• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Пак да те провокирам леко с латентните (PCM) материали :).
има и панели за стени, които акумулират - охлаждат над 23 и топлят под 22 градуса. а има и от онези дето са акумулатори на определена (примерно 40*-50*) температура за акумулатор.
http://www.thermalcore.info/product-info.htm
шоп - майстор
Evgeniy написа:
Пак да те провокирам леко с латентните (PCM) материали :).
има и панели за стени, които акумулират - охлаждат над 23 и топлят под 22 градуса. а има и от онези дето са акумулатори на определена (примерно 40*-50*) температура за акумулатор.
http://www.thermalcore.info/product-info.htm

Евгений, достатъчно си ме провокирал и вече съм събрал над 300 килограма парафин, стеарин и други знайни и незнайни хим. съединения с ниска точка на топене с цел използването им за акумулиране на топлина и топлоотдаване при фазов преход. Единственото което ме спира ( за сега ) е цената. Тези продукти струват 6-8-10 лв за килограм. Въпрос на време е да събера достатъчно килограми за да направя латентен топлоакумулатор използващ фазовият прегод.

Много интересен линк за мен сте посочили. И за други колеги сигурно ще е много интересен.
Въпросите, които се пораждат в мен са:
наличени ли са тези панели за продажба в Бг?
кава им е цената съответно?

Ако знаем тези неща всеки потребител може да си направи сметка дали е рентабилна инвестицията или не.
fantom - специалист
за сега и на мен парафина ми е най-познат и често срещан като материал за топлинен акумулатор, и се чудя дали ще има ефект ако просто се подредят буркани с парафин в съд който се обдухва с топъл въздух, вместо камъни или буфер с вода.
шоп - майстор
fantom, според мен идеята ти е 100% работеща.

При латентните топлоакумулатори имаме сфери пълни с парафин и около тях течен топлоносител ( вода)

Лично аз съм на етап събиране на парафин и стеарин и стъклени шишета именно с тази цел.

Евгений бе споменал и веществото натриев ацетат....дали не се лъжа и бъркам в името му. Трябва да проверя в записките си. То е доста по-евтин вариант, но признавам си мен химията и хим. реакции ме плашат :x
Evgeniy - майстор
Натриев ацетат - Трихидрат. Той има точка на топене 58*.
Ето изследвания с него:
http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp12/1.2/1.2-2.pdf
шоп - майстор
Evgeniy, така и така разговора тръгна към фазов преход. Въпрос към теб и всички колеги, какъв ще е резултата ако напълня стъклените вакуумни тръби с парафин и в него е прокарана U тръба за да се отнема топлината?

Май преди време някаде засегнахме леко тази тема. Ще имаме и колектор и топлоакумулатор едновременно.

Имам притеснение какво ще стане при спукване на тръбата :? :x
lz2skt - специалист
До колкото съм чел не ползват чист парафин ....съставът бил търговска тайна ,но може да е просто блъф.В домашни условия проблемът ще бъде поставянето на в-вото в подходящи съдове,устойчиви на времето и темп.Гледам по руските форуми се дъвчеше тази тема,но явно никой руснак не е откраднал достатъчно парафиноподобни в-ва за да почне да прави реплика на Латенто.... :lol: просто топлината се акумулира при по-висока темп....
naso1979 - напреднал
шоп написа:
naso1979, до кой етап докара проекта? Работи ли вече?

Последните 10 ина дни са златни за слънце топло добив =D> Нощите са ясни и с отр. температури, но през деня топлината от слънцето добита с колектора и акумулирана в стр. конструкция на сградата си оказва думата и допълнително отопление не се налага. Температурата в мансардата е между 28 след обяда и 23 гр. рано сутрин. :supz:

Замислил съм се за топлоакумулатор. Мога да да го направя с акумулиращо вещество вода ( имам подходящи неръждаеми съдове), но повече ме привлича идеята за топлоакумулатор с твърдо вещество. Имам едно мазе под къщата 4х4м високо 1,7 метра, което не ползвам.

Идеята ми е да го напълна или с промита фракция чакъл 20-40мм или с трошен червен камък 40-60мм добит от каменоломна.

Колеги, какво мислите по въпроса?
извинявай за късния отговор
инсталирал съм системата (уж само временно за тест,ама така си и остана за сега), и при хубаво време се вклюва към 09:30 и работи цял ден със температура на входящия въздух около 48-50 градуса ( като се има в предвид че всмукателния ми колектор взема студен въздух направо от вън ) замислям се за вземане на въздух от същото помещение с цел повишаване на КПД-то,ама няма да е на това студено време. ще кача няколко снимки. смених и вентилатора с по-мощен и ефекта е положителен, но мисля че искам да сложа още по-мощен
radius - майстор
Замислям се, има ли смисъл от колектор с бирени кутийки ( събирам си кутийки за някой ден) , при положение, че за 130-140лв може да се вземат 10 вакуумни тръби ?
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: