• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Понеже съм бил постоянно с деца у нас , припалвам я печката до 30 Април само вечер .Днес грее едно хубаво слънце , печката въобще няма да я запаля още -чак към 15-16 часа .Но спокойно на 1 Април печката може да се спира с нашия климат тук .
s_s1 - специалист
s_s1 написа:
А от къде мога да разбера кои костилки или черупки са най-калорични?
Вишни, череши, сливи, черупки орехи, кайсии и др.
Попитах нещо, ама явно е глас в пустиня...

Иначе да споделя за котела: Много интересно работи. До 1 час след като е бил загасен си пали без да включва запалката, само раздухва. Като запали работи на 60% мощност доста дълго време. След това започва да корегира силата на вентилатора в зависимост от показанията на ламбда сондата. Като достигне темп на изгорелите газове до 91-92С започва да намалява мощността до стабилизиране на темп под 100С. Но ако в този случай се окаже че темп на котела намалява дори и с 1С, и не е достигнал зададената темп. продължава да увеличава мощността.
Зададените стойности на вентилатора /въздуха/ ги корегира /намалява или увеличава/ с до 14% в зависимост от показанията на ламбда сондата.
Мин работна мощност на пелети е 20%, но когато се окаже, че и тази мощност се явява голяма /темп. в системата се повишава, заради липса на консумация/ без повече да намалява вентилатора намалява подаването на пелети от шнека до такъв момент, че от горелката пламък като от докрай усилена ръчна запалка.

За да напиша това ми е коствало доста вечери наблюдение на работата на котела. :-D
filmatoplo - майстор
Щом най спрягани са костилките от Череши , :? предполагам сухи -те горят най добре .
Radoslaw - специалист
Това за което питаш ,малко хора биха ногли да ти го кажат.Професионално и с цифри,Всичко останало са мнения.Според мен най калорични са черупките от орехи.Калоричноста им е съпоставима с тази на пелетите даже и може да е по голяма.
Ако толкова много искаш точните стойности ето ти къде могат да ти го направят.В Свилоза Свищов.там имат лаборатория занасяш мостри и ти дават отговорите.

Прикачен файл

Показания за влага и калоричност на стърготини и кори[1]_01.jpg
s_s1 - специалист
Спрямо кофти пелети от отпадък в мебелното производство предимно от ПДЧ, костилките от череши и вишни са малко по-малко калорични /изискват по-малко въздух/, но палят от раз, горят хубаво без дим и кофти миризма, с по-малко отпадък отколкото кофти пелетите, които ползвах. Пробвах и с черупки от орехи, но бяха само около 2 кг. и не можах да си изградя впечатления от тях. Пушеха повече с натрапчива миризма, но при тях не съм гледал данните за кислорода.
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
Спрямо кофти пелети от отпадък в мебелното производство предимно от ПДЧ, костилките от череши и вишни са малко по-малко калорични /изискват по-малко въздух/, но палят от раз, горят хубаво без дим и кофти миризма, с по-малко отпадък отколкото кофти пелетите, които ползвах. Пробвах и с черупки от орехи, но бяха само около 2 кг. и не можах да си изградя впечатления от тях. Пушеха повече с натрапчива миризма, но при тях не съм гледал данните за кислорода.
Отдавна исках да те питам,кка става запалването в твоя котел?Запалката ,каква е?Например опитвал ли си да запалиш нещо друго освен пелети.Костилките може би ще ги запали,но въглища например?Тук в момента се дискутира в една съседна тема за запалките.Не знам дали си го видял,опитват керамични ,тръбни. Интересно ми е как са го решили поляците..
s_s1 - специалист
Запалването става със загряване предполагам на нагревател и след това духва въздух, който като премине през нагревателя се нагрява и запалва горивото. Пали и въглища с по-дълго подгряване. За да "разбере" дали е запалил разчита на темп на изгорелите газове.
Може ли линк към темата за запалките.
Radoslaw - специалист
s_s1 написа:
Запалването става със загряване предполагам на нагревател и след това духва въздух, който като премине през нагревателя се нагрява и запалва горивото. Пали и въглища с по-дълго подгряване. За да "разбере" дали е запалил разчита на темп на изгорелите газове.
Може ли линк към темата за запалките.
Намерих я твойта запалка ,като резервна част.900 вата е ,но ми е интересно ,къде я слагат поляците в горелката,не си ли гледал?А темата е направи си сам пелетна горелка,н е си ли влизал там?
posting.php?mode=quote&f=10&p=573095
s_s1 - специалист
Radoslaw написа:
Намерих я твойта запалка ,като резервна част.900 вата е ,но ми е интересно ,къде я слагат поляците в горелката,не си ли гледал?А темата е направи си сам пелетна горелка,н е си ли влизал там?
posting.php?mode=quote&f=10&p=573095
Линка ти е грешен, но намерих темата /даже 2 броя/ и сега ги чета от началото.
При мен запалката външно изглежда като тръба 1 цол разположена над шнека и 1 вентилатор, който подава въздух през нея. А къде влиза дюзата в горелката не знам, не съм разглобявал до сега горелката.
boris_4 - напреднал
здравеите и от мен.Имам котел Бурнит Актив 30кв./хоризонтално трихидов ламаринен/.Смятах да поставя горелка за пелети но при изгаряне на слънчогледови или сламени няма да има толкова място за шлака за това закупих от един Полски саит една конверсия на котел Виадрус 5 секции.Това представлява една метална кутия с врата върху която се поставя котелът,ретортна чугунена горелка и бункер.Предимството на този монтащ е че пламакът загрява първо една тръбна скара на дъното на котела а горивната камера остава празна с възможност за изгаряне на дърва примерно.Получисе нещо като копие на Дефро дуо уни на стоиност около 4000лв.Възможностите са изгаряне на дърва и въглища по нормален начин,автоматично изгаряне на въглищен прах,въглища с размер до 31мм.,овес, чипс и пелети.Според един полски професор при изгаряне на чипс и пелети на малка мощност има опасност от обратен огън за това се препоръчва смесване на пелети и бъглища. Смятам да експериментирам с нов начин на подаване на пелетите.Разбирасе това е компромисна система /пълно щастие няма/.За сега горя само въглища ,като предварително ги минавам през сито а по големите ги минавам през ръчна трошачка.Нека тези които имат подобни системи да споделят опит.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 65

Тема "Всегоривни котли" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: