• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dobrev написа:
Evgeniy написа:
Така, че както сам каза - "112 лева. Според мен е приемлива с гаранция.":
http://intiel.com/wp-content/uploads/20 ... 9-2_bg.pdf
За точно този бях писал две страници по напред. Лесен за употреба и настройка. Засега съм много доволен от работата му.
Бях го запланувал още 2015та. Даже коментирахме в темите, тогава, но някой каза, че не е толкова необходим, а и цената щяла да ме стресне.
Вчера дойде и монтирах. Горелката работи само на номинал, ок. 2 часа, при тия течператури навън. След това почива почти 3 ч. Избягва се работа на ниски мощности. Особено пролет и есен ще е още по изразена ползата. Няма да има постоянно палене и гасене, изчакване, със всички негативи от това.
Доволен съм.
gnt69 - майстор
+1 Работи перфектно и при мен. Като се затопли още по добре ще усетим благината на буфера. :partyman:
nandrolon - специалист
Привет, чудя се за буфер и котел на пелети (примерно).

Когато буферът се стопли и котела изгасне, топлата вода от котела си изстива просто така или можем да я оползотворим някак?

При 2000 литров буфер и 50 литров котел вероятно е пренебрежимо , но при 100 лиъров котел и 1000 литров буфер очакваната икономия от 10%(примерно) си отива в котелното.

Така ли е в действителност или пропускам нещо?

Поздрави
gnt69 - майстор
nandrolon написа:

Когато буферът се стопли и котела изгасне, топлата вода от котела си изстива просто така или можем да я оползотворим някак?

При 2000 литров буфер и 50 литров котел вероятно е пренебрежимо , но при 100 лиъров котел и 1000 литров буфер очакваната икономия от 10%(примерно) си отива в котелното.

Поздрави
Не може да се оползотвори има известно изстиване. Например моята помпа работи до 62 градуса и котела нормално изстива за 4-6 часа до 40 и няколко градуса. Ама после като се запали докато се разгори и много бързо ги вдига до 62 на които включва помпата. Може би за 10 тина минути ги вдига. Но трябват клапи против естествена циркулация да ограничиш загубите само от комина.
Вичи - специалист
nandrolon написа:

Поздрави
Пропускаш следното - със или без буфер котела топли еднакво котелното със собствената си температура. С буфер, обаче, в периодите на спрял котел не се губи топлина от изходящите газове.
olelemaiko - специалист
как бяга топлото с газовете при спрян и плътно затворен котел.аз кат пръдна са охлаждам ама си олабвам сам халката.
gnt69 - майстор
olelemaiko написа:
как бяга топлото с газовете при спрян и плътно затворен котел.аз кат пръдна са охлаждам ама си олабвам сам халката.
Ти слагай памперси да не се разкаля положението. Щото и мирише сигурно.
olelemaiko - специалист
тъи тъи младежо.кат трябва ша слагаме.има една дума съвест и викат.има една приказка.пустата и съвест мира не ми дава.да ги наговоря такива на човека.
Evgeniy - майстор
nandrolon написа:
Хрумна ми нещо, но не знам струва ли си...
Ако буфера има много отвори на различни височини, може с диференциален термостат да пренасочиш потока да загрява най долната му част, когато горелката не работи, а котела е по- топъл от долната част на буфера.
Вичи - специалист
Не си струва. Управлението, което обсъждате по-горе спира помпата 10 мин. след спирането на котела с идеята да го охлади (котела) в известна степен. Поради трипътния вентил за защита от конденз, това обаче става до определена температура. Вероятно е възможно през това време да се байпасира вентила и в котела да влезе вода с температура на връщащата от радиаторите, но е абсолютно безсмислено.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: