• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lebendi - специалист
шоп Благодаря ти че показваш нагледно за непросветените като мен.С топлообменника по-добре ли работи системата отколкото със серпентини и рециркулацията м/у бойлерите постоянно ли работи?
шоп - майстор
Топлообменника няма табелка и не му знам характеристиките, но е доста мощен и не му използвам сигурно и 1/10 от капацитета. Помпата в кръга топлообменник-бойлери е грундфос УПС 2 и работи на на-ниската степен с мошност 7 вата и се справя. Разликата в температурите колектори/бойлер е под 1-2 градуса.

Помпата работи в паралел с помпата колектори-топлообменник. Засега съм доволен при този режим. В бъдеще мога да помисля и за свързване с реле за време.
lebendi - специалист
А как управляваш двата кръга- с един ДТ ли?Извинявай ако въпроса ми е лаишки, но системата ти е по-различна от останалите,може би защото е точно в духа на форума. =D>
шоп - майстор
Точно така. Един диф. терморегулатор командва и двете помпи.
lebendi - специалист
Като практичен човек с поглед върху различни видове соларни системи каква система би препоръчал за 150-200л за едно домакинство-отворена,затворена,дрейн бек за изграждане направи си сам?
шоп - майстор
На този въпрос нямам отговор.
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:
Много колеги дават четрицифрени суми за бойлери 300-500 литра направени от черна ламарина и обработени с емайл или стъколотерамика. Всички знаем, че такива бойлери имат ограничен живот и често изкарват мялко повече от гаранцията си. Купуването на 300-500 литров неръждаем бойлер с една или две серпентини е меко казано солена инвестиция. Бойлери със серпентини от черен метал ужасно бързо се пробиват и задръстват с боклуци соларните системи.

За мен друг бойлер освен неръждаемият не съществува, а същевременно инвестицията ми се струва прекомерна реших да вървя по друг път.
Неръждаемият бойлер, ако беше идеален всички щяха да ползват такива. Той си има своите предимства и недостатъци. Факт е, че на запад неръждаеми бойлери се ползват много рядко, масово се ползват със стъклокерамично покритие. Едно, че цената е солена, второ металната повърхност много по-лесно задържа котлен камък и се влошава топлопредаването, докато стъклокерамичното покритие почти не задържа. При 5 години гаранция на стъклокерамичен бойлер и 3-4 пъти по-ниска цена, вложението в неръждаемият бойлер започва да се изплаща чак след 20 или 30 години, но тогава той е станал една топка котлен камък - честито :)
fox_vt - майстор
Има нещо вярно в това :? като рових за бойлери се оказа че няма нито един чужд производител който да залага на неръждавейка.Ама може и малко да съм ровил.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами няма да намериш неръждаем бойлер Бош, Висман, Рехау, Вайлант, Волф... Но китайски бол, с дебелина на водосъдържателя, колкото станиол от швейцарски шоколад :cool:
kalin72 - майстор
lebendi написа:
Като практичен човек с поглед върху различни видове соларни системи каква система би препоръчал за 150-200л за едно домакинство-отворена,затворена,дрейн бек за изграждане направи си сам?
Ако имаш условията за дрейнбек, това е. Най-малко 200 литра бойлер, със серпентина, поне една.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: