• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 127
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radiocontrol - специалист
Това ми е трети сезон с такава горелка някой от колегите във форума помнят че първия ми беше малко труден понеже поствах като за световно докато налучкам настройките.А втората зима а както върви третата работи много икономично ,понеже съм в Южна Америка ;).А сега сериозно горелката си е добра и наистина е малко трудничко да усетиш работата още повече при изменяща се външна температура аз постигнах най-добри резултати след като послушах човека който ми направи парната инсталация а не този който ми монтира горелката..А неговия съвет беше да оставя всички радиатори отворени на макс (5) и оставих котела на 16кв на фабрични настройки така поработи няколко дни .Идеята е къщата да се темперира горе долу равномерно и след това започнах да си човъркам настройките.Мисля че при колегата plastkomfort се получава тази разлика вчера работеше супер при едни настройки а днес при същите не поради подобна причина.Горелката ти 24 часа ли работи или я спираш през ноща?.При мен най-добре беше когато работеше 24 часа ,защото дори и и през деня температурата през седмицата да е относително една и съща през ноща никой незнае колко а там разликите може да са доста големи.LazarGanev е абсолютно прав че повечето хора искат да настиснат копчето и да се топлят а не да си играят с настройките.Когато монтираха моята горелка останах с впечатлението че май монтажника им не е на много високо ниво.В смисъл човека се опитваше да прави някакви неща но повече ми приличше на налучкване от колкото на действие по някаква инструкция.Когато го попитах за газ анализатор той остана много учуден .А аз си мисля че за да се регулира един процес оптимално все има техника с която да стане по добре от колкото на око.Хубавото е че след малко строшени нерви и качване и слизане до котелното постигнах разхода от 1,2тон на месец който за 160кв.м отопляема площ за мен е ОК.Горелката си е добра просто мисля че трябва да се обърне внимание на обслужването на клиентите в тези първи седмици от експлотацията на системата и да се направят няколко посещения за регулиране и даване на съвети на собственика.
plastkomfort - специалист
За сега работи само вечер от 17-0 часа.
Мисля че термоглавите я объркват малко тази горелка :?
Относно термоглавите и аз мислех така в началото.Щях да слагам стаен термостат ,но промених решението си.Мислиш така защото точно котела се кротне и работи на минимум и хоп някоя глава отвори и темературата започне да пада :axe: .Обаче във всяка стая можеш да постигаш различна температура според желанието ти .А при стайния термостат трябва да се съобразяваш с температурата само в една стая и всички останали както дойде и не съм убеден че разхода ще падне ,понеже тогава горелката изключва и следва нов пуск при достигането на минималната стойност на стайния термостат ,после пак топлим водата и така.
hr.hristov57 - специалист
Е, тая горелка не беше ли с модулираща мощност, както твърдят по-нагоре някои "симпатизанти"??..или си я карате на ръчно управление?
VLADO66 - майстор
hr.hristov57 написа:
Е, тая горелка не беше ли с модулираща мощност, както твърдят по-нагоре някои "симпатизанти"??..или си я карате на ръчно управление?
Тя си модулира ама термостата не ще да модулира :wink:
fbr - майстор
radiocontrol написа:
точно котела се кротне и работи на минимум и хоп някоя глава отвори и темературата започне да пада
Така ли е наистина. Нещо бъркаш ми се струва. Термоглавите, според мен, са инертни, с голям хистерезис, и когато са нагласени на средна температура, при промяна на околната температура с 2-3 градуса не минават в отворено и затворено състояние, а само променят блендата.
Не съм специалист казвам само неща който съм видял при мен ,Аз имам 12 радиатора плюс 2 лири и бойлер.Когато температурата е тази която съм задал и главата включи ,притока на топла вода спира в радиатора .Мисълта ми е че при 12 радиатора все някой ще се включва и изключва това няма как да не оказва влияние на котела.За пример когато един от двата ми радиатора в хола се включи температурата на водата падаше с около 3-4 градуса(като естествено незнам дали някой от останалите 11 радиатора не са се включили също в този момент).Това имах в предвид. А относно стайния термостат той просто обезмисля модулацията на горелката просто пуска и спира горелката което според мен вдига разхода на гориво.Това е мое мнение не претендирам че съм прав.
plastkomfort - специалист
Съгласен съм с тебе :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
radiocontrol написа:
А относно стайния термостат той просто обезмисля модулацията на горелката просто пуска и спира горелката което според мен вдига разхода на гориво.Това е мое мнение не претендирам че съм прав.
Аз пък не съм съгласен! Защо да обезсмисля модулацията? При една добре подбрана горелка по мощност (да се обърне внимание на повдигнатото в черно) какво се получава? Горелката си работи на пълна мощност (или на тавана, на който е ограничена), достига до зададената температура на водата и започва да си модулира, докато падне на някаква равновесна мощност, която отговаря на мощността на радиаторите. Така тя може да работи дълго време или по-кратко - зависи как са оразмерени радиаторите спрямо топлозагубите на жилището. Като се достигне зададената стайна температура горелката изключва или минава на някаква минимална мощност за подържане на пламъка. Не виждам как стайния термостат пречи на модулацията :? ?
Аз пък не съм съгласен! Защо да обезсмисля модулацията? При една добре подбрана горелка по мощност (да се обърне внимание на повдигнатото в черно) какво се получава? Горелката си работи на пълна мощност (или на тавана, на който е ограничена), достига до зададената температура на водата и започва да си модулира, докато падне на някаква равновесна мощност, която отговаря на мощността на радиаторите. Така тя може да работи дълго време или по-кратко - зависи как са оразмерени радиаторите спрямо топлозагубите на жилището. Като се достигне зададената стайна температура горелката изключва или минава на някаква минимална мощност за подържане на пламъка. Не виждам как стайния термостат пречи на модулацията :? ?[/quote]

Определено си по запознат от мен ,незнаех че стайния термостат може да накара горелката да работи на минимална мощност а не да я изгаси и после стартира.Щом е така един не малък минус на стайния термостат отпада,остава само това че се съобразяваш с температурата само в една стая.Тази информация е важна за мен . =D>
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 127

Тема "IVG S 40" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: