• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
С тази схема на ползване на буфера има голяма вероятност цикленето да зачести или поне резултата да е слаб или никакъв, заради наслагване на положителен и отрицателен ефект, но да притаим дъх и да чакаме резултата :cool: ! Само че положителният ефект ще е само първоначално, до загряването на буфера (което е много крато време), след това ще остане да действа само отрицателния ефект, заради увеличеното хидравлично съпротивление и забавянето на циркулацията. Но пък не се отчайвай - знаеш ли колко зеле ще поеме тоя бидон! :-D
шоп - майстор
Съгласен с Лазар
При ТП всеки един допълнителен топлообмен влошава работата на машината
Серпентините от гофре са неудачни в случая, защото дори и с малко да влошат циркулация т а и общия ефект за втори път ще е негативен.
вт окт 22, 2019 6:24 amшоп написа:
При ТП всеки един допълнителен топлообмен влошава работата на машината
В случая лошият топлообмен не влошава работата на машината, защото не участва пряко в предаването на топлината от ТП към ОИ. Дори и при нулев топлообмен, топлината ще се предава както досега. Но заради увеличените хидравлични загуби, предаването на топлината ще е по-бавно. В случая има необходимост от серпентина заради отворения буфер, но дори и буфера да е истински, затворен, под налягане, ако е вързан по този начин - последователно, без допълнителна помпа, то ефекта за намаляване на цикленето пак е минимален или нулев. За да се намали цикленето трябва буферът да се върже по правилния начин, като хидравличен изравнител. Последователно вързан малък буфер (50-100л) е оправдано само за малки системи, изградени само с конвектори
шоп - майстор
Не е така и говоря от практиката ми.
Имам 1200 литров буфер вързан последователно в системата.
Без него системата циклеше 5 мин работи 15 почива
Сега работи 20-30 мин и почива час, час и половина
Като допълнителен бонус намалих с 1градус хистерезиса и в крайна сметка свалих с един градус температурата на кондензация без да пострада комфорта и температурата в стаите.
radius - майстор
Притаете дъх, но не спирайте да дишате, че резултатите няма да са скоро. То още не съм почнал да се топля.
За целите на науката, серпентините ще могат да са в паралел, последователно, само 1 да работи или да ги няма. Има водомери, ще измеря с колко ми пада циркулацията. И Лазар ми го беше казал това, сега и Шопа. Аз изначално не вярвам да влошат циркулацията като им гледам отвора, а и са в паралел 2бр.
Класически буфер не искам да сложа, защото е пълна с антифриз системата и струва пари. Плюс това става по-сложно за управление, а машината си има доста добро собствено такова. С паралелен буфер само ще я объркам.
Като се проваля, да знаете, че продавам гофри :lol: .
вт окт 22, 2019 8:40 amшоп написа:
Не е така и говоря от практиката ми.
Имам 1200 литров буфер вързан последователно в системата.
Без него системата циклеше 5 мин работи 15 почива
Сега работи 20-30 мин и почива час, час и половина
Като допълнителен бонус намалих с 1градус хистерезиса и в крайна сметка свалих с един градус температурата на кондензация без да пострада комфорта и температурата в стаите.
Е, да, ако може да се управлява хистерезиса на вкл/изкл. е добре, но ако е зададен някакъв постоянен и малък, почти няма да се усети ефект.
vlado320 - помощник
Здравейте отново.Да използвам че темата малко се раздвижи,и аз да питам.О.И. и буфера съм ги описал на 23-25стр.Та идеята ми е да разширя буфера на височина,като добавя стар неръждаем бойлер 80-100л,какъвто изпадне.Изпадна ми и една смесителна група за подово.Изображение
Мисля да я добавя и нея в О.И.и се чудех по какъв начин да я вържа,с минимален брой колена,тетки и трипътни кранове,като първо загрява подовото.
Изображение
По този начин (ако има такова животно) дали ще работи? :?
Ако изобщо работи схемата,Ц.П1 е 25/60,трябва ли да спира заедно с Т.П и на каква скорост да работи.Ц.П2 е 15/60 тя ще е на макс?
Вход-изход буфер трябва ли да ги разменя?
Трябва ли да се сложи някъде и еднопосочен клапан?

Прикачен файл

IMG_20191026_182306-1380x2448.jpg

Прикачен файл

IMG_20191026_175302-1380x2448.jpg
a_stoev - майстор
ЦП1 работи постоянно и се управлява от ТП. Може да се сваля скоростта, ако не работи компресора. ЦП2 си работи постоянно. Ако имаш термостати по стаите, може ако всички са изключили да подаваш сигнал за спиране на термопомпата.
Какви точно са помпите?
Само връщащата от подовото я подай долу между буфера и ЦП1 и си готов
vlado320 - помощник
съб окт 26, 2019 10:37 pma_stoev написа:
ЦП1 работи постоянно и се управлява от ТП. Може да се сваля скоростта, ако не работи компресора. ЦП2 си работи постоянно. Ако имаш термостати по стаите, може ако всички са изключили да подаваш сигнал за спиране на термопомпата.
Какви точно са помпите?
Благодаря за бързия отговор.Уточнявам.Т.П е вода-вода и в момента се управлява по температура на изходящата вода,мога да преместа датчика и в горната час на буфера.Помпите са 1-ALPHA2L 25/60 и 2-YONOS PARA RS 15/6 RKA.Термостати има във всички стаи,с изключение на банята,там линията е отворена постоянно,и мога да я регулирам от дебитомера.Нямам допълнително управление което да модулира Ц.П1.Ако помпата се спира заедно с Т.П рпоблем ли ще е?
Идеята ми е да се разредят ON/OF циклите на Т.П,и да подържам 1-2градуса по висока температура в децката.В момента(по точно миналата година,още не съм стартирал отплителния сезон)подовото работи на около 33гр.в стаите е около 22-23гр,само в децката е ламинат,и е 20гр.Мислех си да подържам около 38-40гр.в буфера,и когато стайните термостати затворат,да остане отворен само в децката,за да е по топло.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: