• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако имаш котел, който работи минимум на 9кВт, а радиатори с мощност 6кВт (при 75*С) какво се получава - котелът произвежда една мощност, която няма къде да се отдаде, затова температурата в системата бързо се покачва, достига до зададената и котелът изключва бързо. Помпата продължава да работи, температурата в системата бързо пада и котелът пак включва - цикълът се повтаря, потретва и т.н., защото няма равновесие между котел и радиатори. При всеки цикъл на палене и гаснене се изхвърлят неизгорели газове в атмосферата, което бърка в джоба
noemis - напреднал
Но не мога да разбера защо като увеличиш глидерите, периода в който котлето е изключено ще се увеличи?
Като са повече глидери водата ще изстива по бавно?
В момента съм задал при мен на 60 C на котлето. Работи 4 мин. и след това спира и не работи 5 мин.
Ако искаш да се увеличи периодът на почивка трябва да сложиш стаен термостат - може програмируем, може и най-обикновен за 30-40лв, който ще командва котлето по стайна температура, а тя е по-инертна от температурата на водата. Щом достигне стайната температура до зададената (всъщност 1-2 градуса повече), термостатът изключва котела и той почива докато стайната температура спадне с 1-2* под зададената. Тогава включва и цикълт се повтаря, но вече на по-големи интервали, отколкото при управление по температура на водата. Ако обаче радиаторите са с по-малка мощност от минималната на котела, котелът изключва преди да е достигната стайната температура, защото водата загрява бързо и достига до зададената от потенциометъра. Затова при наличие на стаен термостат се задава максимална температура на водата
noemis - напреднал
Лазаре благодаря ти за отговорите. Но на мен пак не ми е ясно.
Да изключим случая със стаен термостат.
Защо като увелича мощността на радиаторите да е по-голяма от минималната мощност на котлето, ще се намали разхода? т.е защо ще се намалят включването/изключване на котлето?
Ама защо да го оставим случая със стаен термостат - това е правилният начин, когато мощността на котела ти е голяма. Радиаторите трябва да съответстват на мощността на котела, за да не изключва по температура на водата, а пък стайния термостат да не му разрешава да включва докато не падне стайната температура. Другият вариант е да сложиш един буфер 500л да речем, като включи газовият котел - да загрее буфера за 1 час да речем и после 3 часа да се топлиш от буфера. Но това е доста по-скъп вариант. Друг вариант е програмно или с външен таймер да му разредиш времето на изчакване.
noemis - напреднал
Аха сега почнах да схващам.
Но какво ще стане ако нямам стаен термостат и увелича глидерите да са по мощност по-голяма от минималната мощност на котлето. Това означавали, че котлето ще работи постоянно?

На моето котле мога да му настроя минимален брой минути да стои преди да се включи. От 3 - 15 мин. В момента е с заводската настройка от 3 мин.
Bulgaria Therm - специалист
noemis написа:
Аха сега почнах да схващам.
Но какво ще стане ако нямам стаен термостат и увелича глидерите да са по мощност по-голяма от минималната мощност на котлето. Това означавали, че котлето ще работи постоянно?

На моето котле мога да му настроя минимален брой минути да стои преди да се включи. От 3 - 15 мин. В момента е с заводската настройка от 3 мин.
Слушай Великия майстор и слагай веднага стаен термостат. Според мен мощността на котела в режим отопление винаги трябва да е малко над мощността на отоплителните тела. Аз мисля, че не трябва да увеличаваш броя на елементите, ако ти е топло в жилището при този брой, който имаш. В противен случай е ясно, че трябва да ги увеличиш. Може за вдигнеш малко интервала на закъснение на включването - напр. 5 мин.
noemis - напреднал
Ами в момента е нормално. При температура навън -4 в хола е 21 C, в едната спалня е 20, в другата радиатора е на 0, лирата е пусната. Това е при сложена температура на котлето около 60 C.
Но под нас не живее никой, над нас също.
А за това какъв термостат да взема е голям проблем. Звънях в рувекс (от там строителя ми е взел котлето) нищо не ми обясниха. Казах ми за това котле нямало термостат, който да контролира модулацията. Можело да му се сложи който и да е "контактен"(така казаха, предполагам този който включва и изключва само).
Четах за мойто котле, че се предлагат 3 модела на De Dietrich:
-непрограмируем(AD140)
-програмируем(AD137)
-програмируем безжичен(AD200)
От тези трите не знам кой котролира модулацията и кой не. Но те ми казаха, че ги нямат и ми предлагаха на honeywell.
И сега не знам и какъв термостат е най-добре за моето котле. Те нищо не ми обясниха за жалост ;(
Ако увеличиш броя на глидерите, можеш да намаляваш температурата на водата без да изключва котелът дълго време. Тебе те интересува да достигне някаква стайна температура и да изключи, затова е добре да има стаен термостат. Постоянна работа с 9 кВт мощност не те интересува, защото ще се вдигне прекомерно стайната температура, а това също е излишен преразход. Понеже минималната мощност е голяма, целта е да го докараш да включва рядко, да работи добре, да стопли бързо и да изключи след достигане на стайната температура. Температурата на водата не те интересува дали ще е ниска или висока. Но за да получиш достатъчна радиаторна мощност при ниска температура на водата ти трябват доста повече глидери. В този смисъл интервала на изчакване трябва да се увеличи, ако трябва и до максимума (15мин).
Според мен мощността на котела в режим отопление винаги трябва да е малко над мощността на отоплителните тела

Bulgaria Therm, за коя мощност на котела става дума - минималната или максималната? Защото тук говорим, че радиаторната трябва да по-голяма от минималната, ти как мислиш?
Bulgaria Therm - специалист
LazarGanev написа:
Bulgaria Therm, за коя мощност на котела става дума - минималната или максималната? Защото тук говорим, че радиаторната трябва да по-голяма от минималната, ти как мислиш?
Ганев, говоря за минимална мощност в режим отопление. Идеалният вариант е минималната мощност в режим отопление и мощността на инсталираните отоплителни тела да съвпадат. Аз мисля, както казах и по-горе, че минималната мощност трябва да е малко над инсталираната мощност. Както се вижда, на човека при този брой глидери му е топло даже и при 60 градуса на водата. Най-важното е котелът наистина да е настроен на минималната мощност(много инсталатори не го правят и после клиентът плаща цифри!). И другото - ти го каза - ТЕРМОСТАТ.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: