• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
naso1979, до кой етап докара проекта? Работи ли вече?

Последните 10 ина дни са златни за слънце топло добив =D> Нощите са ясни и с отр. температури, но през деня топлината от слънцето добита с колектора и акумулирана в стр. конструкция на сградата си оказва думата и допълнително отопление не се налага. Температурата в мансардата е между 28 след обяда и 23 гр. рано сутрин. :supz:

Замислил съм се за топлоакумулатор. Мога да да го направя с акумулиращо вещество вода ( имам подходящи неръждаеми съдове), но повече ме привлича идеята за топлоакумулатор с твърдо вещество. Имам едно мазе под къщата 4х4м високо 1,7 метра, което не ползвам.

Идеята ми е да го напълна или с промита фракция чакъл 20-40мм или с трошен червен камък 40-60мм добит от каменоломна.

Колеги, какво мислите по въпроса?
lpoik - специалист
Шоп,Здравей замисъла с камъните не лош,но имаш ли идея как ще ги загряваш.Аз мисля да го изградиш решетъчни тухли,така по добре ще минава затопленият въздух при загряване и отнемане на топлината. :partyman:
шоп - майстор
Все още целият план не ми е изкристализирал в кратуната. Още го обмислям. Засега идеята ми е, когато помещението е затоплено с тройник и клапи да отклонявам топлият въздух към помещението с камъните. между тях ще има пространство и въздуха ще може да циркулира между тях. Когато в него има толина нощно време по обратен път с вентилатор ще се вкарва затоплен въздух в помещенията. Нещо като акумулираща печка.

Решетъчни тухли също е вариант. Не бях се сетил за този вариант, но може би ще е по скъп. Трошен камък от кариерата с големина на юмрук е около 10 лв тон.
lz2skt - специалист
Супер.Аз съм за чакъл.Но ще трябва сериозна колекторна площ за да има добър ефект.Тук имам една книжка...препоръчват 100 кв.м колекторна площ за 8 тона камъни(5 куб метра) за да е ефективно. Става дума за обикновенни сл.въздушни колектори
lpoik - специалист
Колеги с чакъла е добре,но трябва да се измисли по някакъв начин да се подреди така ,че да може да се опдухва при загряване и отнемане на топлината.Акумулираната енергия дали ще е достатъчна за да подържа поне за една нощ.
шоп - майстор
Със сигурност акумулирана енергия ще има разбира се ако има слънце и достатъчно колекторна площ енергия ще има за дни. Една акумулираща печка от соца тежи около 200 кг и цял ден отдава топлина добита от евтината нощна ел. енергия.

По важното според мен е да има циркулация в целият обем и откъде е най-удачно да се зарежда и от коя част на акумулатора да се черпи топлината :?
gnt69 - майстор
Може би трябва с някаква тръба да го направиш, като дренажна тръба за водоотвеждане. По тоя начин ще разпределиш топлината равномерно. Може би трябват две тръби на 50-60 сантиметра една от друга във височина за по равномерно стопляне. А изхода пак по същия начин само че през по горна тръба.

Прикачен файл

drenazhna_traba.jpg
drenazhna_traba.jpg (55.83 KиБ) Видяна 1761 пъти
lpoik - специалист
По важното според мен е да има циркулация в целият обем и откъде е най-удачно да се зарежда и от коя част на акумулатора да се черпи топлината ........(Ето това ми беше и моята мисъл) как най удачно да се зарежда и отнема топлината.Аз мисля,че трябва да се направят някакви стелажи за да може да се нареди чакъла,като на всеки ред да се остави луфт да може да минава въздуха,просто да може въздуха да циркулира между стелажите,така най добре ще се загряват и охлаждат камъните.Успех. :partyman:
lpoik - специалист
lpoik написа:
По важното според мен е да има циркулация в целият обем и откъде е най-удачно да се зарежда и от коя част на акумулатора да се черпи топлината ........(Ето това ми беше и моята мисъл) как най удачно да се зарежда и отнема топлината.Аз мисля,че трябва да се направят някакви стелажи за да може да се нареди чакъла,като на всеки ред да се остави луфт да може да минава въздуха,просто да може въздуха да циркулира между стелажите,така най добре ще се загряват и охлаждат камъните.Успех. :partyman:
По принцип най добре е при загряване топлият въздух да се подава отдолу,при отнемане на топлина отгоре.Топлия въздух бяга винаги нагоре.
шоп - майстор
Така е, съгласен съм. Чиста физика.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: