елементи на системата (обем загрявана течност, управление/рег. на темп., буфер, бойлер, други).
4. Периодичност на отопление и ползване на БГВ (ако например, човека си има мандра, ще му трябва доста гореща вода :wink: ).
... особено важно спорем мен, което не си спомням да съм видял написано (ако съм го пропуснал, моля за извинение):
5. Изчислени топлинни загуби на отопляемите помещения, при средната външна темп. за отчетния период.

Иначе ще стане както andy_forresite wrote:Може да доведе до заблуди. Например колко е евтино и колко икономична е една горелка в сравнение с друга. Като казвам евтино имам предвид едно мнение нагоре за тон и нещо изгорени пелети. Представи си някой купил си същата горелка, за първа година с пелети и си взима 2 тона та да остане и за догодина. Същата горелка, без да знам каква е. С друга разходът може да и 10 тона, но явно тази е супер. Който не си е избрал и още се чуди, това е горелката. Всички останали са куци патерици

Нека повече разбиращите да ме поправят и допълнят, за да е наистина полезно това, което се пише за разхода (на пелети, за виното показателите за анализ и оценка са други :lol: )
phantom_ - специалист
Това за горелккте няма общо, защото от горелката зависи само какви точно пелети гори. Всяка горелка изгорила дадено количество пелети ще отдаде написаните им калорий. Няма как една горелка спрямо друга да отдаде повече топлина със едни и същи пелети,или и да има то разликата ще е минимална. :wink:
andy_forresite - майстор
Greyko expert 20 + RB20 - за първа година. Заредени 4700, изгорени 4400 кг., от които 2700 кг 8 милиметровици, 1500 кг местно производство 6 мм и 500 кг останали от мин. година.
Калоричност хикс. КПД променлив, но според мен достатъчно висок.
Обем вода - около 240 литра заедно с тази в бойлера. 5 радиатора 16,6 kw, бойлер 80 л, от които радиатори един 4 kw не съм ползвал, тъй като заради малкия стаята е събрала всички чорупяци, които може да счупи или да се нарани, така че 4 стаи отоплявам.
Най-висок отчетен разход за 1 седмица - 1,8 кг/час средно за 24 часа на ден (общо за 168 часа горене когато бяха студовете /-7°-20°). Най-нисък около 1,3 на час, вкл. съспендите/изчакваниците. Под това не може, защото се скапва горенето, изчаква, падат градусите докато се съвземе и т.н., това е минимумът на разхода. При 6 и 16 градуса все е толкова.
От неделя не съм гасил. Когато през нощта е под -2 градуса, гори 24 часа. Ако има 0 и над 0 през нощта, го спирам в 22:30 часа и го паля в 06:35 на другата сутрин (таймера).
В началото на сезона и на този месец гореше по 10,5 часа дневно на два пъти. Обичайно е 16 часа на ден - от 6:35 до 22:30 ч. Температура 23°. Може би се събират 50 дни да гори нон-стоп, 100 дни по 16 часа и 30 дни по 10,5 часа на ден.
Предполагам на ден топли по 250 л БГВ. Преди 3 седмици изби една тръба на водопровода и трябваше да вържа пералнята за горещата вода, при което консумацията се увеличи чувствително. Още не съм се настроил психически да разбия фаянса и да сменям ръждясали тръболяци на 40 години, но като се отопли ще стане и това. Засега свалих от плочките колкото да спра проклетия теч.
Топлозагуби за среднодневна 0° за отопл. сезон и 23 вътрешна - 6434W. Реално измереният няколко пъти разход е 1,5 кг/час за покриването им. Това са 4290W от 1 кг, но колко е калоричността и колко е КПД - не знам. Нека КПД е 85%, а калоричността 5 kw. Може и така да е.
Средно за 6-те месеца разходът стъпва на 1 кг/час, вкл. когато не е работило. Това ми беше и целта.
Къщата ми е малка и много бързо изстива. Като казвам бързо, имам предвид 40 мин след спиране на отоплението 2° изчезват. За сравнение кухнята-трапезария 22 кв.м., на която съм залепил 8 см EPS на две стени, северната няма нищо и има една вътрешна стена, 2° се губят за около 3 часа време. Подовете са студен теракот и таваните също са без изолация. В другите помещения са дюшеме и паркет.
gnt69 - майстор
phantom_ написа:
Това за горелккте няма общо, защото от горелката зависи само какви точно пелети гори. Всяка горелка изгорила дадено количество пелети ще отдаде написаните им калорий. Няма как една горелка спрямо друга да отдаде повече топлина със едни и същи пелети,или и да има то разликата ще е минимална. :wink:
Има разлика. Има разлика за настройките дали са достъпни или не. Има разлика на коя степен гори, дали си и създал условия да гори оптимално, или се чуди да гори или да гасне. КПД е различно. Иначе щеше да има два -три вида горелки за дървестни пелети и за агропелети за въглища а забравих и много цветове.
Ето например Анди един доволен ползвател. И миналата година беше на пелети ама тази е по доволен и му е по топло и по евтино. Пък викаш се горелка ама едната сива пък другата зелена. :partyman:
6osi6 - майстор
phantom_ написа:
Няма как една горелка спрямо друга да отдаде повече топлина със едни и същи пелети
Да се сравняват две горелки, или по-опростено - различни температури на подгрявана вода с една горелка е излишно. Условията на горене се променят и в интервал от няколко секунди в една горелка.

https://youtu.be/NSSQG43rGec
Прикачен файл:
AHG5FE2.png
andy_forresite - майстор
Доволен съм. 2016-2017 г пазарувах пелети от 320 и 360 лв/т, а тази 1/2 надолу.

6osi6, има ли такова нещо като ламбда на горелка? Става въпрос едно количество гориво да изгаря също толкова добре (ефективно), но при едната нагнетяваният въздух да е повече. Съответно дори при еднаква t° в димоотвода количеството димни газове ще е по-голямо и повече топлина ще напуска котела за единица време, нищо че е температурата е същата. Сякаш горелките с хоризонтален пламък работят с повече динамика, т.е. повече като горелка, докато екоенергията и производните, както и rb-то е една паница, в която бонбоните си горят и пламъкът е по-спокоен и тих.
6osi6 - майстор
andy_forresite написа:
едно количество гориво да изгаря също толкова добре (ефективно), но при едната нагнетяваният въздух да е повече.
Виж графиката. С увеличаване на въздуха над оптималния за горивото, червената линия на ефективността е в посока надолу.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: